Waarom heb ik het nodig?

Haalt het versturen van een betalingsherinnering niks uit, stuur dan een laatste aanmaning (ook sommatie of ingebrekestelling genoemd). Hiermee geeft u de schuldenaar een laatste kans om de factuur zonder verdere kosten te voldoen. Het versturen van een correcte laatste aanmaning is belangrijk in het incasso-proces. Als het tot een rechtszaak komt zal de rechter kijken of die brief voldoet aan de wettelijke eisen die hieraan worden gesteld. Als uw brief niet voldoet, is de kans aanwezig dat de vordering wordt afgewezen of bijvoorbeeld de incassokosten niet worden toegewezen. Met deze Laatste aanmaning voldoet u aan alle wettelijke eisen. De brief is zowel geschikt voor ondernemingen als voor particulieren.


Belangrijke aandachtspunten

 • Behalve een betalingstermijn vermeldt u in de laatste aanmaning duidelijk wat de consequenties zijn als er nu nog steeds niet betaald wordt. U informeert de schuldenaar dat het openstaande bedrag wordt vermeerderd met incassokosten en wettelijke rente. En dat u de vordering uit handen zult geven aan een deurwaarder, als er nog steeds niet wordt betaald.
 • Bent u een particulier, of kiest u als ondernemer voor de wettelijke incassokosten, dan worden deze vanzelf voor u berekend aan de hand van het factuurbedrag.
 • Het is verstandig om een laatste aanmaning zowel per gewone post als per aangetekende post te versturen. De schuldenaar kan beweren dat hij een gewone brief nooit ontvangen heeft en kan eventueel weigeren een aangetekende brief in ontvangst te nemen.

Verder advies

Vaak wordt een factuur na een laatste aanmaning wel betaald. Mocht het toch zo zijn dat de klant na het verstrijken van de termijn van deze laatste aanmaning nog steeds niet heeft betaald, dan is het tijd om een incassobureau in te schakelen. Wij werken bij de incasso van handelsvorderingen intensief samen met Yuridis, het grootste deurwaardersnetwerk van Nederland. Zij kunnen u helpen bij incassoproblemen in heel Nederland.

Bel 088 629 00 91 voor een gratis intakegesprek met Yuridis. Hun incassojuristen kunnen direct een inschatting maken van uw vordering. Wacht niet te lang, de specialisten van Yuridis incasseren uw handelsvordering effectief en snel. Direct uw vordering voor incasso bij Yuridis indienen? Via het contactformulier is dit 7 dagen per week mogelijk.


Direct starten

Extra voordelen bij Omnius doe-het-zelf

Veel meer dan het downloaden van een Word document

Online tekenen

Digitale handtekening

 • Bij ons is het mogelijk om contracten
 • digitaal te ondertekenen. Dit gebeurt
 • veilig en eenvoudig op ons online platform.
Digitale kluis

Digitale kluis

 • Al uw vertrouwelijke documenten
 • veilig en overzichtelijk bewaren
 • en beheren.
Ontvang notificaties

Ontvang notificaties

 • Ontvang tijdig notificaties indien
 • contracten gaan verlopen of moeten worden
 • gewijzigd wegens nieuwe wetgeving

Hoe het werkt

In een handomdraai elk gewenst document op maat maken!

 1. Kies het juiste document

  dit kan een 'boze' brief of overeenkomst zijn. Staat uw document er niet tussen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Zij kunnen het gewenste document voor u op maat maken.
 2. Maak uw document op maat

  Iedereen kan met behulp van onze 'slimme' software stap-voor-stap een juridisch document op maat maken. Onze vragen en toelichtingen zijn allemaal in begrijpelijk Nederlands. Mocht het toch niet lukken, geen probleem. Onze medewerkers staan voor u klaar.
 3. Maak een Omnilegal account en betaal u via iDEAL

  Na afronding van de vragen maakt u een OmniLegal account aan en betaald u via iDEAL het bedrijg inclusief btw. Zodra de betaling is ontvangen, kunt u het document downloaden in PDF of in Word formaat, opslaan met uw eigen account, opnieuw bewerken en - indien gewenst - digitaal laten ondertekenen.

Twijfelt u toch?

Laat het document controleren of volledig op maat maken. Wij helpen u graag. Neem daarvoor contact op met onze helpdesk

Bekijk video "Doe-Het-Zelf"Maak zelf juridische documenten op maat. Bekijk hoe het werkt.

Komt u er zelf niet uit?


Onze juristen helpen u graag
 • 088 - 629 00 80
  Hulp bij Doe Het Zelf

 • Direct contact

  Trusted partners Omnius Doe-het-zelf


  Trusted partners

  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 177 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.0

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 177 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.