Een advocaat nodig bij echtscheiding op tegenspraak?
Als het niet lukt om samen met uw partner onder leiding van een advocaat echtscheiding of scheidingsbemiddelaar tot een convenant te komen, dan bent u het met uw partner eigenlijk alleen eens over het feit dat u wilt scheiden. Er zit in de meeste gevallen dan niks anders op dan dat iedere partner een eigen advocaat echtscheiding in de arm neemt. Soms kunnen de advocaten onderling tot een convenant komen, maar als dat niet lukt zult u een rechtbankprocedure moeten volgen. Dit heet scheiden op tegenspraak. Hiervoor kunt u uitstekend terecht bij meerdere advocaten door heel Nederland.
Wat is het verschil tussen echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek en echtscheiding op tegenspraak?
Het verschil tussen een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek en een echtscheiding op tegenspraak is dat u het bij een gemeenschappelijk verzoek in grote lijnen eens bent met de echtscheidingsvoorwaarden. Bij de echtscheiding op tegenspraak moeten de voorwaarden en afspraken juist in de procedure zelf worden vastgesteld.
Naast de te vormen echtscheidingsvoorwaarden, dient één van de partners – via een advocaat – een verzoekschrift in bij de rechtbank. In dit verzoekschrift maakt u de reden voor de echtscheiding duidelijk en kunt u alimentatie, omgang of co-ouderschap verzoeken (de zogenaamde nevenvoorzieningen). De andere partner heeft zes weken de tijd om op het verzoekschrift te reageren middels een verweerschrift. Ook dit verweerschrift moet worden ingediend door een advocaat. Elke partner moet dus een advocaat echtscheiding inschakelen.
Wanneer kiezen voor een echtscheiding op tegenspraak?
Niet alleen wanneer u onderling de voorwaarden heeft vastgesteld, maar zeker ook wanneer u grote financiële belangen of een eigen bedrijf heeft, is het aan te raden op tegenspraak te scheiden. Een advocaat echtscheiding kan namelijk namens u onderhandelen met uw partner of diens advocaat. Een echtscheiding kan u veel geld kosten. Ook wanneer u bent getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden, of wanneer u uw partner niet (meer) vertrouwt ligt een echtscheiding op tegenspraak voor de hand.
Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure?
Het verzoekschrift tot echtscheiding bevat het verzoek om het huwelijk te ontbinden. Daarnaast kan via het verzoekschrift alimentatie, gezag of omgang worden verzocht. Ook in het verweerschrift is dit mogelijk. Na de indiening van het verzoekschrift en eventueel het verweerschrift volgt een zitting. Binnen zes weken na de zitting volgt de uitspraak. U bent dan nog niet gescheiden. Drie maanden na de uitspraak kan de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De echtscheiding is voltooid.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 162 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Huwelijk, samenwoning, geregistreerd partnerschap: zit er verschil in het beëindigen van die relaties?
Het huwelijk eindigt door een echtscheiding. Dit kan niet vormvrij plaatsvinden maar moet worden uitgesproken door de rechtbank. De echtscheidingsbeschikking wordt op verzoek van de advocaat ingeschreven in de gemeente waar het huwelijk ooit plaatsvond en dan is de scheiding …
Lees meer..