Waarom heb ik het nodig?

Een huurkoopovereenkomst is een speciaal soort koopovereenkomst, waarbij de verkoper en de huurkoper afspreken dat een voertuig verkocht, maar dat de koopsom in termijnen kan worden betaald. Als de huurkoper aan al zijn betalingstermijnen voldoet, krijgt hij het juridische eigendom van de zaak. In de tussentijd heeft hij de beschikking over het voertuig, ook al is hij dan (nog) niet de eigenaar. Deze overeenkomst is speciaal opgesteld voor de huurkoop van een voertuig, dus geschikt voor auto, motor, scooter enz. Hierin bepaalt u eenvoudig wanneer het eigendom daadwerkelijk overgaat, wat de betalingsafspraken zijn en hoe de verkoper het voertuig terugkrijgt wanneer niet aan de betalingsverplichting wordt voldaan.


Belangrijke aandachtspunten

 • Het verschil tussen koop, lease en huurkoop is dat bij huurkoop het eigendom van het voertuig op termijn automatisch overgaat op de huurkoper, namelijk als aan de laatste betaaltermijn is voldaan. Bij leasen wordt vaak de mogelijkheid geboden aan het einde van de leaseperiode het voertuig over te nemen, maar dat is dus optioneel.
 • Het voordeel van huurkoop is dat de huurkoper het bedrag niet ineens, maar in termijnen kan betalen, terwijl hij wel met het voertuig kan rijden en het vooruitzicht heeft dat het voertuig straks zijn eigendom is. Het voordeel voor de verkoper een stukje zekerheid (in vergelijking met koop op afbetaling). Die blijft namelijk eigenaar van het verkochte voertuig zolang de huurkoper nog niet alle termijnen heeft betaald.
 • Huurkoop is een kredietvorm. Natuurlijke personen (consumenten) genieten dan extra bescherming, wat inhoudt dat zij de lening altijd binnen 14 dagen na afsluiting kunnen opzeggen.

Verder advies

Een huurkoopovereenkomst geeft een win-winsituatie voor de verkoper en de huurkoper. De één verkoopt een voertuig, de ander kan er al gebruik van maken zonder de koopsom in één keer te betalen. In de overeenkomst maakt u hier goede afspraken over. Toch komt het voor dat de huurkoper zich niet aan de afspraken houdt, door bijvoorbeeld een termijn niet op tijd te betalen, of als blijkt dat hij gelogen heeft bij de aanvraag. Komt u er onderling niet uit, en heeft u daar juridische vragen over, dan kunt u ons gerust bellen.


Direct starten

Extra voordelen bij Doe-Het-Zelf

Veel meer dan het downloaden van een Word-document

Voordelig

Euro72px

80% van de inhoud van juridische documenten is standaard. Daar is geen dure jurist voor nodig.

Altijd Up-To-Date

Snelheid

Zeker weten dat alle juridische documenten 100% kloppen en actueel zijn.

Foutloos

Foutloos-72px

Knip en plakwerk van overeenkomsten is de nr.1 oorzaak van juridische conflicten.

Hoe het werkt

In een handomdraai elk gewenst document op maat maken!

 1. Kies het juiste document

  dit kan een 'boze' brief of overeenkomst zijn. Staat uw document er niet tussen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Zij kunnen het gewenste document voor u op maat maken.
 2. Maak uw document op maat

  Iedereen kan met behulp van onze 'slimme' software stap-voor-stap een juridisch document op maat maken. Onze vragen en toelichtingen zijn allemaal in begrijpelijk Nederlands. Mocht het toch niet lukken, geen probleem. Onze medewerkers staan voor u klaar.
 3. Maak een Omnius account en betaal u via iDEAL

  Na afronding van de vragen maakt u een Omnius account aan en betaald u via iDEAL het bedrijg inclusief btw. Zodra de betaling is ontvangen, kunt u het document downloaden in PDF of in Word formaat, opslaan met uw eigen account, opnieuw bewerken en - indien gewenst - digitaal laten ondertekenen.

Twijfelt u toch?

Laat het document controleren of volledig op maat maken. Wij helpen u graag. Neem daarvoor contact op met onze helpdesk

Komt u er zelf niet uit?


Onze juristen helpen u graag
 • 088 - 629 00 80
  Hulp bij Doe Het Zelf

 • Direct contact

  Trusted partners Omnius Doe-het-zelf


  Trusted partners
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.