Advies op maat van een aanvaarding of verwerping
Het is aan de erfgenamen of zij een nalatenschap (erfenis) aanvaarden. Niet alleen de baten, maar ook de schulden kunt u erven. Er zijn manieren om een erfenis ‘veilig’ te aanvaarden (beneficiaire aanvaarding). Maar u kunt een erfenis ook weigeren.
Laat u altijd goed adviseren indien u als erfgenaam in het testament wordt genoemd. Een erfenis maakt veel los bij de betrokkenen waardoor een conflict snel ontstaat.
Kan een nalatenschap geweigerd worden?
U kunt een erfenis weigeren. Het is namelijk zo dat u als erfgenaam niet alleen de baten, maar ook de lasten (schulden) erft. U kunt een nalatenschap daarom aanvaarden of weigeren.
Wat houdt beneficiair aanvaarden in?
U zit natuurlijk niet op schulden te wachten die een ander heeft gemaakt. Daarom heeft onze wetgever een mogelijkheid gecreëerd om dit te voorkomen: de beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap. Dit houdt in dat u de erfenis kunt aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving. U accepteert de nalatenschap alleen voor zover deze baten en geen schulden bevat.
De notaris waar het testament is afgelegd kan u adviseren omtrent de gang van zaken bij het aanvaarden van een erfenis. Minderjarigen moeten een erfenis altijd beneficiair aanvaarden.
Wat is de volgorde van de erfgenamen en hoe werkt de verdeling?
Mensen kunnen een testament opstellen bij een notaris. Daarin kunnen ze de verdeling van hun nalatenschap vastleggen. Als er niets wordt geregeld geldt het wettelijke systeem. De wet bepaalt wie wat krijgt.
Wanneer iemand een erfenis weigert komen de andere genoemde personen uit het testament aan bod. Als er geen testament bestaat geldt het wettelijke stelsel. Er bestaan vier groepen nabestaanden die aanspraak op een erfenis kunnen maken:
- Echtgenoot, geregistreerd partner en kinderen
- Ouders, broers en zussen
- Grootouders
- Overgrootouders
Deze verdeling werkt als volgt. Wanneer één van de echtgenoten overlijdt, erft de andere echtgenoot of geregistreerd partner alles.
Indien er geen langstlevende partner is of er geen kinderen zijn, komen de ouders, broers en zussen aan bod. U ziet dus dat er slechts geërfd kan worden zolang niet al een andere groep aanspraak kan maken op de nalatenschap.
Een conflict over de afhandeling van een erfenis kunt u voorleggen aan een advocaat erfrecht. Door bemiddeling, mediation of een juridische procedure zal de advocaat tot de beste mogelijke oplossing komen voor uw geschil.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Het kindsdeel en de legitieme portie, hoe zit dat ook alweer?
Het kindsdeel en de legitieme portie zijn begrippen die vaak door elkaar worden gehaald. Het zijn echter twee verschillende aanspraken. Het kindsdeel is het deel van de nalatenschap waar u recht op heeft als één van uw ouders overlijdt en …
Lees meer..