Kunnen we je helpen met zoeken
Twijfel je over jouw wilsrechten met betrekking tot een erfenis? Onze advocaten kunnen je adviseren bij het nemen van de juiste beslissingen omtrent aanvaarding of verwerping van een erfenis. Plan snel een consult in met één van onze advocaten om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.
Wil je direct weten wat de slagingskans is van jouw erfrecht zaak? Maak gebruik van onze gratis zaakbeoordeling of bel ons direct.
De beste erfrecht advocaten in het Omnius netwerk staan 7 dagen per week voor je klaar!
Kunnen we je helpen met zoeken
Hertrouwt jouw langstlevende ouder en wil jij jouw erfenis dan wel kindsdeel opeisen? Je kunt jouw erfenis veiligstellen door jouw wilsrecht in te roepen. Je krijgt dan na inroeping van dit recht goederen toegekend in eigendom ter waarde van de vordering op de langstlevende ouder. De wilsrechten zorgen regelmatig voor conflicten tussen kinderen, ouders en stiefouders. Een advocaat erfrecht is er voor je wanneer je te maken heeft met een erfconflict.
Weten wat wij voor jouw situatie kunnen betekenen? Lees dan hier snel belangrijke informatie omtrent jouw situatie en de beste juridische hulp.
In een testament bepaalt de erflater wat er met de erfenis moet gebeuren. In het testament kan de overledene ook bepalen dat één of meerdere kinderen worden onterfd. Het kan ook gaan om twee kinderen, drie kinderen of meer. Hierdoor kan een kind geen aanspraak maken op het volledige kindsdeel. Dit betekent niet dat het onterfde kind met lege handen achterblijft. Het onterfde kind kan altijd aanspraak maken op de zogenaamde legitieme portie.
Wanneer de overleden ouder getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, gaat alles zoals besproken in principe naar de langstlevende ouder. Wanneer deze ouder overlijdt, kan de legitieme portie worden opgeëist. Handel snel als je hoogte krijgt dat de langstlevende ouder gaat hertrouwen. Schakel een advocaat in om te kijken naar de mogelijkheden alsnog jouw legitieme portie te krijgen.
Na het overlijden van één van de ouders erft een kind in beginsel niet(s). Het kindsdeel is niet direct opeisbaar. De langstlevende echtgenoot van de overleden ouder erft alle bezittingen en schulden (wettelijke verdeling). Het kind staat echter niet met lege handen; het kind krijgt een geldvordering op de langstlevende ouder voor een deel van de erfenis.
Na de dood van de langstlevende ouder kan het kind de geldvordering uitwinnen. Als moeder overlijdt, moet het kind voor het opeisen van het kindsdeel in principe wachten tot vader overlijdt. Met deze constructie hebben weinigen bezwaren. Dit wordt echter anders wanneer de langstlevende ouder opnieuw trouwt.
Wat als de langstlevende partner hertrouwt? Door een huwelijk tussen de langstlevende ouder en een derde, wordt die derde erfgenaam van de langstlevende ouder. Dit heeft als gevolg dat het kind na het overlijden van zijn eigen ouder, wederom geen erfenis krijgt. Hij of zij moet in principe wachten totdat de partner van de langstlevende ouder komt te overlijden.
De erfenis kan zo een eindeloze keten vormen wanneer deze persoon wederom trouwt. Om zulke abstracte en eindeloze constructies te voorkomen zijn de wilsrechten in het leven geroepen. Heb je een vraag over het uitoefenen van jouw wilsrecht? Stel deze aan een advocaat en maak slim gebruik van jouw rechten. Zo kan namelijk worden geregeld dat je alsnog een deel van de nalatenschap verkrijgt.
Op het moment dat de langstlevende ouder wil hertrouwen kan het kind zijn wilsrecht inroepen. Dit houdt in dat het kind zijn erfenis opeist. Door het overlijden van een ouder krijgt het kind een vordering op de langstlevende ouder (zie hierboven). Het wilsrecht zorgt ervoor dat deze vordering opeisbaar wordt. Met andere woorden: het kind kan aanspraak maken op de erfenis. Het kind krijgt het eigendomsrecht op de goederen van de langstlevende ouder. De ouder blijft echter wel gerechtigd de goederen te gebruiken: het recht van vruchtgebruik.
