Wat betekent ontbinding van een overeenkomst?

Afspraak is afspraak. Als u een overeenkomst sluit met iemand anders, moet u allebei uw verplichting nakomen. Als u een overeenkomst aangaat met een aannemer voor de verbouwing van uw huis, dan moet u geld betalen en de aannemer zijn werk doen. Wanneer dat niet gebeurt is dat vervelend en frustrerend.
Ga direct naar de volgende onderwerpen:

‘Ontbinding’ is een juridische benaming voor een manier om een contract te beëindigen. In de wet staan verschillende manieren om een overeenkomst te beëindigen (met allemaal eigen wettelijke vereisten) en daarom is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn.

LET OP! Ontbinding is dus iets anders dan vernietiging. Dit artikel gaat over ontbinding. Lees hier meer over vernietiging van een overeenkomst

Bij ontbinding van een overeenkomst houdt een van de partijen zich niet aan de overeenkomst. Deze partij schiet tekort in het leveren wat is afgesproken (de tekortschietende partij). Hier is iemand de dupe van, namelijk de andere partij. Deze andere partij wil hier natuurlijk wat aan doen. De andere partij wil de overeenkomst via een schriftelijke verklaring ontbinden, waar moet hij of zij op letten?

Of bel direct 088 – 629 00 29

Vereisten ontbinding overeenkomst

Wilt u graag een overeenkomst ontbinden? Vaak is het verstandig om eerst juridisch advies in te winnen voordat u van start gaat. Er zijn namelijk de nodige haken en ogen. Bij Omnius kennen we deze haken en ogen van binnen en van buiten. Bel direct naar 088 – 629 00 29.

Niet in iedere situatie mag u een overeenkomst ontbinden. Er moet voldaan zijn aan verschillende eisen.

  • De wederpartij komt de gemaakte afspraken niet na (een toerekenbare tekortkoming).
  • Deze tekortkoming is voldoende ernstig. Soms is de tekortkoming zó klein (van te geringe betekenis), dat deze geen ontbinding rechtvaardigt. Naar redelijkheid en billijkheid is ontbinding niet eerlijk.
  • De wederpartij is in verzuim: Het verzuim treedt onder andere in als er bijvoorbeeld harde termijnen/deadlines in het contract zijn overschreden, of als de wederpartij ook niet reageert op een schriftelijke ingebrekestelling (met redelijke termijn).
  • Verzuim is niet nodig als het voor de wederpartij blijvend of tijdelijk onmogelijk is de overeenkomst na te komen.

Als aan deze vereisten is voldaan mag u de overeenkomst ontbinden. Maar er zijn soms betere alternatieven dan het direct ontbinden van de overeenkomst. Wilt u een overeenkomst ontbinden, dan raden wij aan om eerst contact op te nemen met onze Omnius Intakebalie voor advies. Dit kan zeven dagen per week, kosteloos en vrijblijvend.

Wat is een ingebrekestelling?

Als u erachter komt dat de wederpartij niet doet wat is afgesproken, dan is het vaak verplicht om diegene de kans te geven alsnog na te komen. Als dit ook niet gebeurt, dan kunt u ontbinden.
Als uw wederpartij niet doet wat is afgesproken, dan kunt u de wederpartij in gebreke stellen. U dient met een ingebrekestelling (een schriftelijke aanmaning/schriftelijke mededeling) te laten weten dat de wederpartij tot een bepaalde datum de tijd heeft om alsnog te doen wat is afgesproken. Het is belangrijk dat de ingebrekestelling:

  • Schriftelijk is. U dient een ingebrekestelling dus via een (aangetekende) brief, of per e-mail (met leesbevestiging) te versturen.
  • Een redelijke termijn bevat. De wederpartij moet wel de mogelijkheid hebben om alsnog na te komen. Afhankelijk van de overeenkomst kunt u de wederpartij bijvoorbeeld een termijn van een week of twee weken geven.

Wanneer de wederpartij alsnog niets heeft gedaan, dan kunt u ontbinden.

Gevolgen ontbinden van een overeenkomst

Door een ontbonden overeenkomst worden de partijen bevrijd van hun verplichtingen. Als de overeenkomst al gedeeltelijk is uitgevoerd, dan moet datgene ongedaan worden gemaakt. Er ontstaat namelijk een verbintenis tot ongedaan making. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de koper het product moet terugsturen en de verkoper de koper het geld terugbetaalt.
Deze ongedaan makingsverplichting is dus weer een nieuwe afspraak. Ontbinding heeft geen terugwerkende kracht, zoals bij vernietiging.

