Waarom heb ik het nodig?
De maker van een werk krijgt automatisch de intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) van dat werk. Denk aan auteursrechten die bij de schrijver liggen, broncodes bij de websitebouwer, of foto’s bij de fotograaf. Deze IE-rechten zijn overdraagbaar, zodat iemand anders de rechten krijgt om ze te gebruiken en verder te verwerken. Het is wettelijk verplicht de overdracht schriftelijk te regelen, zodat de IE-rechten daadwerkelijk bij de verkrijger in bezit zijn. Daar zorgt deze Akte van overdracht IE-rechten voor.
Belangrijke aandachtspunten
- In de Akte moet specifiek worden vermeld van welk werk de IE-rechten worden overgedragen.
- Deze Akte regelt de daadwerkelijke overdracht van de IE-rechten. De maker kan daarna geen aanspraak meer maken op die rechten. Als u alleen een gebruiksrecht wilt geven, dan kunt u dat in de vorm van een licentie regelen.
- Vaak is in een arbeidsovereenkomst al een bepaling over het intellectuele eigendom opgenomen. Wilt u uw werknemer toch specifiek nog een Akte van overdracht IE-rechten laten tekenen, dan is deze Akte daar ook geschikte voor.
Verder advies
Het duidelijk regelen van de intellectuele eigendomsrechten wordt vaak vergeten. Bijvoorbeeld als een eenmanszaak een BV wordt. Of als een freelancer een mooi stuk opstelt en er is niet geregeld wie de auteursrechten bezit/verkrijgt. Met deze Akte van overdracht regelt u het wél goed. De verkrijger komt in het bezit van alle genoemde IE-rechten en krijgt de garantie dat er geen derden zijn die er een beroep op kunnen doen. Heeft u nog vragen, dan kunt u ons gerust bellen.
Direct starten