Help, er is ingebroken maar de politie doet helemaal niets!

28.06.2017

Je komt terug van vakantie en er blijkt te zijn ingebroken. De achterdeur is opengebroken, het hele huis is overhoop gehaald en de TV, de laptop en alle sieraden zijn weg! Je doet aangifte en de politie verricht uitgebreid sporenonderzoek, maar daarna blijft het angstvallig stil.

Wat kun je doen?

Meestal lijkt het alleen alsof er niets gebeurt, maar dan is het onderzoek gewoon nog in volle gang. Informeer daarom altijd eerst gewoon bij de politie zelf. Levert dat niets op, dan kun je altijd nog contact opnemen met de districtschef. Als dat ook niets oplevert, dan zou je de officier van justitie kunnen vragen om de politie opdracht te geven de zaak op te pakken.

Als de officier van justitie besluit om dat niet te doen, of de officier van justitie is al bij de zaak betrokken en besluit om de vervolging te staken, of om de zaak niet voor de strafrechter te brengen (te seponeren) of af te doen met een transactie of strafbeschikking en u bent het daarmee niet eens, dan kunt u een klacht indienen bij het gerechtshof. Dat noemt men ook wel een ‘artikel 12 Strafvorderingsprocedure’.

Het gerechtshof gaat dan bekijken of de klacht gegrond is en of de zaak inderdaad door een strafrechter onderzocht zou moeten worden. Het gerechtshof beoordeelt de zaak daarbij niet inhoudelijk, maar toetst of de vervolging haalbaar zou zijn (kan er genoeg bewijs worden verzameld) en of de vervolging opportuun is (wordt het algemeen belang ermee gediend).

Als het gerechtshof de klacht gegrond verklaard, dan moet de officier van justitie de zaak voor de strafrechter brengen. De strafrechter beoordeelt de zaak vervolgens inhoudelijk.

Tip

Een opsporingsonderzoek kan erg lang duren. Wacht daarom geduldig af en vraag om op de hoogte te worden gehouden, wat in de meeste gevallen overigens ook keurig gebeurd. Ben je het echter niet eens met een beslissing van de officier van justitie, wacht dan niet te lang en schakel zo snel mogelijk een advocaat in!

Wij hebben veel ervaring met dit soort strafrechtelijke kwesties. Wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en u behulpzaam zijn bij het ‘oplossen’ ervan.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

De strafbeschikking

05.10.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.