Gedeeltelijk ontbinden van een overeenkomst

In sommige gevallen is er reden om de overeenkomst slechts gedeeltelijk te ontbinden. Bijvoorbeeld omdat de juiste goederen wel geleverd zijn maar de kwaliteit niet was zoals afgesproken. Dat is een reden om de overeenkomst gedeeltelijk te ontbinden: enkel voor dat deel waarin tekort geschoten is. Gevolg is dat een koper de koopsom slechts gedeeltelijk verschuldigd is. Hij dient maar een deel van de afgesproken prijs te betalen.

Consumentenkoop en ontbinding

Als u als consument iets koopt van een professionele handelaar (bijvoorbeeld een webshop), dan heeft u te maken met consumentenkoop. Wanneer u een product krijgt dat niet goed is, dan is er sprake van non-conformiteit. Non-conformiteit houdt in dat het door u ontvangen product ‘niet beantwoordt aan de overeenkomst’. U krijgt bijvoorbeeld een ander, of een beschadigd product. U kunt de koopovereenkomst dan ontbinden en uw geld terugkrijgen. Dit kan echter pas als u de verkoper de kans heeft gegeven om het product bijvoorbeeld te herstellen. Ook moet het niet om een te gering gebrek van het product gaan.

Komt u er niet uit met de verkoper? Veelal heeft u geen advocaat nodig om de verkoper aan te spreken. Als er echter veel geld op het spel staat en de verkoper echt niet wil meewerken, dan kan een advocaat zeker helpen. Bel direct naar 088 – 629 00 29.

Naar de rechter voor ontbinden van een overeenkomst?

Wat is de beste strategie? Laat uzelf adviseren en bel direct naar Omnius voor advies. Er zijn verschillende manieren om een overeenkomst te ontbinden:

Buitengerechtelijk ontbinden van een overeenkomst

In veel gevallen hoeft u niet naar de rechter om een overeenkomst te ontbinden. Dit kunt u vaak ook al doen met een schriftelijke verklaring (dit wordt buitengerechtelijke ontbinding genoemd). Hoewel hiervoor in beginsel geen advocaat nodig is, is het wel erg verstandig een advocaat te raadplegen voor advies, voordat u een overeenkomst ontbindt. Als u iets vergeet kan dat zomaar een onterechte ontbinding opleveren. Het kan zijn dat u daardoor een forse schadevergoeding moet betalen.

Gerechtelijk ontbinden van een overeenkomst

In andere gevallen moet u naar de rechter om de overeenkomst daadwerkelijk te ontbinden. Dit bijvoorbeeld als er een geschil bestaat over de ontbinding en de andere partij hier niet mee akkoord gaat. De wet zegt daarnaast dat het verplicht is naar de rechter te gaan bij bijvoorbeeld huurzaken of arbeidszaken. Als u naar de rechter moet kan dat het allerbeste met een advocaat.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 160 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Omnius Keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 318 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

      8.1

    Omnius helpt u verder
    • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
    • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
    • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
    Bel met de intakebalie
    088 - 629 00 29
    Beschikbaar vanaf
    Neem contact op

    De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

    Maandag
    Dinsdag
    Woensdag
    Donderdag
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    Vrijdag
    Zaterdag
    Zondag
    Feestdagen
    08:00-18:00 uur
    09:00-17:00 uur
    12:00-16:00 uur
    Gesloten

    Stel uw vraag

    "*" geeft vereiste velden aan

    Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
    Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1 GB.
      Hidden
      Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
      Zo kan het dus ook

      Waarom Omnius?

      Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

      Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

      • 7 dagen per week bereikbaar

        Ook ’s avonds en in het weekend
      • Omnius Keurmerk

        Uw garantie voor service en kwaliteit
      • Juridische hulp in elke situatie

        Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
      • Overal in Nederland

        Het grootste juridische netwerk van Nederland met 318 advocaten
      • Als beste beoordeeld

        Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
        8.1

      Over ons

      Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

      Met 318 advocaten en meer dan 160 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

      Er zijn advocaten gevonden.

      Klik hier voor de resultaten.