Conflict erfenis

Heeft u een conflict omtrent een nalatenschap (erfenis)? Niet altijd is duidelijk wie erft of wie wat erft. Daarnaast kan een testament zijn opgesteld, of juist niet. Het kan een heel uitzoekwerk zijn en er kunnen problemen bestaan tussen erfgenamen. Erfenis conflicten komen dan ook geregeld voor. Gelukkig kan een Omnius erfrecht advocaat u hierin bijstaan. Zonder juridisch getouwtrek is het al een heel emotionele periode op zich.

R

Snelle gratis beoordeling van uw zaak

R

Uitsluitend gespecialiseerde Erfrechtadvocaten

R

Kwaliteit door ervaring en specialisme

Wil je direct weten wat de slagingskans is van jouw erfrecht zaak? Maak gebruik van onze gratis zaakbeoordeling of bel ons direct.
De beste erfrecht advocaten in het Omnius netwerk staan 7 dagen per week voor u klaar!

Conflict over de erfenis? Omnius helpt u verder

Een conflict over een erfenis kan op verschillende manieren worden opgelost. Een advocaat adviseert u graag vooraf over de mogelijkheden. U kunt denken aan:

In alle gevallen zal een Omnius erfrecht advocaat zich tot het uiterste inspannen om uw zaak tot een goed einde te brengen. Een gespecialiseerde erfrecht advocaat kan u in een vroeg stadium al voorzien van juridische hulp.

Verdelen erfenis

Wanneer iemand overlijdt, wordt in eerste instantie gekeken naar of er een testament is met de laatste wil van degene die overlijdt. Als er geen testament is, dan kijkt men voor de verdeling naar de wet. In grote lijnen bepaalt de wet wie als erfgenaam gezien kan worden. Dit gaat bijvoorbeeld over echtgenoten, kinderen, ouders of andere familieleden.

Vervolgens krijgen de erfgenamen de keuze om de erfenis (beneficiair) te aanvaarden of te verwerpen. Een reden om een erfenis te verwerpen is als er eventuele schulden zijn.

Vervolgens zijn er meerdere partijen betrokken bij de afwikkeling van de erfenis. Dit kunnen bijvoorbeeld een executeur, vereffenaar, bewindvoerder of notaris zijn. Ook familie/nabestaanden spelen een grote rol bij het daadwerkelijk afwikkelen van de erfenis. Er zijn veel emoties als gevolg van het overlijden. Geschillen zitten in een klein hoekje. Daarom is het altijd verstandig om van meet af aan iemand met verstand van zaken te laten meekijken.

Gratis intake

Wij nemen contact met u op.


  Geschil met de executeur testamentair

  Een executeur testamentair is aangewezen om de erfenis uit te voeren. Deze regelt praktische zaken, bijvoorbeeld de betaling van eventuele schulden, opzeggen van de huur of abonnementen, en het opstellen van een boedelbeschrijving. Hierbij kan hulp worden gevraagd aan de notaris. Een executeur moet hierover verantwoording afleggen bij de overige erfgenamen. De uiteindelijke verdeling moet worden geregeld tussen de erfgenamen onderling. Zij zijn in dit geval te zien als vereffenaar van de erfenis.

  Soms bestaan er geschillen tussen de erfgenamen en de executeur. Dit bijvoorbeeld als de executeur geen inzage wil geven in de nalatenschap, of als deze onrechtmatig handelt om zo erfgenamen te benadelen. Om ervoor te zorgen dat het conflict niet verergert, is juridische hulp inschakelen essentieel.

  Meer lezen over een geschil met de executeur testamentair? Klik hier

  Geeft de executeur geen openheid van zaken? Is hij onrechtmatig bezig? Twijfel geen seconde en schakel vandaag nog een Omnius erfrechtadvocaat in om de executeur aan te spreken of te ontslaan via de rechter. Bel voor een vrijblijvende intake naar 088 – 629 00 90.

  Geschil met andere overige erfgenamen

  Wanneer iemand komt te overlijden, is het denkbaar dat er niet één erfgenaam, maar meerdere erfgenamen worden aangewezen, bijvoorbeeld meerdere leden van de familie. Het zal een verdrietige periode met veel emoties zijn voor alle andere erfgenamen. Dit wordt alleen maar erger als men botst over de nalatenschap.

  Er kunnen bijvoorbeeld conflicten ontstaan over de verkoop van de woning van de overledene. Ook kan er ruzie ontstaan over het verdelen erfenis of het erfdeel waar iedereen aanspraak op maakt. Dit bijvoorbeeld als er sprake is van een samengesteld gezin.

  Onterving

  Er bestaat een juridische mogelijkheid om in een testament een kind te onterven. Dit als er bijvoorbeeld ruzie is geweest tussen overledene en het kind. Dit betekent dat in het testament wordt opgenomen dat ouder niet wil dat het kind aanspraak kan maken op het kindsdeel.

