Normale (weekend)rust niet in de vrachtwagen

30.03.2018

Het Europese Hof van Justitie heeft op 20 december 2017 geoordeeld dat de weekendrust door vrachtwagenchauffeurs niet in het voertuig doorgebracht mag worden. Zij dienen regelmatig rust te nemen en het is niet toegestaan dat zij te lang achter elkaar rijden. De Europese Unie heeft daarvoor dan ook regels opgesteld. Het Europese Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat opgelegde boetes, die de Belgische overheid aan een bedrijf had opgelegd dat zich niet aan die regels hield en haar chauffeurs in het weekend in de cabine van de vrachtwagen liet doorbrengen, terecht zijn.

Wanneer mag rusten wel in het voertuig?

Anders dan de weekendrust, mogen chauffeurs de pauzes en de dagelijkse rust (van tenminste 11 uur per dag) wel in het voertuig doorbrengen. Als de chauffeur dat zelf wil, geldt hetzelfde voor de “korte rust” (van 24 uur). Maar de “gewone rust”, die maakt dat een chauffeur 45 uur aaneengesloten dient te pauzeren, dient dus op een andere plek dan in de vrachtwagen doorgebracht te worden. Die regel is er omdat chauffeurs goed moeten kunnen uitrusten. En dat dat niet voldoende kan in de cabine van de vrachtwagen.

Verbod op weekendrust in voertuig

Een verbod op het doorbrengen van de weekendrust in het voertuig geldt in steeds meer landen. Zo ook in Nederland. Maar dat verbod wordt nog niet gehandhaafd. Een motie van Karabulut, Kamerlid van de SP, werd breed gesteund. De motie riep de minister op om het Europese verbod te gaan handhaven. Minister Schultz van Hagen liet in 2017 de Tweede Kamer nog weten dat het doorbrengen van gewone rust in het voertuig niet verboden was. Gelet op de uitspraak van het Europese Hof blijkt dat dus niet te kloppen.

Volgens Europese regels is het doorbrengen van de rust door de chauffeur in het voertuig niet toegestaan. Dat dient te gebeuren op de standplaats, in een hotel of in een andere accommodatie. Aldus alles behalve in de cabine van een vrachtwagen. Het Europese Hof overweegt dat de regelgeving heel duidelijk is en slechts op een manier uitgelegd kan worden. In de uitvoerige uitspraak laat het Europese Hof dan ook weinig over van de argumenten die daartegenin waren gebracht.

Rol van de lidstaten

Het Europese Hof merkt nog op dat lidstaten gehouden zijn om “alle passende maatregelen te nemen om de doeltreffende toepassing van het Unierecht te verzekeren”. Het is aan de lidstaten om te bepalen hoe zij dat doen, maar zij mogen niet achterover leunen. Dit brengt ook met zich mee dat de Nederlandse minister er werk van moet maken. Hoewel de Nederlandse situatie in de uitspraak niet genoemd wordt, lijkt de Nederlandse minister met de uitspraak door het Europese Hof op de vingers te worden getikt. Lidstaten moeten ervoor zorgen dat de Europese regels over de weekendrust worden toegepast.

Op grond van de Beleidsregels boeteoplegging Arbeidstijdenwet en Arbeidstijdenbesluit vervoer (wegvervoer) 2016 kan in Nederland een boete van € 1.500,- opgelegd worden wanneer het verbod overtreden wordt. Het is de vraag of dat voldoende is om “doeltreffende toepassing van het Unierecht te verzekeren”, zoals het Europese Hof doet noemt. Dat zal duidelijk moeten worden. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de regels ook door de Nederlandse overheid gehandhaafd dienen te worden zodat voorkomen wordt dat chauffeurs lange tijd achter elkaar van huis zijn en al die tijd bivakkeren in de cabine van hun vrachtwagen. Dat komt niet alleen ten goede van de chauffeurs, maar volgens het Europese Hof ook van de verkeersveiligheid.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Verjaring in het strafrecht

11.12.2020
Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 325 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 325 advocaten en meer dan 130 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.