Kunnen we je helpen met zoeken
Aandeelhouders leggen de afspraken vast in de aandeelhoudersovereenkomst. Op deze manier is voor iedereen duidelijk wat de regels zijn en zo kunnen aandeelhouders conflicten en onduidelijkheden vermijden. Onduidelijke afspraken leveren vaak pas op een later moment problemen op. Daarom adviseren wij om de afspraken goed vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst.
Heb jij vragen over het opstellen van deze overeenkomst? Neem direct contact op met de Omnius intakebalie, wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.
Kunnen we je helpen met zoeken
In de aandeelhoudersovereenkomst leggen de aandeelhouders van een vennootschap afspraken de vast. Op deze manier zijn de regels duidelijk, kan er een duidelijk beleid gevoerd worden en conflicten kunnen zoveel mogelijk worden vermeden.
Jij mag de inhoud van de aandeelhoudersovereenkomst zelf bepalen. De afspraken mogen echter niet in strijd zijn met de wet.
De aandeelhouders leggen afspraken vast in de aandeelhoudersovereenkomst, deze overeenkomst wordt opgesteld naast de statuten. Jij kan in de overeenkomst afspraken vastleggen die afwijken van de statuten.
Een voordeel van de aandeelhoudersovereenkomst is dat deze niet openbaar is: de inhoud ervan hoeft niet gedeeld te worden met derden. Dat is anders dan bij de statuten, want die zijn op te vragen bij de Kamer van Koophandel. De afspraken van de aandeelhoudersovereenkomst gaan voor op de statuten.
In de aandeelhoudersovereenkomst kan je afspraken opnemen over onder andere de gegevens van de aandeelhouders, het nemen van besluiten, de verhouding van het aantal stemmen, het wijzigen van de aandeelhoudersovereenkomst en het verkopen van de aandelen.
Hieronder geven wij informatie over een aantal andere onderwerpen die vaak worden vastgelegd in de overeenkomst. Heb je vragen over de inhoud van de aandeelhoudersovereenkomst?
In de aandeelhoudersovereenkomst wordt vaak een exit-strategie opgenomen: dit gaat over de situatie waarin een aandeelhouder wil opstappen. Neem op hoe de aandelen worden verkocht, voor welke prijs, aan wie en binnen welke periode. Als deze strategie niet is opgenomen in een overeenkomst kan het vertrek van een aandeelhouder leiden tot een procedure bij de rechter.
Het komt voor dat een aandeelhouder een eigen bedrijf start in dezelfde branche. Jij wilt niet dat de aandeelhouder een directe concurrent van jouw bedrijf wordt. Neem daarom een non-concurrentiebeding op en hang daar een boetebeding aan vast.
De aanbiedingsplicht gaat over het aanbieden van aandelen. Neem op in welke situaties en voor welke prijs aandelen moeten worden aangeboden aan de medeaandeelhouders.
Als de meerderheid van de aandeelhouders aandelen wil verkopen, dan zorgt de drag along regeling ervoor dat de andere aandeelhouders ook verplicht aandelen moeten verkopen. Zorg ervoor dat deze situatie niet te snel kan worden ingezet.
In het geval van een gelijke stemming (50-50) is het handig als er spelregels zijn opgenomen over deze situatie. Wat geeft in deze situatie de doorslag? Er bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om dan een derde partij in te schakelen.
In het geval van een conflict kunt u direct een procedure starten als de regels van de Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) van toepassing zijn verklaard.
Wil je een aandeelhoudersovereenkomst opstellen en ben je op zoek naar advies op maat? Omnius voorziet je graag van passend advies. Wij beschikken over jarenlange ervaring en kunnen je adviseren en eventueel bijstaan tijdens een procedure. Omnius helpt je graag verder.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp