Overeenkomst vernietigen? Omnius helpt u!

De vernietiging van een rechtshandeling/overeenkomst is een onderwerp waarover onder andere de Hoge Raad zich al vaak heeft uitgelaten. Als er sprake is van misbruik van omstandigheden, dwaling, bedrog of bedreiging bij het sluiten van een overeenkomst, dan is het mogelijk om een overeenkomst te vernietigen. De overeenkomst komt dan niet goed tot stand. Vernietiging is een manier om een contract te beëindigen. Vernietiging van een overeenkomst mag niet altijd. Slechts in uitzonderlijke gevallen is vernietiging van de overeenkomst mogelijk. Als deze gevallen niet op u van toepassing zijn, dan kunnen wij u helpen bij het ontbinden van een overeenkomst. Ga direct naar de volgende onderwerpen:

Of bel direct 088 – 629 00 29

Bijzondere omstandigheden

In het burgerlijk wetboek staan een aantal artikelen over vernietigbaarheid van een overeenkomst. Voordat een overeenkomst vernietigbaar is, moet er sprake zijn van een vernietigingsgrond. Deze gronden staan in het burgerlijk wetboek als ‘wilsgebreken’ bij totstandkoming overeenkomst: omstandigheden welke een grond voor vernietiging van een overeenkomst vormen. De overeenkomst is dan niet helemaal juist tot stand gekomen.

Bedreiging en bedrog

Als een overeenkomst is aangegaan terwijl diegene die de handtekening moest zetten bedreigd werd, levert dit een geldige grond voor vernietiging van de overeenkomst op.
Daarnaast kan er bij het sluiten van een overeenkomst sprake zijn van bedrog. Dit is bijvoorbeeld het geval als diegene met wie u de overeenkomst sluit, een onjuiste mededeling doet over een product (valse papieren bijv.), of informatie verzwijgt. Dit met als doel een partij opzettelijk voor de gek te houden, waardoor deze eerder instemt met het aangaan van de overeenkomst. Iemand beweegt iemand anders tot het sluiten van een overeenkomst.

Een bekend voorbeeld van bedrog is de situatie dat iemand de kilometerstand van een auto terugdraait. Hierdoor wordt er door de verkoper van de auto opzettelijk een onjuiste voorstelling van zaken gegeven. Als achteraf blijkt wat de echte kilometerstand is geweest, dan kan beroep gedaan worden op vernietiging van de koopovereenkomst.

Misbruik van omstandigheden

Als een overeenkomst wordt aangegaan terwijl er sprake is van misbruik van omstandigheden, dan kan de overeenkomst ook worden vernietigd. Hiervan is sprake als iemand bewust een bepaalde bijzondere omstandigheid misbruikt, om iemand anders te laten instemmen met een contract. Een voorbeeld is om iemand in een noodtoestand iets aan te bieden wat hij of zij nodig heeft (tegen oneerlijke voorwaarden). Overige voorbeelden zijn afhankelijkheid, lichtzinnigheid, abnormale geestestoestand of onervarenheid. De misbruiker weet van de bijzondere omstandigheid af en weet dat de ander hierdoor kwetsbaar is. Hier valt ook tijdelijke kwetsbaarheid onder.

Handelingsonbekwaamheid en geestelijke stoornis

Een andere grond voor het vernietigen van een overeenkomst is als degene die het contract afsluit, handelingsonbekwaam is. Dit is iemand die minderjarig is (tenzij een ouder of verzorger toestemming geeft), of onder curatele is gesteld.
Daarnaast kan iemand lijden aan een geestelijke stoornis op het moment dat er een overeenkomst wordt gesloten. Als deze geestelijke stoornis van invloed is op de wil een overeenkomst te sluiten, kan men de overeenkomst vernietigen.

