Alcoholslotprogramma

30.06.2015

Begin maart 2015 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan naar aanleiding van de vraag of het Openbaar Ministerie een verdachte strafrechtelijk kan vervolgen, nadat er een alcoholslot is opgelegd door het CBR.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat strafrechtelijke vervolging na het opleggen van een alcoholslot wordt gezien als een inbreuk op het beginsel dat iemand niet twee maal kan worden vervolgd en bestraft voor het begaan van hetzelfde feit. Verder heeft de Hoge Raad geoordeeld dat geen herziening mogelijk is voor degenen die onherroepelijk veroordeeld zijn én een alcoholslotprogramma kregen opgelegd.

 

Raad van State: CBR mag geen alcoholslot meer opleggen

Een dag later heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de vraag of het CBR bij het opleggen van het alcoholslotprogramma voldoende naar de individuele omstandigheden van het geval kijkt. De Raad van State heeft geoordeeld dat het opleggen van het alcoholslot ongeldig is. Met andere woorden, mag het CBR geen alcoholslot meer opleggen.

 

Dit betekent dat het CBR aan nieuwe drankovertreders een cursus alcohol en verkeer of onderzoek alcohol oplegt in plaats van het ASP. Deze maatregelen legt het CBR ook op aan degenen van wie het besluit om wel of niet het ASP op te leggen, sinds het najaar van 2014 is aangehouden. Voor degene die het ASP vóór het najaar van 2014 opgelegd heeft gekregen en geen bezwaar of beroep heeft lopen of voor wie dat niet meer mogelijk is, verandert er niets.

 

Al jaren pleiten advocaten ervoor dat alleen de rechter een alcoholslotprogramma kan opleggen, aangezien de rechter naar alle omstandigheden van de individuele verdachte kijkt. Het lijkt erop dat er een wetsvoorstel wordt ingediend om dit mogelijk te maken.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

De strafbeschikking

05.10.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.