Door het wilsrecht wordt voorkomen dat de stiefouders aan de haal gaan met een erfenis die eigenlijk ooit bedoeld was voor het kind en dat het kind mogelijk oneindig lang moet wachten.
Het wilsrecht kan ook worden ingeroepen bij het overlijden van de (hertrouwde) langstlevende ouder, maar ook als de stiefouder van de kinderen overlijdt, of als de langstlevende ouder de erfenis verbrast dan wel de erfenis opgemaakt heeft. Het is dus van belang om snel te handelen wanneer sprake is van een situatie dat de langstlevende partner een erfenis er doorheen jaagt. Beroep je tijdig op jouw (wil)rechten!
Bij conflicten kan je rekenen op de expertise van de bij Omnius aangesloten erfrecht advocaten.
Om jouw erfenis veilig te stellen, dien je een verzoek neer te leggen bij de (hertrouwende) langstlevende ouder. Ook de andere kinderen van de langstlevende moeten op de hoogte worden gebracht. Vervolgens ga je in overleg welke goederen aan je toekomen. Het is van belang om dit zo veel mogelijk schriftelijk te regelen.
Wanneer hier problemen ontstaan, is hulp van een gespecialiseerde advocaat zeer aangeraden. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt. Wanneer je er niet meer samen uitkomt, of als jouw verzoek wordt afgewezen, dan kunnen wij samen met je naar de kantonrechter om de situatie voor te leggen.
LET OP! Kijk hierbij altijd naar een eventueel testament. Hierin kunnen namelijk bepalingen staan over het eventuele uitsluiten van wilsrechten.
Door de complexe regeling van de wilsrechten en het abstracte karakter daarvan ontstaan er nogal eens conflicten. Zeker wanneer een stiefouder hierbij betrokken raakt die meent recht te hebben op een deel van de erfenis.
Een advocaat erfrecht kan bemiddelen, adviseren of procederen wanneer het komt tot een geschil. De advocaten erfrecht staan zowel ouders, stiefouders als kinderen bij. Word je aangesproken op betaling van een legitieme portie? Wil jij juist de legitieme portie claimen? Heb je een andere vraag over de erfenis waarop je eventueel aanspraak maakt?
Wanneer je vragen hebt over het opeisen van jouw kindsdeel, dan kan je bij ons terecht voor persoonlijk advies. Wij kunnen je helpen bij de wettelijke verdeling van de erfenis en het opeisen van een deel van de erfenis of een legitieme portie. Hoewel het je erg lastig gemaakt kan worden, heb je als kind recht op de erfenis van jouw ouders. Schakel vandaag nog juridische hulp in zodat je ook een deel van de nalatenschap krijgt.
Heb je andere vragen over het erfrecht? Zijn er problemen met betrekking tot ouderlijke boedelverdeling, testament, eventuele huwelijkse voorwaarden of andere kwesties met betrekking tot het vermogen van een overledene? Twijfel geen seconde en bel ons of doe de gratis check. Wij kunnen de zorgen uit handen nemen.
Nalatenschap (beneficiair) aanvaarden of verwerpen? Laat je altijd goed adviseren indien je als erfgenaam in het testament wordt genoemd en moet kiezen of je de erfenis verwerpt of de erfenis aanvaardt. Een erfenis maakt veel los bij de betrokkenen waardoor een conflict snel ontstaat.
Heb je een probleem met een erfenis? Ben je benieuwd naar de risico’s bij een nalatenschap aanvaarden? Heb je een vraag over de legitieme portie? Ben je benieuwd hoe het zit met een buitenlandse erfenis? Wij kunnen jou helpen. Bel vandaag nog vrijblijvend naar onze intakebalie om jouw situatie te bespreken. Samen kijken we naar de meest gunstige oplossing.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Zeer snel.reaktie, eerst dame van platform, na intake daar zeer snel een advocaat aan de lijn
Tutti bene
Snel en praktisch, heb me net aangemeld en voel me nu al beschut.