Waarom zou ik deze brief voor een verzoek tot teruggave van de waarborgsom gebruiken?

Bij de start van de huur van een woning, kamer, appartement of bedrijfspand betaalt men altijd een bedrag aan borg. Dit bedrag dient ter verzekering van onvoorziene omstandigheden die kunnen optreden voor de verhuurder, denk aan het onhygiënisch achterlaten van de woning of ontstane gebreken aan de woning. Wanneer er geen problemen zijn ontstaan, heeft u recht op teruggave van deze waarborgsom. Met deze brief kunt u dat snel en eenvoudig regelen.


Wat moet er in een brief voor een verzoek tot teruggave van de waarborgsom staan?

In deze brief staat onder andere een verwijzing naar uw afgelopen huurovereenkomst, de hoogte van de waarborgsom, het feit dat u de waarborgsom nog niet heeft terug gekregen en het verzoek om de waarborgsom op korte termijn terug te krijgen.


Hulp van een advocaat als:

 • de verhuurder de waarborgsom weigert terug te betalen
 • u problemen heeft met een huurcontract
 • u bij de rechter moet verschijnen
 • als u advies wenst van een advocaat

Wat is belangrijk bij het opstellen van een brief voor een verzoek tot teruggave van de waarborgsom?

Het is belangrijk dat u de woning of het pand in goede staat heeft achtergelaten bij de verhuurder. De woning of het pand moet in de oude staat worden opgeleverd aan de verhuurder. Dan heeft u recht op teruggave van de waarborgsom. De verhuurder mag alleen onder bijzondere omstandigheden de waarborgsom inhouden, denk aan schade aan de woning of het pand wat valt onder uw verantwoordelijkheid. Let op, gebreken door ouderdom van de woning dient de verhuurder zelf te herstellen. U dient eventuele schade altijd te hebben verholpen voordat u de woning officieel verlaat.


Rente

De verhuurder mag niet zomaar rente over de waarborgsom heffen. Dit mag de verhuurder alleen doen als dit is vastgelegd in de huurovereenkomst. Dan geldt het rentepercentage zoals in de huurovereenkomst is vastgesteld. Als er geen rentepercentage is vastgesteld geldt het wettelijke rente percentage. Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt, geldt dat er geen rente over de waarborgsom wordt geheven.


Direct starten

Extra voordelen bij Doe-Het-Zelf

Veel meer dan het downloaden van een Word-document

Voordelig

Euro72px

80% van de inhoud van juridische documenten is standaard. Daar is geen dure jurist voor nodig.

Altijd Up-To-Date

Snelheid

Zeker weten dat alle juridische documenten 100% kloppen en actueel zijn.

Foutloos

Foutloos-72px

Knip en plakwerk van overeenkomsten is de nr.1 oorzaak van juridische conflicten.

Hoe het werkt

In een handomdraai elk gewenst document op maat maken!

 1. Kies het juiste document

  dit kan een 'boze' brief of overeenkomst zijn. Staat uw document er niet tussen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Zij kunnen het gewenste document voor u op maat maken.
 2. Maak uw document op maat

  Iedereen kan met behulp van onze 'slimme' software stap-voor-stap een juridisch document op maat maken. Onze vragen en toelichtingen zijn allemaal in begrijpelijk Nederlands. Mocht het toch niet lukken, geen probleem. Onze medewerkers staan voor u klaar.
 3. Maak een Omnius account en betaal u via iDEAL

  Na afronding van de vragen maakt u een Omnius account aan en betaald u via iDEAL het bedrijg inclusief btw. Zodra de betaling is ontvangen, kunt u het document downloaden in PDF of in Word formaat, opslaan met uw eigen account, opnieuw bewerken en - indien gewenst - digitaal laten ondertekenen.

Twijfelt u toch?

Laat het document controleren of volledig op maat maken. Wij helpen u graag. Neem daarvoor contact op met onze helpdesk

Komt u er zelf niet uit?


Onze juristen helpen u graag
 • 088 - 629 00 80
  Hulp bij Doe Het Zelf

 • Direct contact

  Trusted partners Omnius Doe-het-zelf


  Trusted partners
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.