Loondoorbetaling en arbeidsvoorwaarden

Omnius heeft 153 advocaten juridische helpdesk coronacrisis

Heeft een medewerker met milde klachten recht op loon?

Vanwege de maatregelen door het coronavirus moet iedereen in Nederland thuisblijven bij klachten als hoesten, koorts en verkoudheid. Dit betekent dat een medewerker die wel kan werken, maar uit voorzorg thuis moet blijven, recht heeft op loon.

Een werkgever mag zijn werknemer niet verplichten om vakantie op te nemen. Wel kan een werkgever zijn werknemer vragen om vanuit huis te werken.

Recht op loon als er onvoldoende werk beschikbaar is

Vanwege de maatregelen hebben veel bedrijven te maken met een vermindering van werk. Werknemers die thuiszitten omdat er onvoldoende werk is hebben in beginsel recht op loon. De werkgever kan een beroep doen op de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW).

Mag de werkgever een vakantieaanvraag weigeren als een werknemer naar een risicogebied wil reizen?

Vanwege de uitbraak van het coronavirus geldt er een kleurcode oranje voor de hele wereld. Er vertrekken minder vluchten en veel landen hebben de grenzen dichtgedaan. Buitenlandse Zaken adviseert aan alle Nederlanders om niet naar het buitenland te reizen, tenzij het noodzakelijk is.

Een werkgever mag zijn werknemer normaal gesproken niet verbieden om naar het buitenland te reizen. Wel kan de werkgever zijn werknemer vanwege de huidige omstandigheden afraden om naar het buitenland te reizen. Hij mag de werknemer erop wijzen dat de gevolgen voor het reizen naar het buitenland voor zijn eigen rekening en risico komen.

Omgaan met reeds vastgestelde vakanties

Er zijn medewerkers die een vakantie hadden geboekt in deze periode. Die reizen gaan niet door vanwege de maatregelen. Een medewerker kan niet zelf de door zijn werkgever goedgekeurde vakantie wijzigen en aan het werk gaan in de periode waarin hij vakantie had opgenomen. Hij moet hierover in overleg gaan met zijn werkgever.

Of de werkgever moet instemmen met het verzoek van de medewerker hangt af van de omstandigheden van het geval. De werkgever is wel verplicht om zich op te stellen als een ‘goed werkgever’. Als de werkgever een goede reden heeft, hoeft hij het verzoek van de medewerker niet te honoreren. Een goede reden kan zijn dat er onvoldoende werk is.

Arbeidsrecht en vragen over het coronavirus bij Omnius

De arbeidsrechtadvocaten van Omnius behartigen uw belangen en helpen u bij zowel veelvoorkomende als complexe problemen. Omnius werkt volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp: wij bieden een kwalitatief product voor een zo laag mogelijke prijs. Zeven dagen per week kunt u uw hulpvraag voorleggen aan de intakebalie. Dit is kosteloos en vrijblijvend. In sommige gevallen volstaat een digitale oplossing, in andere gevallen is advies van een jurist of advocaat gewenst. U krijgt vooraf duidelijkheid over afspraken en tarieven.

Neem contact met ons op

Onze juristen en advocaten helpen u om potentiële problemen voor te zijn. Onze juridische helpdesk staat 7 dagen per week voor u klaar om concreet een eerste juridische advies te geven. Zonder dat u bang hoeft te zijn dat u meteen aan hoge kosten bent gebonden. Mocht het toch nodig zijn een dossier aan te maken, dan hanteren wij de meest gunstige tarieven en voorwaarden.

Bel de juridische helpdesk: 088 629 00 29 of stuur ons een bericht per e-mail.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.