Erfrecht en onroerend goed

Bent u geconfronteerd met een erfenis waarin onroerend goed of een huis is betrokken, en twijfelt u hoe hiermee om te gaan? Maakt u zich zorgen over mogelijke juridische complicaties en onverwachte financiële verantwoordelijkheden?.

Onze ervaren advocaten kunnen uw specifieke situatie analyseren en u begeleiden bij het nemen van de juiste beslissingen. Wacht niet langer en plan vandaag nog een consult in om uw vragen en zorgen over erfrecht en onroerend goed aan te pakken.

R

Snelle gratis beoordeling van uw zaak

R

Uitsluitend gespecialiseerde Erfrechtadvocaten

R

Kwaliteit door ervaring en specialisme

Wil je direct weten wat de slagingskans is van jouw erfrecht zaak? Maak gebruik van onze gratis zaakbeoordeling of bel ons direct.
De beste erfrecht advocaten in het Omnius netwerk staan 7 dagen per week voor u klaar!

Erfrecht en onroerend goed: De regels rondom erfenissen en vastgoed

Wanneer een familielid overlijdt, kan er onroerend goed in de nalatenschap zitten. Een huis erven brengt een grote hoeveelheid rechten en plichten met zich mee. Heeft u een huis geërfd en heeft u daar een juridische of een fiscale vraag over?

Laat u goed adviseren en neem uw situatie door met een Omnius erfrecht advocaat zich tot het uiterste inspannen om uw zaak tot een goed einde te brengen. Een gespecialiseerde erfrecht advocaat kan u in een vroeg stadium al voorzien van juridische hulp.

Geschil tussen erfgenamen

Wanneer één partner overlijdt, kan de andere partner in beginsel in het huis blijven wonen. Wanneer beide ouders overlijden, is het denkbaar dat één van de kinderen in het ouderlijk huis gaat wonen. Als dit kind enig erfgenaam is van de overleden ouders, dan hoeven er geen problemen te ontstaan. Er kunnen echter meerdere erfgenamen zijn die aanspraak kunnen maken op de ouderlijke woning.

Als één van de erfgenamen eigenaar wil worden van de ouderlijke woning, dan kan hij de overige erfgenamen uitkopen (voor een reële prijs). Wanneer er bij huis erven problemen ontstaan tussen u en de andere erfgenamen, is het heel verstandig om een advocaat te laten meekijken.

Aanvaarden of verwerpen erfenis huis

Wanneer iemand overlijdt, zijn er verschillende manieren om om te gaan met de erfenis. Een erfgenaam kan een erfenis zuiver aanvaarden, de erfenis beneficiair aanvaarden of de erfenis verwerpen.

Om een keuze uit te brengen moet men een verklaring afleggen bij de rechtbank.

  • Zuiver aanvaarden houdt in dat men zowel de lusten als de lasten erft. Men krijgt de bezittingen, maar is ook (persoonlijk) aansprakelijk voor eventuele schulden (bijvoorbeeld de hypotheekschuld).
  • Beneficiaire aanvaarding betekent dat men aanvaardt onder voorbehoud van wat er in de boedel zit. Kort gezegd aanvaardt iemand alleen als de erfenis positief is. Beneficiair aanvaarden betekent ook dat een erfgenaam niet met eigen vermogen aansprakelijk is voor de schulden.
  • Verwerping brengt mee dat iemand niet betrokken wordt bij een erfenis. Diegene krijgt niets, maar hoeft ook niet op te draaien voor schulden. Verantwoordelijkheid ligt bij eventuele andere erfgenamen.

Beneficiair aanvaarden is een te overwegen optie als u niet helemaal zeker bent of de verkoop van de woning meer gaat opleveren dan de hypotheekschuld die er nog aan vastkleeft. Zo bent u er zeker van dat u niet met een restschuld blijft zitten.

Als er sprake is van bijvoorbeeld een volledig afbetaald huis, zou zuiver aanvaarden een optie kunnen zijn.

Verwerpen is een mogelijkheid als de woning amper is afgelost of als de waarde van het huis aanzienlijk is gedaald.

Gratis intake

Wij nemen contact met u op.






    Woning erven en langstlevende partner

    Als u samen een koopwoning heeft en uw partner komt te overlijden, komt er veel op u af. Er moet in deze situatie goed worden gekeken naar wat er precies gebeurt met het huis. Er kunnen verschillende situaties voorkomen:

    U bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap en u heeft geen kinderen: U erft het huis van overleden partner;

    In het geval dat u een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft mét kinderen dan krijgen u en de kinderen een gelijk deel van het huis. Het huis gaat als eerst naar u als langstlevende en als u komt te overlijden, gaat het huis naar uw kinderen.

    In het geval dat u alleen samenwoont, zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap en ook zonder kinderen, moet de vraag worden gesteld of u beiden eigenaar bent van de woning. Als dit het geval is kan door u aanspraak worden gemaakt op de helft van het huis. U dient de overige erfgenamen uit te kopen of het huis te verkopen. Wanneer uw partner het volledige eigendom heeft, gaat het huis naar diens erfgenamen.

