Besloten om te scheiden en een verzoekschrift indienen?
Hebben jullie de moeilijke knoop doorgehakt en besloten om te scheiden, dan begint de echtscheidingsprocedure. Het aanvragen van een echtscheiding begint bij het indienen van het verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. Zo’n verzoekschrift moet altijd door een advocaat worden ingediend bij de rechter. Afhankelijk van de verstandshouding met uw partner, kunt u het verzoekschrift eenzijdig of gemeenschappelijk indienen. Gaat u scheiden en wilt u een verzoekschrift laten opstellen en indienen? Neem dan contact op met een familierecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk. Zij kunnen u bij alle juridische facetten van een echtscheiding bijstaan.
Eenzijdig of gemeenschappelijk verzoekschrift?
Of u een eenzijdig of gemeenschappelijk verzoekschrift tot echtscheiding wilt indienen hangt van de situatie met uw partner af. Is het verzoek tot echtscheiding van een van de partners afkomstig dan heet dit een eenzijdig verzoekschrift.
Gaat u in goed overleg met uw partner uit elkaar dan kunt u ervoor kiezen om een gemeenschappelijk verzoekschrift in te dienen. U maakt samen afspraken die in het echtscheidingsconvenant worden opgenomen. De procedure gaat op deze manier vaak een stuk sneller dan bij een eenzijdig verzoekschrift. Wilt u een verzoekschrift laten opstellen? Neem dan contact op met één van onze familierecht advocaten?
Nevenvoorzieningen
Iemand die een eenzijdig verzoekschrift indient, kan de rechter om nevenvoorzieningen vragen. Zo’n nevenvoorziening bestaat uit een verzoek aan de rechter om bijvoorbeeld beslissingen te nemen over zaken als:
- Wie het gezag over de minderjarige kinderen krijgt en de omgangsregeling.
- De alimentatie voor de partner met het laagste inkomen.
- De scheiding van de boedel.
- Wie er in het echtelijk huis mag blijven wonen.
Deze nevenvoorzieningen worden gezamenlijk met het verzoekschrift door uw advocaat ingediend bij de rechtbank. Het is daarom van belang om bij uw echtscheiding de juiste advocaat in te schakelen. Omnius kan u hiermee goed van dienst zijn. Dankzij ons keurmerk bent u altijd verzekerd van de beste kwaliteit. Neem contact op als u een verzoekschrift wil laten opstellen.
Bezwaar maken tegen een eenzijdig verzoekschrift
Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen een eenzijdig verzoekschrift. Wilt u bezwaar maken dan moet u een advocaat inschakelen die een verweer kan indienen bij de rechtbank. Het is van groot belang dat u dit binnen zes weken na ontvangst van het verzoekschrift doet.
U kunt ook bezwaar maken tegen de ingediende verzoeken tot nevenvoorzieningen. Dit bezwaar, tegen bijvoorbeeld de boedelscheiding of wie het gezag over de kinderen krijgt, wordt wel vaak op een andere zitting behandeld.
Wilt u bezwaar maken tegen een eenzijdig verzoekschrift of nevenvoorzieningen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met één van onze familierecht advocaten.
Wanneer is de echtscheiding definitief?
Op het moment dat de echtscheidingsprocedure begint is er ook sprake van ontbinding van de gemeenschap. Dat betekent dat alles wat u of uw partner verdient in het eigen vermogen valt, in plaats van het gezamenlijk vermogen. Maar daarmee is de scheiding nog niet definitief.
U bent pas officieel gescheiden wanneer de beslissing van de rechter is ingeschreven in de burgerlijke stand. Deze beschikking dient binnen zes maanden te worden ingeschreven bij de gemeente waar jullie zijn getrouwd. Het is van het grootste belang dat uw advocaat dit binnen zes maanden regelt. Anders verliest de uitspraak zijn rechtskracht en blijft het huwelijk in stand.
Bent u het niet eens met een beschikking van de rechter? Binnen drie maanden kunt u in hoger beroep gaan bij het gerechtshof of de Hoge Raad. Neem contact op met een echtscheidingsadvocaat van Omnius, wij staat u graag bij.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 162 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Huwelijk, samenwoning, geregistreerd partnerschap: zit er verschil in het beëindigen van die relaties?
Het huwelijk eindigt door een echtscheiding. Dit kan niet vormvrij plaatsvinden maar moet worden uitgesproken door de rechtbank. De echtscheidingsbeschikking wordt op verzoek van de advocaat ingeschreven in de gemeente waar het huwelijk ooit plaatsvond en dan is de scheiding …
Lees meer..