Gaat u scheiden? Schakel de hulp van een echtscheidingsadvocaat in.

Een echtscheiding is een emotioneel en moeilijk proces. Naast het emotionele proces krijgt u te maken met tal van juridische aspecten. Op deze pagina leest u alles over de te nemen rationele juridische stappen bij een echtscheidingsprocedure. Een familierecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk behandelt alle aspecten van de echtscheiding en helpt u bij de moeilijke beslissingen.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Stap 1: Vertel het uw partner

Allereerst zult u uw beslissing om te willen scheiden kenbaar moeten maken aan uw partner. Doe dit bij voorkeur tijdig en op een open en eerlijke manier.

Dit is een moeilijke stap en kan gepaard gaan met heftige emoties, met name wanneer uw partner het nog niet aan zag komen. Probeer daarom goed na te denken over de redenen waarom u wilt scheiden en hoe u dit aan uw partner gaat overbrengen. Bij het vertellen aan uw partner moet het duidelijk zijn dat u wilt scheiden. Maak helder dat u niet meer bij uw partner wilt zijn en een echtscheiding aan gaat vragen. Probeer dit te doen zonder uw partner daarbij te kwetsen. Wanneer u bang bent voor de reactie van uw partner is het verstandig om hulp te vragen voordat u de echtscheidingsmelding doet.

Geef uw partner na de echtscheidingsmelding de tijd om over uw beslissing na te denken en eventuele emoties te verwerken. Dit is ook van belang als u de juridische stappen samen in goed overleg wil doorlopen. Ook de rechter kan, in een moeilijk verlopende echtscheidingsprocedure, aandacht besteden aan de vraag of de echtscheidingsmelding heeft plaatsgevonden en hoe deze is ontvangen en verwerkt.

Stap 2: Kies de juiste echtscheidingsprocedure

Er zijn verschillende vormen om de echtscheiding te doorlopen en om tot overeenstemming te komen. We onderscheiden drie hoofdvormen van echtscheidingsprocedures:

 • Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek
  Gaat u met een goede verstandhouding uit elkaar? Maak dan samen een plan, in goed onderling overleg. U schakelt dan samen één advocaat echtscheiding in die de formele handelingen voor u verricht.
 • Echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek met mediation
  Heeft u liever professionele begeleiding bij de onderhandelingen over de verdeling van het huis, goederen, de financiën en de kinderen? Kies dan voor een neutrale advocaat-scheidingsbemiddelaar (mediator). De advocaat-mediator begeleidt de onderhandelingen op een professionele, betrokken en neutrale wijze en bewaakt daarbij de kwaliteit van de gemaakte afspraken.
 • Echtscheiding op tegenspraak
  Bent u dermate met elkaar in conflict dat het niet mogelijk is om in goed overleg tot overeenstemming te komen? Neem dan allebei een eigen advocaat om u te vertegenwoordigen in de onderhandelingen. Uw advocaat echtscheiding zal vanuit uw belangen, maar zonder uw emoties, onderhandelen met de advocaat van uw (ex-)partner.

Alle procedures hebben hetzelfde doel: ontbinding van het huwelijk en goede afspraken over de verdeling van vermogen, pensioen, geld, schulden en in het geval van kinderen ook de verdeling van zorgtaken en alimentatie. De keuze voor de procedure is afhankelijk van de relatie met uw (ex-)partner en is eventueel ook afhankelijk van de belangen. Neem gerust Neem contact op met de juridische intakebalie van Omnius, om erachter te komen welke vorm het beste bij uw situatie past.

Stap 3: Opstellen echtscheidingsconvenant

Een groot deel van de echtscheiding staat in het teken van de afwikkeling van het huwelijksvermogen. Samen met uw partner heeft u waarschijnlijk een vermogen, een huis en pensioen opgebouwd. De verdeling van eigendommen, goederen en woning zijn soms vergaand. De huidige (echtelijke) woning moet bijvoorbeeld worden verkocht of worden verdeeld (uitkopen). Ook de gezamenlijke goederen moeten worden verdeeld.

De afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt opgesteld door de advocaat en ook door hem/haar ingediend bij de rechtbank. Na bekrachtiging (bevestiging) door de rechter wordt het echtscheidingsconvenant bindend en kunt u uw partner dwingen de afspraken na te komen. Het convenant biedt daarmee de nodige zekerheid voor de toekomstige verhoudingen.