    Alleen samenwonend en wél kinderen: als u samen eigenaar bent, dan krijgen de kinderen de helft van het huis bij overlijden partner. Als het huis alleen van de overleden ouder is, dan heeft u geen rechten en gaat het huis naar de kinderen.

    LET OP! Als er sprake is van een testament kunnen de regels afwijken.

    Woning verkopen (verklaring van erfrecht)

    Wanneer u een huis erft, dan is het denkbaar dat u dit huis graag wil verkopen. Als erfgenaam is dit ook mogelijk, mits u een verklaring van erfrecht heeft. Deze vraagt u aan bij de notaris. Met deze verklaring van erfrecht kunt u bewijzen dat u daadwerkelijk erfgenaam bent van het huis.

    Zijn er meerdere erfgenamen die het huis erven? Dan kunnen er problemen ontstaan. Misschien wil één van de erfgenamen wel niet dat het huis wordt verkocht. Laat uzelf bij problemen met andere erfgenamen altijd adviseren door een advocaat.

    Als u een huis erft: Erfbelasting betalen

    Wanneer iemand een huis erft, krijgt diegene te maken met verschillende financiële aspecten. Zo moet diegene bijvoorbeeld erfbelasting betalen.

    Hoe veel dit bedrag precies is, hangt voor een deel samen met de WOZ-waarde van het huis. Een advocaat kan u informeren over welke WOZ-waarde van het huis u moet aanhouden. Hier is namelijk enige keuzeruimte.

    Iedere erfgenaam moet afzonderlijk erfbelasting betalen over zijn of haar deel. Een aangifte erfbelasting moet normaal gesproken binnen acht maanden na overlijden worden ingediend bij de Belastingdienst.

    Heeft u een vraag over uw financiele of fiscale situatie als u een huis erft? Komt u er niet uit met verschuldigde hypotheekrente, onroerende zaakbelasting, WOZ-waarde, hypotheek of bent u benieuwd of en wanneer u overdrachtsbelasting verschuldigd bent? Onze erfrechtspecialisten kunnen u ook adviseren over alle bijkomende (fiscale) kwesties als u een huis erft.

    Let op! Bij huwelijken van op of na 1 januari 2018, valt een erfenis niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen. Als u dit wel wil, dan kunt u dit vastleggen in de huwelijkse voorwaarden.

    Het kan voorkomen dat er ruzie ontstaat tussen (aanstaande) ex-partners over de (verdeling van de) nalatenschap. Bijvoorbeeld door verschil in interpretatie van een echtscheidingsconvenant of andere gemaakte afspraken. Twijfel bij geschillen geen seconde en schakel een advocaat in om het niet verder te laten escaleren.

    Ons advies bij huis erven

    Bestaat er een geschil met de overige wettelijke erfgenamen? Wilt u niet dat iemand een woning overneemt? Heeft u een WOZ-beschikking ontvangen waar u het niet mee eens bent? Bij ieder probleem met betrekking tot een erfenis of huis erven kunnen wij u helpen.

    Huizen zijn kostbare zaken. Als u een huis erft, komt er veel op u af. Niet alleen kunnen er ook andere erfgenamen aanspraak maken op (een gedeelte van) het huis, ook dient er rekening te worden gehouden met de financiële en fiscale kant van de geërfde woning.

    Laat uzelf wegwijs maken door een advocaat wanneer u een woning erft. Zo weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet. U heeft het al lastig genoeg, laat de juridische zorgen maar aan ons over.

    Een gespecialiseerde advocaat of mediator van Omnius erfrecht advocaten staat voor u klaar. Bel vandaag nog voor een vrijblijvende intake naar
    088 – 629 00 90

    vraag-icon euro
    $
    $

    Beoordeel zelf uw zaak

    Binnen 5 minuten duidelijkheid!

    Neem vrijblijvend contact op

    Na het invullen van het contactformulier zullen wij zo snel mogelijk contact met u opnemen om uw erfrechtelijke kwestie te bespreken. Ons team van ervaren erfrecht advocaten staat klaar om u te ondersteunen en te adviseren over uw mogelijkheden en rechten.

    Wist u dat u ook gebruik kunt maken van onze gratis online tool om uw zaak te laten beoordelen? Hiermee kunt u snel en eenvoudig een eerste indruk krijgen van uw situatie en de haalbaarheid van uw zaak. Aarzel niet om hiervan gebruik te maken.

    Wij begrijpen dat erfrechtelijke kwesties vaak gepaard gaan met emoties en stress. Daarom bieden wij persoonlijke en deskundige ondersteuning gedurende het hele proces.

    Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op en zet de eerste stap naar een rechtvaardige afwikkeling van uw nalatenschap. Vul het contactformulier in of maak gebruik van onze gratis online tool om uw zaak te laten beoordelen.

    Gratis intake

    Wij nemen contact met u op.