Thuis werken door coronacrisis

Omnius heeft 153 advocaten juridische helpdesk coronacrisis

De overheid heeft verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken en van de werkgever wordt verwacht dat hij zijn werknemers zoveel mogelijk de mogelijkheid geeft om thuis te werken. Werknemers die op kantoor werken moeten op gepaste afstand van elkaar werken.

Als werknemers vanuit huis werken, krijgt de werkgever te maken met de Arbeidsomstandighedenwet. De werkgever is verplicht om de medewerkers die vanuit huis werken te informeren over de regels die gelden bij thuiswerken. Ook kan hij afspraken maken over werktijden en pauzes. De verplichting van de werkgever om te controleren over de thuiswerkplek aan de arbo-eisen voldoet, geldt tijdens deze eerste periode van de genomen maatregelen vanwege het coronavirus niet.

Werknemer wil op kantoor werken

De overheid raadt aan om zoveel mogelijk thuis te blijven, en daarom om ook zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Als een medewerker per se wil werken op kantoor, bijvoorbeeld omdat hij thuis vanwege de rondlopende kinderen amper kan werken, dan kan een werkgever dit niet verbieden aan een medewerker. Maar, er zijn redenen waarom op kantoor werken niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat er geen werk is: de medewerker is een docent en de scholen zijn dicht. Of de gezondheid kan onvoldoende worden gewaarborgd op de werkvloer.

Medewerker weigert om naar kantoor te komen vanwege het coronavirus

Een medewerker mag weigeren om naar kantoor te komen vanwege het coronavirus, als er reëel gevaar op besmetting is. Bijvoorbeeld als een van de collega’s op kantoor verkouden is, of als de werkgever de werknemers niet op gepaste afstand van elkaar laat werken.

De werknemer is verplicht om aan de werkgever te melden waarom hij niet komt werken op kantoor en daarnaast is hij verplicht om weer te komen werken als de situatie op kantoor voldoende verbeterd is.

Indien een werknemer niet naar het werk wil komen vanwege angst voor besmetting, zonder dat daar een reden voor is, dan is er sprake van werkweigering. De werkgever mag de loondoorbetaling, na een waarschuwing, stopzetten.

Zakelijke reizen en evenementen

De werkgever mag vanwege de uitbraak van Corona niet van zijn werknemers verwachten dat zij voor zaken op reis gaan, zeker niet naar het buitenland. Daarnaast mogen evenementen, bijeenkomsten en vergaderingen op locatie niet doorgaan, dus werknemers kunnen niet worden verplicht om daarheen te gaan.

Een medewerker heeft geen kinderopvang

Vanwege de maatregelen zijn scholen gesloten en kinderopvang is enkel mogelijk als een van de ouders werkt in een van de zogenaamde vitale beroepen. Daarom komt het voor dat een medewerker geen kinderopvang heeft en niet kan werken. De werknemer kan dan kortdurend calamiteitenverlof opnemen: hij moet dit melden aan de werkgever. Tijdens het calamiteitenverlof moet de werkgever het loon doorbetalen. Als er een CAO van toepassing is dan kunnen daar afwijkende of aanvullende bepalingen in staan.

De duur van het calamiteitenverlof hangt af van de specifieke situatie. Het is een noodmaatregel en dit is enkel mogelijk voor de tijd dat het nodig is om opvang te vinden. Lukt dit niet, dan moet de werknemer vakantieverlof of onbetaald verlof opnemen.

Als een van de kinderen van de medewerker ziek is dan heeft dan kan de werknemer aanspraak maken op kortdurend zorgverlof. Dit is bedoeld om een korte periode van afwezigheid op te vangen.

Neem contact met ons op

Onze juristen en advocaten helpen u om potentiële problemen voor te zijn. Onze juridische helpdesk staat 7 dagen per week voor u klaar om concreet een eerste juridische advies te geven. Zonder dat u bang hoeft te zijn dat u meteen aan hoge kosten bent gebonden. Mocht het toch nodig zijn een dossier aan te maken, dan hanteren wij de meest gunstige tarieven en voorwaarden.

Bel de juridische helpdesk: 088 629 00 29 of stuur ons een bericht per e-mail.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 167 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 167 advocaten en meer dan 58 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.