Waarom heb ik het nodig?

U wilt een stagiair de kans geven bij uw bedrijf stage te lopen. Dan doet u er goed aan de stagiair eerst een Stageovereenkomst te laten tekenen. Daarmee maakt u duidelijk dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst en wordt duidelijk wat de rechten en plichten zijn tussen de stagiair, de stageverlener en het eventuele opleidingsinstituut. Bij een stage moet het namelijk gaan om het opdoen van ervaring (als onderdeel van een opleiding), en niet op het leveren van productief werk.

Belangrijke aandachtspunten

 • Zorg ervoor dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. De stagiair verricht geen arbeid, maar is er met een duidelijk leerdoel. Wilt u dat de stagiair werkzaamheden voor u gaat verrichten, dan kunt u hem wellicht beter een Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden.
 • Als de stagiair stage loopt in verband met zijn opleiding, is het niet vanzelfsprekend dat het opleidingsinstituut voor hem een (aansprakelijkheids)verzekering afsluit. Maak hierover goede afspraken met het onderwijsinstituut.
 • U bent als stageverlener niet verplicht een stagevergoeding te geven, maar het is wel gebruikelijk. Kijk ook uw cao hierop na. U kunt er ook voor kiezen alleen een reiskosten-, onkosten- of kilometervergoeding geven. Dat telt niet als loon, dus u hoeft daarover geen belasting te betalen.

Hulp van een advocaat als:

 • u vragen heeft over het aangaan van een stageovereenkomst of een dienstverband
 • u een stageovereenkomst wenst op te laten stellen
 • u een stageovereenkomst wenst na te laten kijken

Verder advies

Een Stageovereenkomst moet worden onderscheiden van een arbeidsovereenkomst. De grens tussen deze overeenkomsten is echter een vloeiende. Het is daarom van belang om goed op papier vast te leggen dat u de stagiair een stageplek geeft, en geen arbeidsplaats. Het opdoen van kennis en ervaring in het kader van het volgen van een opleiding moet dan ook centraal staan en niet de productie. Indien een stagiair wordt aangemerkt als een werknemer moet u als werkgever alsnog het minimumloon en vakantiebijslag betalen. Bovendien verkrijgt de stagiair recht op ontslagbescherming en geldt de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Heeft u nog vragen, of wilt u de overeenkomst op maat laten maken door onze juristen, dan kunt u ons gerust bellen.


Direct starten

Extra voordelen bij Doe-Het-Zelf

Veel meer dan het downloaden van een Word-document

Voordelig

Euro72px

80% van de inhoud van juridische documenten is standaard. Daar is geen dure jurist voor nodig.

Altijd Up-To-Date

Snelheid

Zeker weten dat alle juridische documenten 100% kloppen en actueel zijn.

Foutloos

Foutloos-72px

Knip en plakwerk van overeenkomsten is de nr.1 oorzaak van juridische conflicten.

Hoe het werkt

In een handomdraai elk gewenst document op maat maken!

 1. Kies het juiste document

  dit kan een 'boze' brief of overeenkomst zijn. Staat uw document er niet tussen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Zij kunnen het gewenste document voor u op maat maken.
 2. Maak uw document op maat

  Iedereen kan met behulp van onze 'slimme' software stap-voor-stap een juridisch document op maat maken. Onze vragen en toelichtingen zijn allemaal in begrijpelijk Nederlands. Mocht het toch niet lukken, geen probleem. Onze medewerkers staan voor u klaar.
 3. Maak een Omnius account en betaal u via iDEAL

  Na afronding van de vragen maakt u een Omnius account aan en betaald u via iDEAL het bedrijg inclusief btw. Zodra de betaling is ontvangen, kunt u het document downloaden in PDF of in Word formaat, opslaan met uw eigen account, opnieuw bewerken en - indien gewenst - digitaal laten ondertekenen.

Twijfelt u toch?

Laat het document controleren of volledig op maat maken. Wij helpen u graag. Neem daarvoor contact op met onze helpdesk

Komt u er zelf niet uit?


Onze juristen helpen u graag
 • 088 - 629 00 80
  Hulp bij Doe Het Zelf

 • Direct contact

  Trusted partners Omnius Doe-het-zelf


  Trusted partners
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.