Opstellen van overeenkomst van een opdracht? Omnius helpt.
Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst met de afspraken die gemaakt zijn over het uitvoeren van werkzaamheden. Het gaat over het uitvoeren van een opdracht waarvoor door de opdrachtgever een bedrag wordt betaald aan de opdrachtnemer. De opdrachtgever is de persoon die de opdracht verstrekt en de opdrachtnemer is de persoon of het bedrijf die de opdracht uitvoert. Als u een overeenkomst van opdracht aangaat, dan is het verstandig om de gemaakte afspraken op papier te zetten. Hiermee voorkomt u mogelijke problemen in de toekomst.
Met de overeenkomst van opdracht verzoekt de ene partij (de opdrachtgever) aan de andere partij (de opdrachtnemer) om een taak uit te voeren. Hiervoor wordt er loon betaald. Bijvoorbeeld de opdracht om de teksten voor een website te schrijven, of de opdracht om een website te bouwen. Als het gaat om werk van stoffelijke aard, als je een woning laat bouwen, dan heb je een aannemingsovereenkomst nodig.
Overeenkomst van opdracht
Bij een overeenkomst van opdracht heeft de opdrachtnemer een bepaalde vrijheid in de uitvoering van de opdracht. Tijdens het uitvoeren van de opdracht moet de opdrachtnemer de opdrachtgever op de hoogte houden. De overeenkomst van opdracht is geen arbeidsovereenkomst. De opdrachtnemer wordt daarom niet doorbetaald tijdens ziekte.
Een particulier kan de overeenkomst op ieder moment opzeggen. Wel is deze opdrachtgever dan loon verschuldigd aan de opdrachtnemer voor de reeds uitgevoerde werkzaamheden. Is er enkel een totaalbedrag afgesproken voor de opdracht, dan wordt het loon vastgesteld door te kijken naar de reeds verrichte werkzaamheden, het voordeel van deze werkzaamheden voor de opdrachtgever en de manier waarop de overeenkomst is beëindigd.
Verplichtingen opdrachtnemer
De opdrachtnemer is verplicht om de opdracht als een goed opdrachtnemer uit te voeren. In beginsel is hij ook verplicht om de opdracht zelf uit te voeren, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.
Als de opdrachtnemer de opdracht heeft afgerond, dan moet hij dit melden bij de opdrachtgever. Hij geeft aan hoe hij de opdracht heeft uitgevoerd en hij laat weten wat de onkosten en de inkomsten waren.
Verplichtingen opdrachtgever
De opdrachtgever is verplicht de opdrachtnemer het loon te betalen en de eventuele onkosten te vergoeden.
De opdrachtgever mag aanwijzingen geven aan de opdrachtnemer. Deze moeten wel redelijk zijn en ze moeten tijdig worden gegeven. Als hier niet aan wordt voldaan kan de opdrachtnemer de overeenkomst opzeggen.
Conflicten over de overeenkomst van opdracht
Tijdens of na het uitvoeren van een overeenkomst van opdracht kunnen er conflicten ontstaan. Bijvoorbeeld omdat er geen afspraken zijn gemaakt over het loon. Er wordt dan meestal een redelijk loon vastgesteld, waarbij gekeken wordt naar eerdere opdrachten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Andere voorbeelden van conflicten die zich kunnen voordoen bij de uitvoering van een overeenkomst van opdracht zijn:
- De website wordt te laat opgeleverd, waardoor de opdrachtnemer schade lijdt.
- De geschreven teksten voldoen niet aan de afspraken.
- De ontwikkeling van app is gestopt door de opdrachtnemer omdat hij vindt dat hij meer geld moet krijgen omdat de app bouwen meer werk is dan werd voorzien.
- De opdrachtgever wijzigt zijn verwachtingen van de opdrachtnemer, maar wil er niet extra voor betalen.
Heeft u een conflict over een overeenkomst van opdracht, dan raden wij u aan om contact op te nemen met Omnius. De advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk voorzien u graag van passend advies. De unieke trapsgewijze juridische dienstverlening van Omnius biedt voor ieder juridisch probleem de meest passende oplossing. Van gratis intake tot bijstand door een advocaat-specialist. Op deze manier kunt u makkelijk wel 30% op uw juridische kosten besparen.
Met onze algemene Intakebalie, de handige Doe-Het-Zelf documenten en Omnius Juristen, Advocaten en Specialisten hebben wij voor iedere situatie altijd de beste juridische oplossing tegen een zo gunstig mogelijk tarief.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 161 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.