Ik wil mijn pand terug. Kan ik de verhuur stoppen?

Als verhuurder kunt u niet zomaar uw pand opeisen. De huurder komt namelijk huurbescherming toe. Hoe ver die bescherming reikt, hangt af van de overeengekomen huur en op welke grond de huur beëindigd  zal worden.

In de zakelijke huurmarkt kent men twee soorten huur:

 • Huur van middenstandsbedrijfsruimte (denk aan: horecabedrijven, ambachtsbedrijven, winkels en shop-in-shops)
 • Huur van overige ruimten (kantoorruimte en opslagruimte)

Bij de huur van middenstandsbedrijfsruimte heeft de huurder vergaande huurbescherming. U als verhuurder moet altijd een goede reden hebben voor de opzegging, waarbij zware maatstaven gelden. Een huurspecialist kan u precies vertellen aan welke eisen uw opzegging moet voldoen.

De huurder van overige ruimte wordt minder beschermd. Als verhuurder moet u de huurovereenkomst opzeggen en aangeven dat u overgaat tot ontruiming. De huurder moet zelf de ontruiming aanvechten wil er bescherming zijn. Zonder aanvechting eindigt de huur.

Zoals u ziet is het lastig te beoordelen welke rechten de huurder heeft. Laat uw zaak daarom altijd beoordelen door een specialist alvorens u overgaat tot opzegging van de huur. U krijgt uw pand alleen terug als u zich houdt aan de wet. Een advocaat kan u bijstaan bij het opeisen van uw pand.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bedrijfsoverdracht: wat gebeurt er met de huurovereenkomst?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 100 advocaten en meer dan 48 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.