De maatregelen die de overheid heeft genomen in de strijd tegen het corona virus hebben grote gevolgen, op maatschappelijk vlak, maar zeker ook economisch. Hierdoor kan nakoming van overeenkomsten, door ondernemers soms onmogelijk worden.

Overmacht? Wat is dat

De regel is dat overeenkomsten die worden gesloten ook moeten worden nagekomen. Als dat niet gebeurt is er sprake van wanprestatie. Voor wanprestatie is tekortkoming in de nakoming nodig, maar die tekortkoming moet de schuldenaar wel kunnen worden toegerekend. Als er wel sprake is van tekortkoming, maar kan die niet aan de schuldenaar worden toegerekend, dan spreekt men van overmacht. Zolang de overmacht duurt, kan geen nakoming van de overeenkomst worden afgedwongen.

Overmacht door coronavirus? Bereid u goed voor

Als u, door het corona virus, uw contractuele verplichtingen niet kunt nakomen, misschien wel doordat uw leveranciers hun diensten niet kunnen leveren, is het van belang te weten of u zich kunt beroepen op overmacht. Ook uw leverancier kan zich beroepen op overmacht, waarbij u het risico loopt dat u geen verhaal kunt halen. Het is dus erg belangrijk om uit te laten zoeken wat de contracten, die u met verschillende partijen hebt, hierover zeggen.

Overmachtsclausule

Allereerst moet er gekeken worden of, en zo ja, welke afspraken daarover in de overeenkomst zijn gemaakt. In de overeenkomst of in de algemene voorwaarden kan een zogenaamde ‘overmachtsclausule’ zijn opgenomen. Als dat het geval is, dan dient vastgesteld te worden of het coronavirus en/of de maatregelen die de overheid neemt ter bestrijding ervan, eronder valt. Of dat het geval is, is waarschijnlijk een geval van uitleg van de clausule. Laat u zich daarover goed adviseren.

Geen overmachtsclausule

Als er geen overmachtsclausule is opgenomen dan geldt de wettelijke regeling. Belangrijk is dan om vast te stellen welke wettelijke regeling (Nederlands, Duitse, etc.) van toepassing is en of het Weens Koopverdrag wel of niet van toepassing is. Ook hierover is het verstandig juridisch advies in te winnen.

Wat te doen als u overmacht verwacht

Breng in kaart welke overeenkomsten wellicht niet uitgevoerd kunnen worden door u, of door uw wederpartij en bepaal daarbij wat uw juridische positie is, zodat u precies weet wat uw mogelijkheden zijn, maar ook wat de risico’s zijn. Communiceer duidelijk én op tijd met de wederpartij en ga in onderling overleg om te bekijken of de overeenkomst zodanig kan worden aangepast dat deze als toch kan worden nagekomen. Laat de gewijzigde afspraken vervolgens goed, schriftelijk vastleggen door een jurist of advocaat.

Onvoorziene omstandigheden

Als er geen beroep op een overmachtsclausule kan worden gedaan, kunt u wellicht een beroep op onvoorziene omstandigheden doen. Het kan dan gaan om omstandigheden die in de toekomst lagen, ten tijde van het aangaan van de overeenkomst en waarbij, naar redelijkheid en billijkheid, geen ongewijzigde voortzetting van de overeenkomst mag worden verwacht. De rechter zal zich echter terughoudend opstellen en alleen bij hoge uitzondering een verzoek tot wijzigen/ontbinden honoreren. Of de coronacrisis gezien zal worden als een onvoorziene omstandigheid is de vraag, maar in elk geval is het een unieke situatie die het onderzoeken waard is in uw specifieke situatie.

Redelijkheid en billijkheid

De rechter hoeft zich alleen uit te spreken als partijen er niet onderling uitkomen. Als de contractpartijen zich redelijk opstellen kan de inhoud van een overeenkomst worden aangepast, na een beroep op onvoorziene omstandigheden. Het coronavirus en de gevolgen daarvan overkomt ons allen en niemand treft blaam. De gulden middenweg bewandelen en heronderhandelen is in veel gevallen het beste idee. De juristen en advocaten van Omnius helpen u hier graag bij.

Bel de juridische helpdesk: 088 629 00 29 of stuur ons een bericht per e-mail.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf vr 08:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.