Dwaling

Er is sprake van dwaling als er een overeenkomst tot stand komt met een verkeerde voorstelling van zaken. Als partijen geen verkeerde voorstelling van zaken hadden gehad, dan hadden zij nooit samen een overeenkomst gesloten. Er moet een zogenaamd causaal verband zijn tussen de dwaling en het aangaan van de overeenkomst. Een eis is dat de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten. Daarnaast dient de wederpartij te weten dat de relevante (maar onvolledige of onjuiste) informatie voor de andere partij essentieel is (het zogenaamde kenbaarheidsvereiste). Bij dwaling hoeft er niet te worden bewezen dat er bewust een onjuiste voorstelling van zaken is gevormd.
Ook kan er sprake zijn van wederzijdse dwaling. In dat geval speelde er iets bij het aangaan van de overeenkomst dat allebei de partijen niet wisten. Hierbij geldt een extra eis, namelijk dat de verkoper bij een juiste voorstelling van zaken niet hoefde te begrijpen dat de wederpartij de overeenkomst niet zou zijn aangegaan.

Gevolgen vernietiging overeenkomst

Als een overeenkomst vernietigd wordt, dan is het alsof deze overeenkomst nooit heeft bestaan. Vernietiging heeft namelijk terugwerkende kracht, waarbij de vernietiging terugwerkt naar het moment voordat de overeenkomst werd gesloten. Deze terugwerkende kracht heeft als gevolg dat het geld dat al is betaald, te zien is als onverschuldigde betaling. De geleverde goederen zijn onverschuldigd geleverd. Als een overeenkomst vernietigd wordt zijn de eventueel geleverde prestaties dus onverschuldigd. Deze prestaties moeten ongedaan worden gemaakt. Een koper heeft dan bijvoorbeeld een vordering op de verkoper. Het is alsof er nooit een geldige overeenkomst is geweest.

Hoe werkt overeenkomst vernietigen?

Heeft u hulp nodig bij vernietiging van een overeenkomst? Wij kunnen u helpen bij uw geschil met de andere partij. Het kan best lastig zijn te bepalen wat wijsheid is. Geef de zorgen uit handen en laat ons de andere partij aanspreken of voor de rechter dagen. Bel naar 088 – 629 00 29.

In de wet staat dat een overeenkomst kan worden vernietigd door een rechterlijke uitspraak of een buitengerechtelijke verklaring (schriftelijke mededeling). U heeft dus de keuze om zelf bijvoorbeeld een schriftelijke verklaring, dus aangetekende brief (of e-mail) te sturen waarin hij of zij de overeenkomst vernietigt, of naar de rechter te stappen. Als de wederpartij niet vrijwillig mee wil werken en er een geschil ontstaat, dan moet men alsnog naar de rechter om gelijk te halen.

Een voordeel van de weg naar de rechter, is dat de rechter uitspraak zal doen. Dit levert een zogenaamde ‘executoriale titel’ op. Hiermee heeft degene die de rechtszaak wint, meer kans dat de wederpartij zich ook daadwerkelijk aan de uitspraak zal houden (want dan kan er een deurwaarder worden ingeschakeld).

Waarom een advocaat inschakelen?

Heeft u te maken met een situatie dat u zich bedrogen voelt? Heeft iemand anders misbruik van omstandigheden gemaakt en u een peperduur product aangesmeerd? Onze advocaten hebben een groot aantal onrechtmatige overeenkomsten ongedaan gemaakt. Het kan wel eens erg lastig zijn om een situatie van bedrog, of een situatie dat iemand misbruik gemaakt heeft van omstandigheden, aan te tonen. Een advocaat kan deze zorg uit handen nemen, zodat de kans zo groot mogelijk is dat u met de winst naar huis gaat.
Heeft u te maken met bijvoorbeeld bedrog of dwaling (onjuiste voorstelling van zaken) en wilt u weten wat u het beste kunt doen? Neem voor advies op maat contact op met de Omnius intakebalie. Dit kan zeven dagen per week, kosteloos en vrijblijvend. Omnius werkt volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp: wij bieden een kwalitatief product voor een zo laag mogelijke prijs. In sommige gevallen volstaat een digitale oplossing, in andere gevallen is advies van een jurist of advocaat gewenst. U krijgt vooraf duidelijkheid over afspraken en tarieven. Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 164 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.2

  Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 29
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 1 GB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 330 advocaten en meer dan 164 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.