Advocaat verbintenissenrecht nodig?
Het verbintenissenrecht is een verzamelbegrip van diverse juridische onderwerpen. Wat zij gemeen hebben is dat ertussen twee of meer partijen een verbintenis of overeenkomst bestaat.
Onderwerpen in het verbintenissenrecht:
- Contracten
- Nakoming contracten
- Wanprestatie
- Vernietiging of ontbinding van een overeenkomst
- Onrechtmatige daad (schade anders dan uit overeenkomst)
- Schadevergoeding
Wanneer heb ik een advocaat verbintenissenrecht nodig?
Bij het aangaan van overeenkomsten en verbintenissen kan het nodige misgaan. Ook bij de nakoming of ten uitvoerlegging van een verbintenis kan iets misgaan.
Zowel de eisende als verwerende partij kan dan het beste juridisch advies inwinnen.
Mogelijke acties in het verbintenissenrecht
- Nakoming vorderen. Als iemand een overeenkomst of verbintenis niet nakomt, dient u eerst nakoming te vorderen. Door de nakoming kunt u proberen de wederpartij alsnog de verbintenis uit te laten voeren. Als nakoming niet mogelijk is, kunt u schadevergoeding vorderen.
- Ingebrekestelling opstellen. Een ingebrekestelling is een brief waarmee de advocaat een laatste brief stuurt waarna de wederpartij in verzuim is.
- Dagvaarden bij de rechtbank. Wordt na de ingebrekestelling nog steeds niet nagekomen? U kunt dan het beste naar de rechter gaan. De rechter zal dan beslissen wie gelijk heeft.
- Schadevergoeding eisen. Is nakoming niet mogelijk? Of voldoet de wederpartij niet aan uw eisen? Dan kunt u via de rechter schadevergoeding eisen.
- Onderhandelen. Een advocaat verbintenissenrecht kan ook in een discussie onderhandelen met de wederpartij om buiten de rechter om een passende oplossing te vinden die aanvaardbaar is voor alle partijen. De uitkomst kan worden vastgelegd in een schikking.
Wanprestatie
Als u een overeenkomst met iemand sluit, dan mag u ervan uitgaan dat die overeenkomst wordt nagekomen. Wanneer u een fotograaf inhuurt voor uw bruiloft moet u de fotograaf betalen. De fotograaf moet foto’s maken van de bruiloft. Als de fotograaf pas na de bruiloft op locatie verschijnt, bent u daar niet blij mee. De bruiloft is immers al voorbij. In dit geval kunt u uw geld terugkrijgen. Waarom zou u namelijk betalen voor iets wat door de andere partij niet is geleverd? Wij kunnen u helpen bij de ontbinding van de overeenkomst. Lees meer
Overeenkomst vernietigen
Heeft u een overeenkomst onder druk getekend? Heeft u een verkeerde voorstelling van zaken gehad bij het aangaan van de overeenkomst, bijvoorbeeld omdat u gouden bergen werden beloofd? Misschien heeft iemand wel misbruik gemaakt van uw kwetsbare toestand. Bijvoorbeeld door u een overeenkomst voor te schotelen waar u het eigenlijk niet mee eens was. Geen paniek.
Er bestaat een manier om hier met terugwerkende kracht vanaf te komen. Dit heet vernietiging van de overeenkomst. Wanneer het financiële belang het toelaat, is het verstandig om dit door een advocaat te laten oplossen. Wij zijn hier op dagelijkse basis mee bezig. Bij ons bent u aan het juiste adres. Lees meer
Gebrekkige producten
Heeft u een auto gekocht, maar komt u er na een korte periode achter dat er van alles aan mankeert? Auto’s zijn kostbaar en daarom is het goed om u te laten adviseren. Als u deze auto bij een professionele handelaar hebt gekocht bent u zeer goed beschermd. Naast het verbintenissenrecht is namelijk ook het consumentenrecht van toepassing. Onze advocaat verbintenissenrecht kunnen u helpen bij het aanspreken van de verkoper, zodat u snel weer de weg op kan of uw geld terugkrijgt.
Wacht niet langer en leg uw situatie dan voor in een gratis intakegesprek en u hoort van onze juridische intakebalie of en hoe wij u kunnen helpen.
Dit is anders bij een product van mindere waarde, bijvoorbeeld een autoband of een kledingstuk. Het is verstandig om te proberen er onderling uit te komen. Dit heeft te maken met het financiële belang. Het is natuurlijk niet wenselijk als het inschakelen van een advocaat u meer zou kunnen gaan kosten, dan wat er op het spel staat. Neem eens een kijkje op onze doe-het-zelf pagina. Hier staan een aantal juridische documenten die u voor een zacht prijsje kan downloaden en naar wens kunt personaliseren. Lees meer
Onrechtmatige daad
Het strafrecht en het civiele recht zouden elkaar kunnen ontmoeten. Iemand kan een civielrechtelijke onrechtmatige daad plegen wanneer diegene bijvoorbeeld een auto vernielt, uw dure telefoon kapot gooit of u mishandelt. Door deze handelingen ontstaat schade. Als diegene dit bewust doet heeft diegene daar ook schuld aan. U kunt diegene aanspreken op grond van onrechtmatige daad. Een van onze verbintenissenrecht advocaten kan voor u een brief opstellen met daarin een goed onderbouwde schadeclaim. Geeft de andere partij geen gehoor? Dan kunnen wij samen met u naar de rechter om de schadevergoeding te laten vaststellen.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Faillissement VanMoof, wat nu?
Garantie en service Heel kort; garantie en service vervallen. Ook als een bedrijf productgaranties biedt of servicecontracten heeft afgesloten komen deze te vervallen bij een faillissement van een bedrijf. Dit betekent dus dat je als consument geen gebruik meer kunt …
Lees meer..