Kamer(ver)huur, net iets andere regelgeving m.b.t. de opzegging

In het huurrecht kent met het begrip “huurbescherming”. Huurbescherming wil zeggen dat huurders worden beschermd tegen het opzeggen van de huurovereenkomst door de verhuurder. Dit om de huurders te beschermen tegen de vaak machtige positie van verhuurders. Verhuurders mogen immers niet zonder meer een huurovereenkomst opzeggen. Daartoe kan de verhuurder alleen overgaan als er sprake is van een in de wet genoemde beëindigingsgrond of wanneer de huurder met opzegging van de huur(overeenkomst) instemt.

Echter, voor kamerverhuur, ook wel hospita-verhuur genoemd, geldt een speciale regeling voor de opzegging van de huurovereenkomst. Het is goed dit in uw achterhoofd te houden op het moment, of liever voorafgaand aan het moment, dat u een kamer gaat huren in een woning waarin de verhuurder ook zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft. Of natuurlijk andersom, dat u een kamer verhuurt in de woning waarin u zelf ook woont. In de praktijk komt dit regelmatig voor, denk bijvoorbeeld aan alleenstaanden en studenten.

 

Opzegging tijdens de proefperiode

Op kamerverhuur is een proefperiode van negen maanden na ingang van de huurovereenkomst van toepassing. Gedurende deze proefperiode, aldus de eerste negen maanden van de huurovereenkomst, zijn de wettelijke bepalingen ter bescherming van de huurder niet, althans gedeeltelijk, van toepassing. U dient zich hier als huurder, maar ook als verhuurder, bewust te zijn bij het aangaan van de huurovereenkomst. De verhuurder kan de huurovereenkomst tijdens deze proefperiode aldus zonder reden opzeggen en is daarbij niet gebonden aan de (dwingrechtelijke) opzeggingsgronden welke voortvloeien uit de wet. De verhuurder kan de huurovereenkomst gedurende de eerste negen maanden dus heel gemakkelijk opzeggen, doch moet de verhuurder wel rekening houden met een opzegtermijn.

 

Opzegging na afloop van de proefperiode

Na afloop van de proefperiode zijn de dwingendrechtelijke bepalingen, waaronder dus ook de huurbescherming, wél van toepassing. Wordt de huurovereenkomst dus niet binnen de proefperiode beëindigd, heeft dit tot gevolg dat de verhuurder veel minder mogelijkheden heeft om de huurovereenkomst te beëindigen. Met andere woorden: de verhuurder heeft dan niet meer de bevoegdheid en vrijheid om de huurovereenkomst om welke reden dan ook zomaar te beëindigen. De verhuurder is immers na ommekomst van de proefperiode gebonden aan de opzeggronden, zoals deze in de wet staan opgesomd. Let wel, voor de verhuurder geldt wel een extra opzeggingsgrond waarop hij/zij een beroep kan doen om tot ontbinding van de huurovereenkomst over te gaan.

Huurt of verhuurt u middels de hospita-constructie, wees dan bedacht op bovenstaande.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Het coöptatierecht: wie kiest de nieuwe huurder?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 103 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 103 advocaten en meer dan 50 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.