Door de coronacrisis vragen kopers en verkopers zich af wat er gebeurt als de overdracht van de woning niet doorgaat op de afgesproken datum. Dit zou kunnen gebeuren door ziekte of door de maatregelen die de overheid heeft getroffen.

Overdracht wordt niet gehaald

In de koopovereenkomst is bepaald wanneer de woning moet worden overgedragen. Als dit niet lukt door ziekte, sluiting van notaris-of makelaarskantoren en verhuisbedrijven dan ontstaat er een probleem. Als u zich niet houdt aan de datum van overdracht dan loopt u de kans op een flinke boete. In de overeenkomst kan een artikel worden opgenomen dat ervoor zorgt dat de overdracht i.v.m. het coronavirus, kan worden uitgesteld, zonder boete. Laat u daarom goed voorlichten.

Wat als ik mijn hypotheek niet kan betalen?

Als u door de corona crisis in financiële problemen bent geraakt kan het zijn dat u uw hypotheek niet meer kan betalen. Raak niet in paniek, maar neem contact op met uw hypotheekverstrekker. Zij zullen met u zoeken naar een passende oplossing. Niks doen helpt zeker niet!

Vertraging bouwprojecten

Vertraging of stagnatie van uw bouwproject is een zeer reële mogelijkheid in deze onzekere tijd. Zorg ervoor dat u goed uitzoekt wat hierover de overeenkomst staat en welke Algemene Voorwaarden er van toepassing zijn. Ga het gesprek aan met alle contractpartijen en probeer een oplossing te vinden.

UAV 2012

De UAV 2012 wordt in veel overeenkomsten in de bouw van toepassing verklaart. Als er bij een bouwproject sprake is van vertraging, waardoor de bouwtermijn wordt overschreden dan worden er kortingen opgelegd o.b.v. de UAV, behalve als kan worden aangetoond dat sprake is van overmacht. Het is echter nog maar de vraag of het corona virus als overmacht gezien wordt door de rechter.

Verlenging bouwtijd

Een aannemer heeft recht op het verlenging van de bouwtijd, als door overmacht, niet kan worden verwacht dat het werk op tijd wordt opgeleverd. Een verzoek tot termijnverlening dient tenminste 14 dagen voor het verstrijken van de termijn worden gedaan. Daarbij moet concreet en specifiek worden aangegeven welke omstandigheden, niet voor risico van de aannemer, leiden tot de vertraging. Alleen maar het noemen van ‘coronavirus’ volstaat daarbij niet.

UAV 2012 niet van toepassing

Als de UAV niet van toepassing zijn met men terugvallen op de wet. De rechter kan een overeenkomst wijzigen of ontbinden als het in redelijk niet kan worden gevergd de overeenkomst (i.v.m. onvoorziene omstandigheden) in stand te laten. Het coronavirus kan hierbij als onvoorziene omstandigheid worden opgevoerd. Als de opdrachtgever niet akkoord wil gaan met verlenging van de termijn zal men naar de rechter moeten.

Schade bij vertraging

Zolang de thuisblijfregel een advies is en geen maatregel, kunnen werknemers nog naar hun werk gaan. Als een bouwproject vertraging oploopt door het opvolgen van het thuisblijfadvies is dat een eigen keuze. Eventueel opgelopen schade lijkt daarmee vooralsnog voor uw eigen rekening te komen.

Nieuwe projecten

Voor nieuwe projecten, waarvoor nog geen overeenkomst is opgesteld, is het belangrijk om goed te letten op de bepalingen over boetes als gevolg van langere bouwtijden. In de meeste gevallen is het mogelijk om af te wijken van de standaard bepalingen van bijv. de UAV. Er zijn zeker maatregelen te treffen i.v.m. onvoorziene omstandigheden en overmacht veroorzaakt door het corona virus. Laat u daar dus goed over voorlichten.

Gratis: juridische helpdesk coronacrisis

Onze juridische helpdesk staat 7 dagen per week voor u klaar om concreet een eerste juridische advies te geven. Zonder dat u bang hoeft te zijn dat u meteen aan hoge kosten bent gebonden. Mocht het toch nodig zijn een dossier aan te maken, dan hanteren wij de meest gunstige tarieven en voorwaarden.

Bel de juridische helpdesk: 088 629 00 29 of stuur ons een bericht per e-mail.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf vr 08:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.