Waarom heb ik het nodig?
Was u als fietser of voetganger betrokken bij een verkeersongeval, zoals een botsing, met een motorvoertuig (bijvoorbeeld een auto, motor of bromfiets), dan wordt u door de wet extra beschermd en heeft u vrijwel altijd recht op een vergoeding van uw schade.
De wet ziet fietsers en voetgangers namelijk als “zwakke verkeersdeelnemers”, door hun kwetsbaarheid ten opzichte van de gemotoriseerde voertuigen. Bij een verkeersongeval met een fietser of voetganger is de eigenaar van het motorvoertuig dan ook bijna altijd aansprakelijk voor (een deel van) de schade. Het motorvoertuig is verplicht verzekerd, dus de eigenaar kan de schade weer afwentelen op zijn verzekeraar. Met deze brief kunt u de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar/bestuurder, of de eigenaar zelf, aansprakelijk stellen en een schadevergoeding vragen.
Belangrijke aandachtspunten
- Bij een verkeersongeval met een “zwakke verkeersdeelnemer” wordt de bewijslast omgedraaid in het nadeel van de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig. Dat betekent dat de eigenaar sowieso aansprakelijk is en (een deel van) de schade moet vergoeden, tenzij hij kan bewijzen dat hem niets te verwijten viel. In het verkeer lukt het bijna nooit dit te bewijzen.
- Desondanks heeft u een grotere kans om de gehele schade vergoed te krijgen als u sterke bewijzen kunt aanleveren, zoals getuigenverklaringen, foto’s en een goed ingevuld schadeformulier. En zorg ervoor dat u een goede onderbouwing van de schade heeft.
- Een voetganger of fietser krijgt minimaal 50% van zijn schade vergoed, ook als sprake is van eigen schuld. De overige 50% wordt verdeeld, afhankelijk van fouten van beide partijen.
Verder advies
Met deze brief zet een belangrijke eerste stap voor het krijgen van een schadevergoeding na een verkeersongeval. De verzekeraar van de tegenpartij zal u laten weten of hij alle aansprakelijkheid erkent en welk deel van de schade hij uitkeert. Wanneer u de eigenaar/bestuurder zelf heeft aangeschreven en hij reageert niet of niet voldoende, dan kunt u ook zijn verzekeringsgegevens (tegen betaling) opvragen bij de RDW. Komt u er samen niet uit of heeft u nog vragen, bel ons dan gerust.
Direct starten