Straffen in het verkeer

04.09.2017

In het verkeersstrafrecht heeft de juridische term ‘roekeloosheid’ regelmatig voor  verwarring bij de samenleving gezorgd. Zo wordt een ongeluk dat wordt veroorzaakt door onder invloed van alcohol de auto te besturen of door veel te hard te rijden, niet als roekeloos aangemerkt.

Wat veel mensen echter niet weten is dat voor het rijden onder invloed en voor het veel te hard rijden met zwaar letsel ten gevolge al een aparte strafverzwarende bepaling in het wetboek is opgenomen. Roekeloosheid is een nog zwaardere – de zwaarste – vorm van schuld in het verkeersstrafrecht. Hierdoor moet, voor het aannemen van roekeloosheid in het verkeer, nog meer aan de hand zijn dan enkel het rijden onder invloed of veel te hard rijden. Van roekeloosheid is bijvoorbeeld sprake als een straatrace wordt gehouden, of een kat- en muisspel wordt gespeeld of wanneer iemand ten koste van alles voor de politie vlucht.

Iemand die een verkeersongeval veroorzaakt met een dodelijke afloop riskeert een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bij (zwaar) letsel ten gevolge betreft het een gevangenisstraf van maximaal anderhalf jaar. Mocht de veroorzaker daarnaast veel te hard hebben gereden of ten tijde van het ongeluk onder invloed zijn geweest van alcohol of andere verdovende middelen, dan kunnen deze gevangenisstraffen met de helft worden verhoogd. Dood door schuld in combinatie met alcoholgebruik en/of veel te hard rijden kan dus worden bestraft tot maximaal vierenhalf jaar gevangenisstraf. En indien dit letsel tot gevolg heeft, betreft het een maximale gevangenisstraf van twee jaar en drie maanden. Bij roekeloosheid zijn de maximale gevangenisstraffen echter nog hoger; namelijk zes jaar bij dodelijke afloop en driee jaar bij lichamelijk letsel. Dit staat in artikel 175 van de Wegenverkeerswet.

Uit het onderzoeksrapport van de Rijksuniversiteit Groningen d.d. 20 juli 2017 naar de straftoemeting van ernstige verkeersdelicten blijkt dat rechters naarmate de ernst van de verkeersfout en het letsel toenemen, een hogere straf wordt opgelegd. Dit komt volgens het rapport dus overeen met wat de wetgever heeft beoogd. Het maatschappelijke beeld dat daders van verkeersdelicten er met een lichte straf vanaf kunnen komen blijkt niet uit dit rapport.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

De strafbeschikking

05.10.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.