Direct een advocaat nodig? Onze advocaten helpen u met uw contractrecht zaak.

Niet alleen bedrijven hebben te maken met contracten: ook als particulier sluit u geregeld contracten. Bijvoorbeeld als u een schilder opdracht geeft om uw woning te schilderen, als u een televisie koopt, als u een woning koopt of huurt, een opdracht aanneemt of wanneer u een samenlevingscontract tekent. De afspraken die u maakt met de wederpartij legt u vast. Op die manier weet u wat u heeft afgesproken en hoe u de overeenkomst kan beëindigen. Hiermee beperkt u de risico’s. Als er geschillen ontstaan over het contract en de gemaakte afspraken dan is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Raadpleeg een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk. Zij hebben alle benodigde kennis om u optimaal bij te staan.

Contracten

In een contract legt u vast wat u afspreekt met de andere partij. U hoeft echter geen contract op te stellen en te ondertekenen om een overeenkomst te sluiten. In het dagelijks leven heeft u geregeld met overeenkomsten te maken: als u uw boodschappen afrekent bij de kassa bijvoorbeeld, of als de fietsenmaker uw fiets repareert. Een mondelinge overeenkomst is geldig, alleen het is lastig om achteraf te bewijzen wat er is afgesproken. Gaat het om zaken die meer (financiële) impact hebben, dan is het verstandig om de afspraken vast te leggen in een contract. Met de Omnius Doe-Het-Zelf oplossing kunt u gemakkelijk en snel een overeenkomst opstellen.

Soorten contracten

Door het opstellen van een contract legt u de afspraken met de wederpartij vast. Op deze manier beperkt u de risico’s en kunt u bewijzen wat de afspraken waren. Er zijn allerlei typen contracten. Hieronder benoemen we een aantal contracten.

De koopovereenkomst sluit u in het dagelijks leven geregeld. Als u een product koopt dan sluit u een overeenkomst met de verkoper.

Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst met de afspraken die gemaakt zijn over het uitvoeren van werkzaamheden.

Een andere overeenkomst is de vaststellingsovereenkomst waarbij de werkgever en werknemer samen afspreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het is een ontslag met wederzijds goedvinden.

De overeenkomst van geldlening gaat over het vastleggen van de afspraken over het leven van geld in de vorm van een onderhandse lening. Hierbij is het belangrijk om de afspraken op papier te hebben staan, zodat u op een later moment kunt bewijzen hoeveel geld er is geleend en welke afspraken er zijn gemaakt over het terugbetalen.

In de algemene voorwaarden staan de bepalingen die gelden voor alle overeenkomsten die de ondernemer afsluit. Er staan afspraken in over onder andere betaling, levering, aansprakelijkheid en klachten. Het is belangrijk dat deze voorwaarden voor het afsluiten van de overeenkomst van toepassing zijn verklaard en dat de voorwaarden niet onredelijk zijn.

Geschillen over contracten

Ondanks de vastgelegde afspraken in de overeenkomst, kan het voorkomen dat er een geschil ontstaat over het contract. Een van de partijen komt de overeenkomst niet na, of u wilt de overeenkomst opzeggen. U kan te maken krijgen met overmacht, schadevergoeding, wanprestatie, of verzuim. Wilt u weten wat u kunt doen of zoekt u advies over een contractrechtelijke kwestie? De contractrecht advocaten van Omnius helpen u graag. Neem contact op met de Omnius intakebalie, dat is kosteloos en vrijblijvend.

Overmacht bij nakoming contract

Als de wederpartij zijn verplichtingen niet nakomt, dan schiet deze partij tekort. Dit kan komen omdat er niet wordt betaald voor de geleverde goederen, de verkeerde producten zijn geleverd of de levering was later dan afgesproken.

Als de wederpartij na het sluiten van een overeenkomst zijn verplichtingen niet nakomt is er sprake van een tekortkoming in de nakoming. De andere partij kan nakoming eisen als er sprake is van een toerekenbare tekortkoming. Is er sprake van een niet-toerekenbare tekortkoming, dan kan er geen nakoming geëist worden.

Wanprestaties en nakoming vorderen

Een geleverde zaak moet altijd aan de overeenkomst beantwoorden. Als u een blauwe auto koopt dan mag de verkoper niet een rode auto leveren. Of de schilder verft de woonkamer groen in plaats van rood. In deze gevallen voldoet de prestatie niet aan de gemaakte afspraken. Er is dan sprake van wanprestatie.

Wanprestatie kan een geldige reden zijn om de overeenkomst te ontbinden, maar u kunt ook een schadevergoeding eisen voor de geleden schade. Hoe u dat doet lees u in het artikel over wanprestatie.

Vernietiging en ontbinding van de overeenkomst

Na het sluiten van een overeenkomst zijn beide partijen verplicht om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Wilt u van de overeenkomst af, dan kunt u de overeenkomst in veel gevallen opzeggen.

Komt de wederpartij de gemaakte afspraken niet na, dan kunt u de overeenkomst ontbinden. Het is wel zo dat de tekortkoming niet zo klein mag zijn dat het onredelijk is om de overeenkomst daarom te ontbinden.

Is er sprake is van misbruik van omstandigheden, dwaling of bedrog dan is het mogelijk om een overeenkomst te vernietigen. Lees daar meer over.

Onrechtmatige daad

Heeft u schade opgelopen vanwege het doen of nalaten van een andere partij? Dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding vanwege een onrechtmatige daad. De schuldige moet de schade vergoeden als er voldaan is aan de vereisten, lees daarover in het artikel over een onrechtmatige daad.

Heeft u een overeenkomst of wilt u een overeenkomst opstellen en heeft u daar vragen over? De advocaten uit het advocatennetwerk van Omnius heeft veel ervaring op het gebied van overeenkomsten. Neem vrijblijvend contact op met de intakebalie van Omnius. We zijn 24/7 bereikbaar via e-mail en Whatsapp.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 158 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
    Hidden
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    Zo kan het dus ook

    Waarom Omnius?

    Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

    Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Omnius Keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
      8.2

    Over ons

    Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

    Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

    Er zijn advocaten gevonden.

    Klik hier voor de resultaten.