VvE niet bevoegd tot vaststellen algemene boetebepaling

09.01.2017

De Vereniging van Eigenaars is op grond van splitsingsreglement en modelreglement veelal bevoegd tot het vaststellen van een boete per overtreding of niet nakoming van één van de bepalingen uit de wet, van het reglement (van splitsing) of het huishoudelijk reglement.

In de praktijk blijkt echter dat in de vergadering voor het gemak veelal wordt besloten tot het vaststellen van een algemene boetebepaling die dan geldt voor een overtreding of niet-nakoming ongeacht welke bepaling is overtreden. Het is de vraag of dat mag.

Algemene boetebepaling is niet toegestaan

Uit vaste rechtspraak (zie in dit verband bijvoorbeeld de uitspraak d.d. 5 september 2007) blijkt dat dit niet is toegestaan. Dat betekent dat de vergadering dus niet bevoegd is tot het vaststellen van een algemene boetebepaling die geldt voor een overtreding of niet-nakoming ongeacht welke bepaling is overtreden. Een dergelijk besluit van de vergadering is dan ook van rechtswege nietig op grond van het bepaalde in artikel 2:14 lid 1 BW in verband met artikel 5:129 lid 1 BW. Op zijn minst zal de VvE dan ook een verdeling in categorieën van boetes met situaties moeten vaststellen.

Boete van de VvE hoeft dus niet altijd te worden betaald

Wees dan ook altijd alert als de VvE in een vergadering besluit tot het opleggen van een boete voor overtreding van ‘de’ regels van de wet, het splitsingsreglement en/of het huishoudelijk reglement zonder dat daarbij in het besluit specifiek wordt aangegeven op welke regel daarmee wordt gedoeld. Mocht de VvE vervolgens op grond van dat besluit aan een appartementseigenaar een boete willen opleggen, dan hoeft de appartementseigenaar daaraan dus geen gevolg te geven. Het betreffende besluit van de VvE is namelijk van rechtswege nietig en geldt dus niet.

Kortom

Twijfelt u er als VvE aan of een besluit wel rechtsgeldig is of bent u appartementseigenaar en weet u niet of u verplicht bent een door de VvE aan u opgelegde boete te betalen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op om te overleggen over uw specifieke mogelijkheden.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

De strafbeschikking

05.10.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.