Waarvoor kunt u een
bruikleenovereenkomst gebruiken?
Indien u een (kostbaar) goed uitleent aan een ander, zonder daarvoor een tegenprestatie te ontvangen, is het verstandig om dit vast te leggen in een overeenkomst. U kunt daarvoor een bruikleenovereenkomst gebruiken. U legt daarin vast dat de ander (de bruiklener) het goed mag gebruiken, maar wel binnen een bepaalde tijd dient terug te geven. Indien u aan een werknemer een mobiele telefoon, laptop, bedrijfskleding of andere spullen beschikbaar stelt, kunt u dat ook vastleggen in een bruikleenovereenkomst.
Zeker indien u besluit kostbare goederen uit te lenen zoals een meubelstuk of een sieraad is het aan te raden om daartoe in dit document afspraken te maken.
Wat wordt er onder meer in een bruikleenovereenkomst opgenomen?
- Het doel waarvoor het goed mag worden gebruikt;
- De duur dat het goed mag worden geleend;
- Wat geldt in het geval van schade aan het goed.
Hulp van een advocaat als:
- u een bruikleenovereenkomst wenst na te kijken of op te laten stellen door een advocaat
- de lener weigert om het geleende voertuig terug te geven
- er schade is ontstaan en de lener weigert naar een oplossing te zoeken
- del ener weigert te betalen
- afspraken niet worden nagekomen
Wat is belangrijk bij het opstellen van een bruikleenovereenkomst?
Het is verstandig om in een bruikleenovereenkomst precies vast te leggen waarvoor het goed mag worden gebruikt. Indien het voor een ander doel wordt gebruikt, kunt u de andere partij daarop aanspreken. Indien het goed uit meerdere onderdelen bestaat, is het van belang dit duidelijk te omschrijven.
Een bruikleenovereenkomst kan alleen worden opgesteld indien het goed “om niet” dus zonder tegenprestatie wordt geleend voor een bepaalde periode. Staat er echter een vergoeding tegenover dan dient u bijvoorbeeld een huurovereenkomst roerende zaken op te stellen.
Direct starten