Stap 4: Opstellen ouderschapsplan

Een echtscheiding heeft ook veel impact op de kinderen. Een ouderschapsplan is daarom wettelijk verplicht wanneer u gaat scheiden én minderjarige kinderen heeft. In dit plan maakt u afspraken omtrent de omgang en het eventuele co-ouderschap. De afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan.

Het gaat hierbij niet alleen om de omgangsregelingen en de zorgtaken, maar ook om de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie). Daarnaast kunt u ook andere afspraken in het ouderschapsplan zetten. Bijvoorbeeld over de schoolkeuze.

Een advocaat scheidingsbemiddelaar stelt het ouderschapsplan voor u op. Samen met het echtscheidingsconvenant wordt het ouderschapsplan bij de rechtbank ingediend ter goedkeuring en bekrachtiging. Wilt u meer weten, neem dan Neem contact op met een van de familierecht advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk.

Stap 5: Formele afhandeling

Van het opstellen en indienen van het ‘verzoekschrift tot echtscheiding’ tot de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand: de advocaat verricht alle juridische handelingen voor u.

 • Verzoekschrift tot echtscheiding
  Met het verzoekschrift dat u bij de rechtbank indient start u de echtscheidingsprocedure en verzoekt u het huwelijk te ontbinden. Dit stuk kan alleen worden ingediend door een advocaat echtscheiding of advocaat scheidingsbemiddelaar. In dit stuk bevinden zich de gronden voor de echtscheiding en de verzoeken voor nevenvoorzieningen (zoals bijvoorbeeld alimentatie).
 • Zitting
  Bij een echtscheiding op tegenspraak wordt er een zitting bij de rechtbank gehouden. Tijdens de zitting wordt het verzoek tot echtscheiding toegelicht en kunnen beide partijen reageren. Alleen bij een echtscheiding op tegenspraak, waarbij de verwerende partij een verweerschrift heeft ingediend is er behoefte aan een zitting. Bij een gemeenschappelijk verzoek heeft u al in overeenstemming de echtscheiding vastgesteld.
 • Hoger beroep
  Tegen de echtscheidingsbeschikking (uitspraak echtscheiding) kunt u binnen drie maanden na de uitspraak in hoger beroep gaan. Het kan immers voorkomen dat u het niet eens bent met de verdeling van goederen, omgangsregeling of vaststelling van de alimentatie. Een hogere rechter zal de echtscheiding nogmaals behandelen. Ook in hoger beroep heeft u een advocaat echtscheiding nodig.
 • Voorlopige voorziening
  Echtscheidingsprocedures nemen de nodige tijd in beslag. In de tijd dat u moet wachten op een uitspraak is het mogelijk dat u een uitspraak wenst van de rechter over een bepaald onderwerp. Zeker over de verzorging van de kinderen of het tijdelijke gebruik van de gezamenlijke woning moet snel een regeling worden getroffen. De rechter kan bij wijze van voorlopige voorziening – vooruitlopend op de einduitspraak – een tijdelijke regeling treffen. Deze kan bijvoorbeeld inhouden dat de kinderen in afwachting van de procedure worden toevertrouwd aan één van de ouders. Voorlopige voorzieningen zijn tijdelijk van aard en de einduitspraak kan anders bepalen.

Als er geen hoger beroep of cassatie meer mogelijk is en de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, dan is de echtscheiding voltooid en het huwelijk formeel ontbonden. De echtscheidingsbeschikking bevat de uitspraak van de rechter en de gemaakte afspraken. In de beschikking vindt u bijvoorbeeld hoeveel alimentatie verschuldigd is en hoe het vermogen is verdeeld. Na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand, is de echtscheiding definitief rond.

Advocaat familierecht

Omnius is het grootste advocatennetwerk van Nederland met meer dan 260 onafhankelijke advocaten, waarvan 90 familierecht advocaten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het keurmerk gaat zelfs verder dan de gedragsregels en kwaliteitseisen van de juridische beroepsorganisaties. Iedere bij Omnius aangesloten advocaat familierecht bezit over de ervaring om u in deze lastige periode bij te staan. Kies daarom een bij Omnius aangesloten advocaat familierecht.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 164 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.2

  Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 29
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 1 GB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 330 advocaten en meer dan 164 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.