Kunnen we je helpen met zoeken
Heb je een vraag over een erfenis en of je deze moet aanvaarden of verwerpen? Onze advocaten kunnen voor jou naar jouw situatie kijken om zo met een advies te komen wat het beste is. Het laatste wat je wil is met een onverwachte schuld van de overledene komen te zitten. Plan snel een consult in met één van onze advocaten om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.
Wil je direct weten wat de slagingskans is van jouw erfrecht zaak? Maak gebruik van onze gratis zaakbeoordeling of bel ons direct.
De beste erfrecht advocaten in het Omnius netwerk staan 7 dagen per week voor je klaar!
Kunnen we je helpen met zoeken
Bij een overlijden komt veel kijken. Niet alleen gaan hier veel emoties en verdriet mee gemoeid bij je en andere erfgenamen, ook moet worden gekeken naar wat er moet gebeuren met de zaken die achterblijven. Wanneer iemand overlijdt, is het denkbaar dat diegene één of meerdere erfgenamen heeft.
In principe is er bij een erfenis sprake van opvolging onder algemene titel. Dit betekent dat erfgenamen zowel de aanwezige middelen, maar ook de schulden van de overledene dragen. Erfgenamen hebben in zekere zin een keuze wat zij willen met hun aanspraak op de erfenis.
Wanneer er sprake is van zuivere aanvaarding door een erfgenaam, dan betekent dit dat diegene zowel de baten als de schulden van de erfboedel krijgt. In het meest gunstige geval is de erfenis positief: er zijn meer bezittingen dan schulden. Het is echter denkbaar dat de erfboedel ook schulden bevat. Bij zuivere aanvaarding is de erfgenaam of zijn de erfgenamen aansprakelijk voor de schulden van de overledene.
Als je een erfenis zuiver aanvaardt, dan heeft je recht op alle bezittingen van de overledene. Maar je bent in dat geval ook aansprakelijk voor de eventuele schulden. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen (negatieve nalatenschap). Je moet dan uit eigen zak de overgebleven schulden betalen.
Een uitzondering hierop is als er na het zuiver aanvaarden blijkt dat er een onverwachte schuld bestaat. Deze schuld was niet bekend bij de erfgenaam en hij heeft dit ook niet kunnen ontdekken vóór het zuiver aanvaarden.
Je zit natuurlijk niet op schulden te wachten die een ander heeft gemaakt. Daarom heeft onze wetgever een mogelijkheid gecreëerd om dit te voorkomen: de beneficiaire aanvaarding van een nalatenschap. Als iemand een erfenis beneficiair aanvaardt, is diegene niet zelf aansprakelijk voor de schulden. Diegene kan de erfenis aanvaarden, onder voorbehoud van wat er in de boedel zit (onder het voorrecht van boedelbeschrijving). Diegene accepteert de erfenis dus alleen, als de boedel ‘positief’ is.
Bij een nalatenschap beneficiair aanvaarden moet je eerst alle schulden uit de erfenis betalen. Wat daarna overblijft, wordt verdeeld onder de erfgenamen. Als er niet genoeg in de erfenis zit om de schuldeisers te betalen, dan wordt het geld verdeeld over de schuldeisers en krijgen de erfgenamen niets. Erfgenamen zijn bij beneficiaire aanvaarding al met al niet persoonlijk aansprakelijk als de erfenis schulden bevat.
Onze advocaten kunnen je adviseren over het (beneficiair) aanvaarden van een erfenis. Beneficiaire aanvaarding betekent dat je alleen aanvaardt als de erfenis positief is. Dit betekent echter niet dat je geen kosten voor bijvoorbeeld uitvaart moet betalen. Benieuwd naar de verschillende elementen van beneficiaire aanvaarding? Onze juridische intakebalie helpt je graag verder.
Minderjarigen moeten een erfenis bijna altijd beneficiair aanvaarden. Wanneer er door de wettelijke vertegenwoordiger namens de minderjarige gedurende drie maanden geen keuze wordt doorgegeven, dan aanvaardt de minderjarige de erfenis automatisch beneficiair.
Een erfgenaam kan een keuze uitbrengen (erfenis aanvaarden of verwerpen) bij de rechtbank.
Wil je bijvoorbeeld een erfenis zuiver aanvaarden? Dan moet je een schriftelijke verklaring afleggen bij de griffie van de rechtbank. Bij zuivere aanvaarding is dit geen verplichting, maar het mag wel. Iemand kan een erfenis ook stilzwijgend zuiver aanvaarden. De erfgenaam gedraagt zich dan op een manier die duidt op zuivere aanvaarding, door bijvoorbeeld spullen uit de woning te halen of schuldeisers te betalen.
Mensen kunnen een testament opstellen bij een notaris. Daarin kunnen ze de verdeling van hun nalatenschap vastleggen. Als er niets wordt geregeld geldt het wettelijke systeem. De wet bepaalt wie wat van de erfenis krijgt.
Wanneer iemand een erfenis weigert komen de andere genoemde personen uit het testament aan bod. Als er geen testament bestaat, geldt het wettelijke stelsel. Er bestaan vier groepen nabestaanden die aanspraak op een erfenis kunnen maken (kunnen aanvaarden):
Deze verdeling werkt als volgt: Wanneer één van de echtgenoten overlijdt, erft de andere echtgenoot of geregistreerd partner alles.
Indien er geen langstlevende partner is of er geen kinderen zijn, komen de ouders, broers en zussen aan bod. Je ziet dus dat er slechts geërfd kan worden zolang niet al een andere groep aanspraak kan maken op de nalatenschap.
Een conflict over de afhandeling van een erfenis kan je voorleggen aan een advocaat erfrecht. Door bemiddeling, mediation of een juridische procedure zal de advocaat tot de beste mogelijke oplossing komen voor jouw geschil.
Het is natuurlijk niet gek als je de keuze lastig vindt. Het is immers aan je om een grote keuze te maken over het aanvaarden of verwerpen van de nalatenschap. Je zou namelijk naast de bezittingen, ook schulden van de overledene mee kunnen krijgen. Als de nalatenschap negatief is, dan doe je er geen goed aan om zuiver te aanvaarden. Er zijn manieren om een erfenis ‘veilig’ te aanvaarden (beneficiaire aanvaarding). Maar je kan een erfenis ook weigeren.
Nalatenschap (beneficiair) aanvaarden of verwerpen? Laat je altijd goed adviseren indien je als erfgenaam in het testament wordt genoemd en moet kiezen of je de erfenis verwerpt of de erfenis aanvaardt. Een erfenis maakt veel los bij de betrokkenen waardoor een conflict snel ontstaat.
Heb je een probleem met een erfenis? Ben je benieuwd naar de risico’s bij een nalatenschap aanvaarden? Heb je een vraag over de legitieme portie? Ben je benieuwd hoe het zit met een buitenlandse erfenis? Wij kunnen je helpen. Bel vandaag nog vrijblijvend naar onze intakebalie om jouw situatie te bespreken. Samen kijk je naar de gunstigste oplossing.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Snel geholpen
Na mijn melding werd er snel contact op genomen. Mijn probleem goed in kaart gebracht door uitgebreid bragen te stellen en de werkwijze duidelijk uitgelegd. Per email op de hoogte gehouden en ook via whatsapp. Zoals aangegeven ben ik binnen 24 uur door ee
Omnius is very helpful