Wat denkt u, heb ik een goede kans om te winnen?

21.09.2020

Eén van de leukste dingen in mijn werk vind ik het gesprek met een cliënt over een nieuwe zaak. Je weet nooit waar iemand mee aan komt. Het voelt als een trailer op Netflix waarin je een voorproefje krijgt over wat je te wachten staat. Vol spannende beelden maar de plot en de afloop blijven onduidelijk.

Procederen voelt vaak als zo’n Netflix serie met 4 seizoenen, cliffhangers en eindeloze plotwendingen. Als je de trailer hebt gezien weet je wel iets maar eigenlijk ook niets.

Van de week had ik een intake met een meneer die een dagvaarding had gekregen waar de rook vanaf sloeg. De zaak zou drie dagen later al dienen bij de rechtbank dus veel tijd had ik niet. Het was een dik pak papier met een stuk of dertig producties, het zag er allemaal nogal serieus uit. Het kwam erop neer dat de eisende meende geld van mijn cliënt tegoed te hebben wat de meneer tegenover mij volstrekt belachelijk vond. Ik besteedde het eerste halfuur aan het begrijpen van het conflict – wat was er ooit afgesproken, stond er iets van op papier en waarom waren partijen gebrouilleerd geraakt. Een verhaal vol goede bedoelingen, omstandigheden, misverstanden en plotwendingen.

Het werd mij wel duidelijk dat deze procedure qua kosten behoorlijk in de papieren zou gaan lopen, er stond niks op papier, de afspraken waren vaag en alles moest worden afgeleid uit een eindeloze verzameling e-mails (waarom zetten mensen nooit meer iets in een contract?). Ideaal voor een gedegen procesvoering met chicanes, zijsporen en getuigenverhoren.

De vraag kwam op: denkt u dat ik zaak kan winnen?

Ik vertelde cliënt dat ik maar weinig cliënten heb die gelukkiger worden van procederen. Rechtszaken zijn mijnenvelden, loopgraven, slachtvelden waar eer en heldenmoed het doorgaans afleggen tegen verraad, list en bedrog. Je begint eraan, maar – net als in Breaking Bad – waar je uitkomt dat weet je niet.

Ik gaf mijn cliënt 50% kans om te winnen, en de garantie dat hij stress, kosten en slapeloze nachten tegemoet kon zien. Hij werd een beetje bleek om de neus.

Lang verhaal kort, het is mij gelukt een mooie schikking te bereiken, nog voor de zaak bij de rechter kwam. Er moet weliswaar iets betaald worden maar veel minder dan geëist, en tegen veel lagere kosten.

Cliënt was er blij mee en vertelde zelfs dat hij weer als een roos had geslapen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 184 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 184 advocaten en meer dan 62 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.