Slachtoffer van sexting? Dit kan je wél doen!

18.09.2017

Wie heeft ze niet? Seksfilmpjes, naaktfoto’s of foto’s waarop je toch net iets teveel hebt blootgegeven. Zolang je in de relatie bent met degene met wie je deze beelden hebt gedeeld, is er niets aan de hand. Maar wat als de relatie is geëindigd en wat als je ex-partner de beelden online dreigt te zetten? Wat kan je dan doen?

Het gevoel van slachtoffers van sextortion (seksuele afpersing) op het moment dat zij erachter komen dat intieme beelden van hen online staan, is niet voor te stellen en moeilijk te beschrijven. Paniek voert echter vaak de boventoon op het moment dat je je realiseert dat iedereen jou naakt of in je ondergoed kan zien; je collega’s, je vrienden, je ouders. Zodra de beelden eenmaal online zijn gezet, is veel kwaad al geschied. Er zijn echter wel mogelijkheden om de beelden zo snel mogelijk te (laten) verwijderen en om degene die de beelden online heeft gezet zich op de zo kortst mogelijke termijn te laten verantwoorden voor de civiele rechter.

 

Feiten en cijfers met betrekking tot sexting en sextortion

Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer.

Uit onderzoek is gebleken dat er steeds vaker melding gemaakt wordt van online bedreiging of chantage met behulp van naaktbeelden. In 2016 is 851 keer melding gemaakt van sextortion, in 2015 waren er 721 meldingen en in 2014 ‘slechts’ 427. Deze stijging geeft je onder meer aan dat er steeds meer slachtoffers zijn van de gevolgen van sexting en de vraag rijst of je daar iets tegen kunt doen.

 

Wat te doen als je slachtoffer dreigt te worden van sexting of sextortion?

Zodra een ex-partner dreigt met het verspreiden van naaktbeelden, adviseer ik direct contact op te nemen met de politie alsmede met een advocaat. De politie kan de helpende hand bieden in het strafrecht, waar de advocaat (vaak snellere) mogelijkheden kan benutten van het civiele recht.

Binnen het civiele recht kan de advocaat bijvoorbeeld direct een sommatiebrief schrijven, waarin de ex-partner gesommeerd wordt de beelden te vernietigen, niet te verspreiden althans om de beelden per direct te verwijderen van bijvoorbeeld social media. Tegelijkertijd kan er direct een (spoed) kort geding opgestart worden, teneinde een gebod of een verbod te krijgen van de rechter. Op vordering van de advocaat kan de rechter bijvoorbeeld een gebod opleggen om alle beelden per direct van de (social) media te verwijderen. Ook kan de rechter de ex-partner verbieden de beelden online te zetten. De advocaat kan vorderen dat er aan het gebod of verbod een dwangsom wordt verbonden, wat betekent dat de ex-partner een bedrag van bijvoorbeeld €1.000,– per keer dient te voldoen als hij of zij zich niet houdt aan het door de rechter gegeven verbod of gebod. Deze dwangsommen worden in de regel in dit soort zaken altijd opgelegd.

Een ander voorbeeld is de situatie waarbij de ex-partner beelden online dreigt te zetten op het moment dat jij weigert nog langer contact met hem of haar te hebben; deze ex-partner gebruikt de beelden dus als drukmiddel om contact te behouden. Buiten de hiervoor beschreven oplegging van een gebod/verbod, kan er dan ook een straat- en contactverbod worden opgelegd. Ook daaraan kan een dwangsom worden verbonden.

 

Conclusie

In het civiele recht zijn diverse mogelijkheden om ervoor te zorgen dat naaktbeelden niet (langer) online worden gezet. De rechter kan bij vonnis bepaalde handelingen ge- of verbieden, teneinde te voorkomen dat een ex-partner nog langer doorgaat met het dreigen met het verspreiden van privébeelden of met het daadwerkelijk verspreiden daarvan. Ook kan de rechter een straat- en contactverbod opleggen.

Indien je geconfronteerd wordt met de gevolgen van sexting, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met een advocaat, teneinde de gevolgen van deze sextortion zoveel als mogelijk te beperken en de ex-partner snel tot verantwoording te roepen voor de rechtbank.

Het behandelen van dit soort privacygevoelige zaken is boven alles maatwerk en het met succes afronden van een procedure is van vele factoren afhankelijk.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

De strafbeschikking

05.10.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.