Scheiden met co-ouderschap? Een advocaat helpt u.
Een echtscheiding heeft diepe impact op de kinderen. Het is voor hen belangrijk dat u samen met uw partner het co-ouderschap goed regelt, zodat voor ieder duidelijk is wat de rechten en plichten zijn. Een bij Omnius aangesloten advocaat familierecht kan u adviseren en helpen bij het verdelen van de ouderschapstaken.
Wat is co-ouderschap?
Co-ouderschap houdt in dat u samen met uw partner de ouderschapstaken verdeelt. U bent niet meer samen, maar zorgt wel gezamenlijk voor de kinderen. Vaak is dit co-ouderschap gelijk verdeelt waarbij de kinderen bijvoorbeeld de ene week bij de vader en de andere week bij de moeder zijn. Hoe u deze verdeling met uw partner maakt, daar staat u verder natuurlijk helemaal vrij in. Aan het co-ouderschap zijn wel bepaalde rechten en plichten gebonden.
Co-ouderschap en ouderlijk gezag
Co-ouderschap valt niet samen met ouderlijk gezag. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van co-ouderschap, terwijl niet allebei de ouders het ouderlijk gezag hebben. Het co-ouderschap gaat alleen over de tijd die ouders met de kinderen doorbrengen. Het ouderlijk gezag houdt in dat alleen de ouder met gezag beslissingen over de kinderen mag nemen. Soms hebben beide ouders dit ouderlijk gezag, soms maar één.
Hoe regelt u co-ouderschap?
Tijdens iedere echtscheiding met betrokken minderjarige kinderen moeten afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden door de echtscheidingsadvocaat in ouderschapsplan opgenomen. De rechter bekrachtigt het ouderschapsplan. Wilt u een ouderschapsplan laten opstellen? Neemt u dan contact op met één van onze familierecht advocaten.
Hoe eindigt co-ouderschap?
Het co-ouderschap kan op verschillende manieren worden beëindigd. Dat gaat altijd via een advocaat en procedure bij de rechter. Hieronder een paar voorbeelden:
- Wanneer uw kinderen op zichzelf gaan wonen of wanneer ze de leeftijd van 18 bereiken en stellen het co-ouderschap niet meer te willen. Het kind kan ook voor zijn 18e een verzoek tot beëindiging van het co-ouderschap indienen.
- Wanneer u als ouders weer gaat samenwonen of in goed overleg besluit het co-ouderschap op te heffen of aan te passen.
- Wanneer een van de ouders verhuist, waardoor de gemaakte afspraken niet meer kunnen worden nagekomen.
- Bij overlijden van een van de partners.
Co-ouderschap wijzigen of beëindigen via de rechter
Bestaande co-ouderschap regelingen zijn lastig via de rechtbank te wijzigen of te beëindigen. Met zwaarwegende argumenten moete u de rechter overtuigen het co-ouderschap te wijzigen of te beëindigen. Zo moet u aantonen dat uw ex-partner zich niet aan de gemaakte afspraken houdt of dat uw kinderen nadeel ondervinden van de huidige co-ouderschapsregeling.
Wilt u het co-ouderschap bij de rechtbank aanvechten en laten aanpassen of beëindigen? Dan heeft u een advocaat nodig. Neem daarom in zo’n situatie contact op met één van de Omnius familierecht advocaten.
Co-ouderschap en kinderalimentatie
Ook bij co-ouderschap waarbij ouders hun kinderen evenveel zien is er sprake van kinderalimentatie. Zo zal de ouder met het laagste inkomen nog altijd aanspraak kunnen maken op kinderalimentatie, de ouder met het hoogste inkomen moet dit betalen. Ouders staan er vrij in om zelf afspraken te maken over co-ouderschap en kinderalimentatie. Komen ze er niet uit, dan zal de rechter de kinderalimentatie vaststellen.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 158 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Huwelijk, samenwoning, geregistreerd partnerschap: zit er verschil in het beëindigen van die relaties?
Het huwelijk eindigt door een echtscheiding. Dit kan niet vormvrij plaatsvinden maar moet worden uitgesproken door de rechtbank. De echtscheidingsbeschikking wordt op verzoek van de advocaat ingeschreven in de gemeente waar het huwelijk ooit plaatsvond en dan is de scheiding …
Lees meer..