Een beroep doen op uw wilsrechten om de erfenis te bevorderen?
Hertrouwt uw langstlevende ouder en wilt u uw erfenis opeisen? U kunt uw erfenis veiligstellen door uw wilsrechten in te roepen. U krijgt dan na inroeping van dit recht goederen toegekend in eigendom ter waarde van de vordering op de langstlevende ouder. De wilsrechten zorgen regelmatig voor conflicten tussen kinderen, ouders en stiefouders. Een advocaat erfrecht is er voor u wanneer u te maken heeft met een erfconflict.
Recht op een erfenis na het overlijden van één ouder?
Na het overlijden van één van de ouders erft een kind in beginsel niet(s). De langstlevende ouder erft alle bezittingen en schulden. Het kind staat echter niet met lege handen; het kind krijgt een geldvordering op de langstlevende ouder. Na de dood van de langstlevende ouder kan het kind de geldvordering uitwinnen. Met deze constructie hebben weinigen bezwaren. Dit wordt echter anders wanneer de langstlevende ouder opnieuw trouwt.
Waarom zijn de wilsrechten in het leven geroepen?
Door een huwelijk tussen de langstlevende ouder en een derde, wordt die derde erfgenaam van de langstlevende ouder. Dit heeft als gevolg dat het kind na het overlijden van zijn eigen ouder, wederom geen erfenis krijgt. Hij of zij moet wachten totdat de partner van de langstlevende ouder komt te overlijden. De erfenis kan zo een eindeloze keten vormen wanneer deze persoon wederom trouwt. Om zulke abstracte en eindeloze constructies te voorkomen zijn de wilsrechten in het leven geroepen.
Wanneer kan een wilsrecht ingeroepen worden?
Op het moment dat de langstlevende ouder wil hertrouwen kan het kind zijn wilsrecht inroepen. Dit houdt in dat het kind zijn erfenis opeist. Door het overlijden van een ouder krijgt het kind een vordering op de langstlevende ouder (zie hierboven). Het wilsrecht zorgt ervoor dat deze vordering opeisbaar wordt. Met andere woorden: het kind kan aanspraak maken op de erfenis. Het kind krijgt het eigendomsrecht op de goederen van de langstlevende ouder. De ouder blijft echter wel gerechtigd de goederen te gebruiken: het recht van vruchtgebruik.
Door de wilsrechten wordt voorkomen dat de stiefouders aan de haal gaan met een erfenis die eigenlijk ooit bedoeld was voor het kind en dat het kind mogelijk oneindig lang moet wachten.
Het wilsrecht kan ook worden ingeroepen bij het overlijden van de langstlevende ouder. Bij conflicten kunt u rekenen op de expertise van de bij Omnius aangesloten advocaten erfrecht.
Hoe te handelen bij een geschil over de erfenis?
Door de complexe regeling van de wilsrechten en het abstracte karakter daarvan ontstaan er nogal eens conflicten. Zeker wanneer een stiefouder hierbij betrokken raakt die meent recht te hebben op een erfenis.
Een advocaat erfrecht kan bemiddelen, adviseren of procederen wanneer het komt tot een geschil. De advocaten erfrecht staan zowel ouders, stiefouders als kinderen bij.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 158 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Het kindsdeel en de legitieme portie, hoe zit dat ook alweer?
Het kindsdeel en de legitieme portie zijn begrippen die vaak door elkaar worden gehaald. Het zijn echter twee verschillende aanspraken. Het kindsdeel is het deel van de nalatenschap waar u recht op heeft als één van uw ouders overlijdt en …
Lees meer..