Wanneer is er sprake van etnisch profileren?

05.04.2017

Etnisch profileren was en is, maatschappelijk en juridisch, een “hot item”. De Hoge Raad heeft op 1 november 2016 aangegeven wanneer er in een juridische zin sprake is van etnisch profileren. In de woorden van de Hoge Raad is dat het geval wanneer het optreden van de politie uitsluitend of in overwegende mate is gebaseerd op etnische danwel religieuze kenmerken van degene tegen wie het politieoptreden zich richt.

In de zaak die tot de uitspraak van de Hoge Raad leidde was sprake van een verkeerscontrole; bij die controle was een man aangehouden aangezien hij hennep vervoerde en aanwezig had. Dat de controlebevoegdheid op grond van de Wegenverkeerswet mede werd ingezet ten behoeve van opsporingsactiviteiten is naar de opvatting van de Hoge Raad, geen enkel probleem zolang die controlebevoegdheid maar mede (en daadwerkelijk, bijvoorbeeld door te vragen naar het rijbewijs etc.) is uitgeoefend ter controle op naleving van de Wegenverkeerswet. Dat is op zich geen nieuws; de Hoge Raad heeft al lang geleden in gelijke zin geoordeeld.

Oordeel Hoge Raad

De Hoge Raad vervolgde echter met een aantal opmerkingen over etnisch profileren, daarbij vooropstellend dat de Wegenverkeerswet over de selectie van bestuurders die aan een controle mogen worden ontworpen, geen aanwijzingen bevat. Indien de rechter die in een voorliggende zaak dient te beslissen echter tot de conclusie komt dat bij de keuze van de te controleren bestuurders een niet gerechtvaardigd onderscheid is, aldus de Hoge Raad, is met name sprake wanneer de selectie van de te controleren bestuurder uitsluitend of in overwegende mate gebaseerd is op etnisch of religieuze kenmerken van de bestuurder c.q. de overige inzittenden.

Indien echter de keuze op een bepaalde bestuurder is gevallen op grond van meerdere/andere omstandigheden dan alleen etnische of religieuze kenmerken van de bestuurder/andere inzittenden, is van etnisch profileren geen sprake, aldus de Hoge Raad.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

De strafbeschikking

05.10.2018
Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.