Wederpartij een overeenkomst vernietigd of ontbonden? Bel direct.

Een overeenkomst kan eindigen, worden opgezegd, vernietigd of ontbonden. In dit artikel leggen wij uit wat het verschil is tussen vernietiging en ontbinding van een overeenkomst. Ook geven wij aan wat de gevolgen hiervan zijn. Wilt u een overeenkomst vernietigen of ontbinden of heeft u te maken met een wederpartij die een overeenkomst vernietigd of ontbonden heeft? Neem voor advies op maat contact op met de Omnius intakebalie. Dit kan zeven dagen per week, kosteloos en vrijblijvend. In sommige gevallen volstaat een advies, in andere gevallen bieden wij u een digitale oplossing aan. En soms is de hulp of het advies van een jurist of advocaat gewenst. U krijgt vooraf duidelijkheid over afspraken en tarieven.

Het opzeggen van overeenkomsten kan meestal zonder dat er sprake is van een geschil is of een tekortkoming van een van de partijen. Of en hoe u een overeenkomst kan beëindigen hangt af van wat u met de wederpartij heeft afgesproken. Bij het opzeggen van een overeenkomst gelden er meestal geen speciale voorwaarden. Wel moet u rekening houden met de opzegtermijn. In sommige gevallen zijn er extra bepalingen voor het opzeggen van een overeenkomst. Bijvoorbeeld bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst, want daarbij moeten de wettelijke voorwaarden in acht worden genomen.

Ontbinden van een overeenkomst

Als de wederpartij de gemaakte afspraken niet nakomt, dan is hij tekortgeschoten in de nakoming van zijn verplichtingen. En in dat geval kunt u de overeenkomst ontbinden. Hierbij is het wel van belang dat de tekortkoming niet zo klein is dat het onredelijk is om de overeenkomst daarom te ontbinden.

Ontbinding kan via de rechter maar dat hoeft niet. Een schriftelijke mededeling van het ontbinden volstaat. Met ontbinding eindigt de overeenkomst op het moment van ontbinden. Er is geen terugwerkende kracht. De over en weer ontvangen prestaties worden ongedaan gemaakt.

Wanneer is ontbinden toegestaan

Niet in iedere situatie mag u een overeenkomst ontbinden. Er moet voldaan zijn aan deze eisen:

 • De wederpartij komt de gemaakte afspraken niet na.
 • De wederpartij kan niet meer nakomen of de wederpartij komt na een schriftelijke ingebrekestelling nog steeds niet na.
 • Het niet-nakomen is niet zo klein dat het onredelijk is om de overeenkomst om deze reden te ontbinden.

Als aan deze vereisten is voldaan mag u de overeenkomst ontbinden. Maar er zijn soms betere alternatieven dan het direct ontbinden van de overeenkomst. Wilt u een overeenkomst ontbinden, dan raden wij aan om eerst contact op te nemen met onze Omnius Intakebalie voor advies. Dit kan zeven dagen per week, kosteloos en vrijblijvend.

Gedeeltelijk ontbinden van een overeenkomst

In sommige gevallen is er reden om de overeenkomst slechts gedeeltelijk te ontbinden. Bijvoorbeeld omdat de juiste goederen wel geleverd zijn maar de kwaliteit niet was zoals afgesproken. Dat is een reden om de overeenkomst gedeeltelijk te ontbinden: enkel voor dat deel waarin tekort geschoten is. Gevolg is dat de koper de koopsom slechts gedeeltelijk verschuldigd is.

Vernietiging van een overeenkomst

Als er sprake is van misbruik van omstandigheden, dwaling of bedrog dan is het mogelijk om een overeenkomst te vernietigen. Er is sprake van bedrog of dwaling als u tijdens het sluiten van de overeenkomst bent uitgegaan van een verkeerde voorstelling van zaken. De verkeerde voorstelling van zaken mag dan niet uw eigen schuld zijn.

Het belangrijkste verschil tussen bedrog en dwaling is het handelen van de wederpartij. Bij bedrog was er opzet in het spel. Bij dwaling hoeft de wederpartij niet opzettelijk te hebben gehandeld. Er kan zelfs sprake zijn van dwaling als de wederpartij dezelfde verkeerde voorstelling van zaken had.

Een beroep op dwaling is niet mogelijk als u de overeenkomst ook gesloten zou hebben als u een juiste voorstelling van zaken had. Of als de omstandigheden veranderen na het sluiten van de overeenkomst, waardoor u van de overeenkomst af wilt. Dit is bijvoorbeeld het geval als de gekochte producten na het sluiten van de overeenkomst in waarde dalen.

Gevolgen vernietiging

Als een overeenkomst vernietigd wordt, dan is het alsof deze overeenkomst nooit heeft bestaan. De gemaakte afspraken vervallen en de reeds gedane verplichtingen worden teruggedraaid. Bijvoorbeeld het betalen van de koopsom: het geld wordt teruggegeven. Zijn de goederen al geleverd dan worden deze ook teruggegeven. In sommige gevallen is het niet de bedoeling dat alle prestaties worden teruggedraaid: dan ontstaan er ongewenste bijeffecten. Het is soms verstandiger om de eigen prestatie op te schorten of om een vordering tot nakoming in te stellen.

Het is niet eenvoudig om bedrog of dwaling aan te tonen. Daarom wordt er vaak een beroep gedaan op het (gedeeltelijk) ontbinden van een overeenkomst in plaats van het vernietigen van een overeenkomst.

De gevolgen van vernietiging zijn anders dan bij ontbinding. Bij ontbinding eindigt de overeenkomst op het moment dat er ontbonden wordt, maar het is niet zo dat de overeenkomst als het ware nooit heeft bestaan.

Heeft u te maken met bedrog of dwaling en wilt u weten wat u het beste kunt doen? Neem voor advies op maat contact op met de Omnius intakebalie. Dit kan zeven dagen per week, kosteloos en vrijblijvend. Omnius werkt volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp: wij bieden een kwalitatief product voor een zo laag mogelijke prijs. In sommige gevallen volstaat een digitale oplossing, in andere gevallen is advies van een jurist of advocaat gewenst. U krijgt vooraf duidelijkheid over afspraken en tarieven. Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 129 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Privacyverklaring*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 293 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.7

  Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 29
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 1 GB.
   Hidden
   Privacyverklaring*
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 293 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.7

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 293 advocaten en meer dan 129 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.