Huurverlagingen afdwingen bij rechter

De afgelopen maand is onze samenleving drastisch veranderd. De Corona-crisis heeft impact op vrijwel iedereen en op allerlei sectoren. Vandaag de dag komt het hierdoor steeds vaker voor dat overeenkomsten en contracten op de proef worden gesteld. Denk met name aan de huurder die betalingsproblemen krijgt omdat zijn inkomsten teruglopen en zich hierdoor niet aan betalingsverplichtingen uit de huurovereenkomst kan houden, waarbij de verhuurder niet bereid is de huur op te schorten, dan wel een verlaging door te voeren.

Uitgangspunt in ons juridisch systeem is en blijft dat de overeenkomst leidend is.  Partijen dienen hun afspraken in principe na te komen. Toch zijn er lichtpuntjes. Zie artikel 6: 258 BW. Dit artikel bevat de bijzondere regel die het in bepaalde gevallen mogelijk maakt een overeenkomst door een rechter te wijzigen. Het gaat hierbij om het beroep op de onvoorziene omstandigheid.

De onvoorziene omstandigheden bepalen dat de partijen rekening moeten houden met elkaars situatie en belangen. Dit nu dus meer dan ooit.

Kijkend naar bijvoorbeeld het huurrecht kan gesteld worden dat artikel 6:258 BW bij de (kort-geding) rechter de opening biedt te komen tot verlaging van de huurprijs, hiertoe de huurovereenkomst tijdelijk te wijzigen. Dit indien de onveranderde voortzetting van de huurovereenkomst naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid vanwege de  onvoorziene omstandigheden die nu gaande zijn niet mag worden verwacht.

Heeft u vragen over huurrecht, uw huurovereenkomst of uw rechten en plichten in het algemeen? Neem direct contact op. U staat vaak sterker dan u denkt. Juist nu.

Wij zijn volledig bereikbaar en staan u graag bij in deze roerige tijden.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Het coöptatierecht: wie kiest de nieuwe huurder?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 95 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 95 advocaten en meer dan 46 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.