Kunnen we je helpen met zoeken
Sluit je een overeenkomst met elkaar, dan zijn beide partijen verplicht zich aan de afspraken te houden. Het kan voorkomen dat je van de overeenkomst af wil. Afhankelijk van de situatie kan dat op verschillende manieren.
Advies over de ontbinding van een overeenkomst? Wij helpen jou graag!
Kunnen we je helpen met zoeken
Een overeenkomst is een optelsom van allerlei rechten en plichten die de partijen over en weer met elkaar aangaan. In Nederland kennen we een grote mate van contractvrijheid. Dat betekent dat partijen zelf mogen bepalen welke afspraken ze met elkaar maken (zo lang dat niet in strijd is met de openbare orde of goede zeden). Partijen mogen dus ook vrij bepalen op welke manier een overeenkomst zal eindigen. Soms is deze afspraak als bepaling in de overeenkomst opgenomen. Wil jij een contract beëindigen, pak dan eerst eens de overeenkomst erbij. Soms geldt er een bepaalde opzegtermijn.
De duur van de overeenkomst en de mate van afhankelijkheid van de andere partij speelt een rol bij de opzegtermijn. Met andere woorden: als een overeenkomst al 30 jaar heeft geduurd, dan wordt het in veel gevallen als onredelijk gezien om de overeenkomst op 30 november per 1 december op te zeggen. De andere partij zal de gelegenheid moeten krijgen om zich voor te bereiden op het aflopen van het contract.
Hanteert een partij een te korte opzegtermijn, dan bestaat de kans dat hij een schadevergoeding moet betalen. Want geen of een te korte opzegtermijn wordt gezien als een tekortkoming, waardoor er een de schade die de andere partij heeft gelede moet worden vergoed. Krijg je te maken met een korte opzegtermijn of moet je een schadevergoeding betalen? Neem dan contact op met een advocaat uit het Omnius Platform.
Komt iemand zijn afspraken niet na, dan kan je een schriftelijke, aangetekende aanmaning sturen. Daarin geef je de schuldenaar een redelijke termijn om alsnog de verplichtingen na te komen. Wat redelijk is hangt af van de situatie, maar meestal gaat het om een termijn van twee weken. In principe geef je hiermee de andere partij een laatste kans om de afspraken na te komen. Dat kan gaan om een verkoper of leverancier die niet levert, maar ook om een klant die niet betaalt. Gaat de ander niet op de ingebrekestelling in, dan is er sprake van verzuim.
Verzuim is een reden om de overeenkomst te ontbinden. Dat kan via de rechter, maar is niet altijd nodig. Een schriftelijke mededeling is vaak voldoende. Wil je een overeenkomst laten ontbinden? Neem dan contact op met een contractenrecht advocaat uit het Omnius Platform.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Na mijn melding werd er snel contact op genomen. Mijn probleem goed in kaart gebracht door uitgebreid bragen te stellen en de werkwijze duidelijk uitgelegd. Per email op de hoogte gehouden en ook via whatsapp. Zoals aangegeven ben ik binnen 24 uur door ee
Omnius is very helpful
Alle zaken weggebracht