Waarom heb ik het nodig?
Bij een vaststellingsovereenkomst spreken de werkgever en werknemer samen af de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Bij dit ontslag met wederzijds goedvinden is het niet meer nodig om toestemming aan het UWV of de kantonrechter te vragen. Het is wel belangrijk dat de afspraken goed worden vastgelegd. U spreekt bijvoorbeeld af of er een beëindigingsvergoeding (ook wel ontslagvergoeding of transitievergoeding genoemd) wordt betaald en of de werknemer nog werkzaamheden moet verrichten voordat de einddatum wordt bereikt. Voor de werknemer moet er bepaalde informatie in staan waar het UWV naar kijkt voor het recht op de WW-uitkering voor de werknemer. Door het beantwoorden van een paar vragen, regelt u eenvoudig een vaststellingsovereenkomst op maat voor u en uw werknemer.
Belangrijke aandachtspunten
- Bij een vaststellingsovereenkomst is het belangrijk dat de werkgever heeft geïnitieerd om het dienstverband te beëindigen en dat er geen dringende reden is voor het ontslag.
- Een beëindigingsvergoeding (ook wel ontslagvergoeding of transitievergoeding) is niet verplicht, maar wel gebruikelijk.
- Een werknemer heeft na ondertekening 14 dagen bedenktijd. Dat betekent dat hij zonder opgaaf van redenen de instemming ongedaan kan maken.
Verder advies
Met deze vaststellingsovereenkomst maakt u met uw werknemer samen goede afspraken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Toch komt het helaas voor dat werknemers zich niet aan de afspraken houden, bijvoorbeeld door bedrijfseigendommen niet tijdig in te leveren of bepaalde informatie achter te houden. Krijgt u ondanks de goede afspraken toch een conflict, en heeft u daar juridische vragen over, dan kunt u ons gerust bellen.
Direct starten