Betrokken bij een verkeersongeval waarbij iemand ernstig gewond is geraakt of zelfs is komen te overlijden en u als verdachte wordt aangemerkt?

02.08.2018

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker in het drukke verkeer van Amsterdam. Een verkeersongeval met een slachtoffer. Een nachtmerrie voor iedere bestuurder. In dergelijke gevallen wordt er door de politie veelal een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de vraag of de aanrijding is te wijten aan de schuld één van de betrokken verkeersdeelnemers. De vraag of er sprake is van schuld is van verschillende omstandigheden afhankelijk. Het gaat hier niet om opzet, maar om schuld in de zin van de Wegenverkeerswet. Bij de beoordeling of er sprake is van schuld bij een dergelijk verkeersongeval, waarbij de betrokkene als verdachte wordt aangemerkt en dood door schuld (art.6 Wegenverkeerswet) ten laste wordt gelegd, moet er sprake zijn van het begaan van twee verkeersovertredingen.

Als u betrokken bent bij een dergelijk ongeval vindt er een verkeersongevallen analyse (VOA) plaats. U kunt als verdachte worden gehoord. Dit horen kan direct nadat het ongeval heeft plaatsgevonden, plaatsvinden.

Verhoor

 

Ook kan de politie u uitnodigen om als verdachte van het veroorzaken van een verkeersongeval met ernstige gevolgen te worden gehoord. In deze gevallen is het van groot belang dat u direct en voorafgaand aan dat verhoor een advocaat raadpleegt. Vanzelfsprekend een advocaat die gespecialiseerd in verkeersstrafrecht. U dient zich voor te bereiden op de vragen die men u zal stellen. De advocaat kan u ook adviseren over uw proceshouding.

Nadat de politie het onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding heeft afgerond, wordt het dossier ingestuurd naar de Officier van Justitie. De Officier van Justitie kan besluiten tot (verdere) strafrechtelijke vervolging. De verdachte wordt dan gedagvaard om voor een rechter te verschijnen. Dat is bijzonder ingrijpend. Zowel voor de slachtoffers en nabestaanden van een dodelijk slachtoffer als voor de verdachte. Het gaat immers om een beschuldiging van een misdrijf met ernstige gevolgen, terwijl er vaak geen opzet in het spel is. Zoals gezegd gaat het om de beoordeling of er sprake is van schuld in de zin van art. 6 WVW.

Vervolging

 

Als er een vervolging plaatsvindt en de chauffeur/ verdachte wordt verdacht van artikel 6 van de Wegenverkeerswet, dan dient de verdachte zich te verantwoorden voor de Meervoudige Strafkamer. Het gaat dan om drie rechters die de zaak moeten beoordelen.

Als iemand als verdachte van art. 6 WVW wordt aangemerkt, dan ligt het verwijt in het roekeloos, of in ieder geval in het aanmerkelijk onvoorzichtig rijden waardoor de aanrijding is veroorzaakt met de dood of ernstig letsel tot gevolg. Op het moment dat aan de hand van het dossier (bewijsmiddelen) vast komt te staan dat de verdachte twee verkeersovertredingen heeft begaan, dan kan worden aangenomen dat er sprake is van schuld in de zin van art. 6 WVW en kan een straf maar ook een ontzegging van de rijbevoegdheid volgen.

Gevallen waarbij art. 6 WVW in het geding is zijn vaak snelheidsovertredingen, overtredingen van voorrangsregels maar ook om onzorgvuldig rijgedrag in het algemeen. Om tot een bewezenverklaring van art. 6 WVW te komen is niet alleen vereist dat er door de verdachte verkeersovertredingen zijn begaan, ook moet er sprake zijn van ernstig lichamelijk letsel.

Strafverzwaring

 

Op het moment dat er sprake is van alcoholgebruik, het weigeren mee te werken aan een alcoholonderzoek, het maken van een ernstige verkeersovertreding, bumperkleven, gevaarlijk inhalen of geen voorrang verlenen dan zal deze omstandigheid als strafverzwarend meewerken.

Op het moment dat u betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval, raad ik u aan contact met mij op te nemen. Ik kan u adviseren over de vraag of u een verklaring moet afleggen en zo ja, welke verklaring. Een eventuele strafzaak kan ik voorbereiden en u daarin begeleiden. Het is van belang dat u een in het verkeersrecht gespecialiseerde advocaat in de arm neemt. Het gaat om zeer ernstige beschuldigingen waarop volgens de Wet hoge gevangenisstraffen staan. Er staat dus nogal wat op het spel.

Daarnaast is het van belang, omdat de betekenis van de begrippen schuld, roekeloosheid en aanmerkelijke onvoorzichtigheid gespecialiseerde juridische kennis vereisen waarbij bovendien geldt dat deze begrippen in de loop der tijd verschillend worden uitgelegd en het van groot belang is om uitspraken die door rechters worden gedaan, te volgen. Het is dus belangrijk dat een advocaat wordt ingeschakeld die goed op de hoogste is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van verkeersstrafrecht.

Adviesgesprek

 

Het eerste contact met mij is een vrijblijvend advies gesprek. Op het moment dat u gedagvaard wordt bestaat er mogelijk recht op gefinancierde rechtshulp. Er zullen dan afspraken moeten worden gemaakt over de aan mijn bemoeienissen verbonden kosten. Op het moment dat men u vrijspreekt, kunnen de gemaakte juridische kosten als schadevergoeding bij de Staat worden geclaimd.

Een recente uitspraak waarbij een cliënt is vrijgesproken kunt u in bijgaande link lezen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Verjaring in het strafrecht

11.12.2020
Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 316 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 316 advocaten en meer dan 128 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.