Verhoorbijstand, het vervolg

14.11.2016

Sinds 1 maart 2016 heeft, kort gezegd, ook een door de politie aangehouden meerderjarige verdachte het recht zich tijdens het verhoor door een advocaat te laten bijstaan (dat recht bestond voordien al voor minderjarigen). Waaruit die bijstand dan exact bestaat is vastgelegd in de zogenaamde ‘Regels inrichting en orde politieverhoor meerderjarige verdachten per 1 maart 2016’. Zo is het de raadsman, op enkele uitzonderingen na, slechts toegestaan voorafgaand aan het verhoor en na afloop daarvan opmerkingen te maken dan wel vragen te stellen.

Oftewel: tijdens het verhoor is dat nu juist niet toegestaan. Ook mag de advocaat geen vragen namens de verdachte beantwoorden. Alleen indien de verdachte, naar de opvatting van de advocaat, een aan hem gestelde vraag niet begrijpt, of de door de politieambtenaar gestelde vraag juridisch niet door de beugel kan of de lichamelijke/psychische toestand van de verdachte aan een voortzetting van het verhoor in de weg staat, kan de advocaat wel tijdens het verhoor ingrijpen.

Het is maar de vraag of de advocaat gelet op de hierboven vermelde regels tijdens het verhoor wel voldoende uit de verf kan komen en zijn rol als belangenbehartiger van de verdachte adequaat kan vervullen. Om die reden is eerder een kort geding tegen de Nederlandse staat aanhangig gemaakt. De kortgedingrechter heeft die vraag (nog)  niet beantwoord, maar de Hoge Raad zogenaamde prejudiciële vragen voorgelegd. Anders gezegd: de kortgedingrechter wenst eerst de visie van de Hoge Raad te vernemen alvorens zelf een beslissing te geven.

De advocaat-generaal, die op zijn beurt de Hoge Raad weer adviseert, heeft inmiddels zijn visie kenbaar gemaakt; zijn standpunt luidt dat de hierboven genoemde regels het recht op verhoorbijstand niet beperken en dat advocaten voldoende mogelijkheden hebben om actief deel te nemen aan het politieverhoor.

De advocaat-generaal heeft daarbij met name verwezen naar de gang van zaken op dit concrete punt in ons omringende landen. Zelfs zou, aldus de advocaat-generaal, in ons land al sprake zijn van meer vrijheden dan in ons omringende landen.

Het wachten is nu op de visie van de Hoge Raad zelf.

Overigens blijkt in de praktijk dat verhorende politieambtenaren op uiteenlopende wijze met de verhoorregels omgaan: de ene ambtenaar wenst een strikte naleving van die verhoorregels, terwijl een ander daar nu juist weer soepeler mee omgaat.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

De strafbeschikking

05.10.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.