  Dit betekent echter niet dat het kind met lege handen achterblijft. Deze kan altijd aanspraak maken op een legitieme portie. Dit is een gedeelte van het kindsdeel welke het kind zou krijgen als er geen sprake was van onterving van uw vader of moeder.

  Bent u onterfd door uw vader of moeder? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om alsnog een deel van de erfenis te krijgen? Bel vandaag nog om één van onze erfrecht advocaten in te schakelen. Wij kunnen u van A tot Z door zo’n situatie loodsen.

  Erfenis en echtscheiding

  Wanneer u gaat scheiden en als de echtscheiding is ingeschreven in de burgerlijke stand, betekent dat in beginsel dat uw ex-partner geen aanspraak meer kan maken op uw erfenis. Dit is alleen anders als in een testament of convenant afwijkende afspraken zijn opgenomen.

  Bij een huwelijk kan men in gemeenschap van goederen trouwen, of onder voorwaarden van het huwelijk. Wanneer men kiest voor het eerste, kan een erfenis in de gemeenschap vallen, behalve als er sprake is van een ‘uitsluitingsclausule’ vanuit de erflater. Als er geen uitsluitingsclausule in het testament staat, dan dienen de bezittingen uit de nalatenschap in principe te worden verdeeld.

  Als u niet kiest voor de tweede variant, dan vallen erfenissen doorgaans buiten de huwelijksgemeenschap.

  Let op! Bij huwelijken van op of na 1 januari 2018, valt een erfenis niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen. Als u dit wel wil, dan kunt u dit vastleggen in de huwelijkse voorwaarden.

  Het kan voorkomen dat er ruzie ontstaat tussen (aanstaande) ex-partners over de (verdeling van de) nalatenschap. Bijvoorbeeld door verschil in interpretatie van een echtscheidingsconvenant of andere gemaakte afspraken. Twijfel bij geschillen geen seconde en schakel een advocaat in om het niet verder te laten escaleren.

  Overige geschillen

  Er kunnen een grote hoeveelheid geschillen ontstaan. Het is van belang om het vereffenen van een erfenis in goede banen te laten leiden door een van onze gespecialiseerde advocaten. Dit bijvoorbeeld bij:

  • Geschil over de geldigheid van een testament;
  • conflicten met de bewindvoerder;
  • conflicten over het verdelen van (buitenlands) vermogen.

  Ons advies: erfrecht advocaat

  Een overlijden brengt vanzelfsprekend veel emoties met zich mee. Deze lastige periode wordt alleen maar erger als er ruzie ontstaat binnen een familie over de erfenis. Vaak is er bij problemen over bijvoorbeeld verdelen van bezittingen veel mogelijk buiten de rechtbank. Dit bijvoorbeeld door middel van bemiddeling door een erfrecht advocaat of mediator.

  Wanneer de situatie onhoudbaar is en de erfgenamen er niet meer samen uitkomen, dan moet de zaak worden voorgelegd aan de rechter. Hier kent men verplichte procesvertegenwoordiging: Alle betrokkenen zijn verplicht om advocaten in te schakelen wanneer zij hun standpunten willen uiten.

  Wij hebben advocaten die dagelijks bezig zijn met alle facetten van het erfrecht. Daarnaast hebben wij geschikte mensen om u te helpen bij mediation. Heeft u een kwestie over de afwikkeling van een erfenis? Een gespecialiseerde advocaat of mediator van Omnius erfrecht advocaten staat voor u klaar. Bel vandaag nog voor een vrijblijvende intake naar 088 – 629 00 90

  vraag-icon euro
  $
  $

  Beoordeel zelf uw zaak

  Binnen 5 minuten duidelijkheid!

  Neem vrijblijvend contact op

  Na het invullen van het contactformulier zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen om uw erfrechtelijke kwestie te bespreken. Ons team van ervaren erfrecht advocaten staat klaar om u te ondersteunen en te adviseren over uw mogelijkheden en rechten.

  Wist u dat u ook gebruik kunt maken van onze gratis online tool om uw zaak te laten beoordelen? Hiermee kunt u snel en eenvoudig een eerste indruk krijgen van uw situatie en de haalbaarheid van uw zaak. Aarzel niet om hiervan gebruik te maken.

  Wij begrijpen dat erfrechtelijke kwesties vaak gepaard gaan met emoties en stress. Daarom bieden wij persoonlijke en deskundige ondersteuning gedurende het hele proces.

  Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op en zet de eerste stap naar een rechtvaardige afwikkeling van uw nalatenschap. Vul het contactformulier in of maak gebruik van onze gratis online tool om uw zaak te laten beoordelen.

  Gratis intake

  Wij nemen contact met u op.