Waarom heb ik het nodig?

Wij bieden u de AVA 2013, herziene versie 2014, in een bewerkbaar (Word-)bestand aan. U krijgt door een invoerpagina de keuze de gegevens van uw onderneming bovenaan de algemene voorwaarden te zetten. Daarna volgt de tekst van de AVA 2013 in Word. U kunt in het bewerkbare document kiezen:

 • om de bepalingen aan te passen aan uw onderneming en zo uw eigen voorwaarden op maat te maken;
 • per (grote) opdracht de bepalingen aan te passen in plaats van het bestek aan te passen.

In 2013 heeft Bouwend Nederland de Algemene Voorwaarden voor Aannemingen in het bouwbedrijf 1992 (AVA 1992) vervangen door de Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk 2013 (AVA 2013). Deze laatste voorwaarden zijn in december 2014 herzien.

De AVA 1992 en de AVA 2013 zijn geschreven voor de situatie dat er geen voortdurend deskundig toezicht, de zogenaamde directie, op de bouwplaats is. De algemene voorwaarden bevatten standaard-bepalingen die moeten gelden voor alle overeenkomsten die u afsluit. In de bouw wordt veelvuldig in het bestek van de algemene voorwaarden afgeweken. Maar u kunt nu dus ook uw algemene voorwaarden aanpassen. Ieder bouwproject of bestek kan anders zijn; flexibiliteit is daarom ook gewenst.


Belangrijke aandachtspunten

 • U moet uw Algemene voorwaarden vóór of uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst nadrukkelijk van toepassing verklaren.
 • U moet uw Algemene voorwaarden “ter hand stellen”. Dit betekent dat u verplicht bent (een kopie van) de Algemene voorwaarden aan uw wederpartij te overhandigen of toe te sturen, zodat zij die kunnen inzien.
 • Sinds 25 mei 2018 is de AVG van kracht. Deze wet geeft richtlijnen omtrent het omgaan met persoonsgegevens en privacy van werknemers. Bouwend Nederland heeft hierover besloten geen bepaling in de Algemene voorwaarden op te nemen, maar adviseert per overeenkomst te bekijken of het nodig is een bepaling op te nemen in de aanneemovereenkomst. Let u er dus op dat u zelf verantwoordelijk bent te voldoen aan de AVG.

Hulp van een advocaat als:

 • Een klant zich niet richt tot uw algemene voorwaarden
 • U een geschil heeft met een klant over uw algemene voorwaarden
 • Er problemen voordoen in combinatie met andere contracten
 • U algemene voorwaarden door een advocaat wenst te laten opstellen of te laten nakijken

Verder advies

Deze Algemene voorwaarden zijn toegespitst op de aanneming van werk. U heeft daarmee goede, actuele voorwaarden die u meteen van toepassing kunt verklaren voor uw onderneming. U kunt deze voorwaarden ook aanpassen aan de manier waarop uw onderneming werkt. Maar let er goed op dat u een bepaling niet “onredelijk” maakt. Een bepaling wordt dan al gauw vernietigbaar of nietig en geldt dan dus niet. Laat uw voorwaarden bij belangrijke aanpassingen dus altijd door een deskundige aanpassen of controleren. Wilt u uw Algemene voorwaarden op maat laten opstellen door één van onze juristen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.


Direct starten

Extra voordelen bij Doe-Het-Zelf

Veel meer dan het downloaden van een Word-document

Voordelig

Euro72px

80% van de inhoud van juridische documenten is standaard. Daar is geen dure jurist voor nodig.

Altijd Up-To-Date

Snelheid

Zeker weten dat alle juridische documenten 100% kloppen en actueel zijn.

Foutloos

Foutloos-72px

Knip en plakwerk van overeenkomsten is de nr.1 oorzaak van juridische conflicten.

Hoe het werkt

In een handomdraai elk gewenst document op maat maken!

 1. Kies het juiste document

  dit kan een 'boze' brief of overeenkomst zijn. Staat uw document er niet tussen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Zij kunnen het gewenste document voor u op maat maken.
 2. Maak uw document op maat

  Iedereen kan met behulp van onze 'slimme' software stap-voor-stap een juridisch document op maat maken. Onze vragen en toelichtingen zijn allemaal in begrijpelijk Nederlands. Mocht het toch niet lukken, geen probleem. Onze medewerkers staan voor u klaar.
 3. Maak een Omnius account en betaal u via iDEAL

  Na afronding van de vragen maakt u een Omnius account aan en betaald u via iDEAL het bedrijg inclusief btw. Zodra de betaling is ontvangen, kunt u het document downloaden in PDF of in Word formaat, opslaan met uw eigen account, opnieuw bewerken en - indien gewenst - digitaal laten ondertekenen.

Twijfelt u toch?

Laat het document controleren of volledig op maat maken. Wij helpen u graag. Neem daarvoor contact op met onze helpdesk

Komt u er zelf niet uit?


Onze juristen helpen u graag
 • 088 - 629 00 80
  Hulp bij Doe Het Zelf

 • Direct contact

  Trusted partners Omnius Doe-het-zelf


  Trusted partners
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.