Heeft u een advocaat nodig voor een familierechtzaak? Omnius helpt u hierbij!

Alle zaken die te maken hebben met natuurlijke personen vallen onder het familierecht. U schakelt een familierecht advocaat in bij verschillende zaken, zoals een echtscheiding, het vaststellen van ouderlijk gezag, alimentatie, erkenning, maar ook bij gevallen van ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing. Het familierecht beslaat ongeveer de helft van alle gerechtelijke procedures en is daarmee een van de grootste rechtsgebieden.

Wat valt onder het familierecht?

Het familierecht maakt onderdeel uit van het burgerlijk recht, ook wel civiel recht genoemd. Hierin zijn alle regels voor onderlinge verhoudingen tussen personen vastgelegd. Het familierecht zelf is toegespitst op zaken die te maken hebben met onder andere een huwelijk, echtscheiding, afstamming en geboorte. In tegenstelling tot andere rechtsgebieden kenmerken zaken binnen dit gebied zich door beslotenheid. De wettelijke openbaarheid van uitspraken is als uitzondering niet van toepassing op het familierecht.

Onder het familierecht vallen onder meer de onderstaande uiteenlopende zaken:

  • Echtscheiding
  • Ouderlijk gezag
  • Erkenning en ontkenning van het vaderschap
  • Adoptie
  • Ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing
  • Kinderalimentatie
  • Partneralimentatie
  • Gedragsvoorziening en omgangsregeling
  • Naamswijziging
  • Leerplicht

De vaak complexe aard van deze situaties vraagt om een passende begeleiding van een advocaat. Een familierecht advocaat zorgt ervoor dat de veelal ingewikkelde en emotionele zaken toch soepel verlopen.

Familierecht advocaat bij echtscheiding

Een echtscheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. Een echtscheiding aanvragen verloopt in een aantal stappen. In de meeste gevallen wordt gezamenlijk besloten om uit elkaar te gaan, eventueel met behulp van mediation. Om rationele beslissingen te kunnen maken in deze moeilijke periode staat een advocaat u bij met het maken van ingewikkelde keuzes. (Ex-)partners die in goed overleg uit elkaar gaan schakelen samen één echtscheidingsadvocaat in. Het komt ook voor dat de twee partijen dusdanig in conflict zijn dat ieder apart een advocaat inschakelt. Een familierecht advocaat begeleidt u in zowel het zakelijke als emotionele traject van de scheiding.

> Zoek een echtscheidingsadvocaat

Alimentatie

Op basis van welstand, verdiencapaciteit en draagkracht wordt alimentatie berekend. Er is niet standaard sprake van partneralimentatie bij een echtscheiding. Tegenwoordig werken vaak beide partners en wordt ook de eventuele zorg voor de kinderen gedeeld. Om alimentatie te berekenen maken de partners een overzicht van hun verwachte uitgaven na de scheiding. Verzoek tot alimentatie dient u met hulp van een familierecht advocaat in bij de rechter. Bezwaar maken tegen een alimentatieverzoek gaat op dezelfde manier.

Verdeling van vermogen en pensioen

Een ander belangrijk onderdeel van de echtscheidingsprocedure is de verdeling van het vermogen. Afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden of het samenlevingscontract wordt vastgesteld welk deel van het vermogen gemeenschappelijk is. Van de woning en eventueel de eigen onderneming wordt de waarde vastgesteld. Dit dient volgens de fiscale wetgeving te gebeuren. Pensioen dat door de ex-partners is opgebouwd tijdens het huwelijk dient wettelijk te worden gedeeld.

Echtscheiding en kinderen

Zijn er kinderen geboren tijdens het huwelijk? Dan spelen zaken als kinderalimentatie, het bepalen van ouderlijk gezag en omgangsregelingen een rol. De ouders zijn verplicht om tijdens de echtscheidingsprocedure een ouderschapsplan op te stellen. Hierin zijn afspraken opgenomen over de verdeling van de zorg en kosten. Maar ook belangrijke beslissingen die met de opvoeding te maken hebben, zoals bijvoorbeeld de schoolkeuze of medische aangelegenheden. Tevens kan een omgangsregeling deel uitmaken van het ouderschapsplan.

Ouderlijk gezag

Over een kind dat tijdens een huwelijk geboren wordt, hebben doorgaans beide biologische ouders automatisch het ouderlijk gezag. Als een kind buiten het huwelijk geboren is, dient het gezamenlijk ouderlijk gezag indien gewenst te worden geregistreerd bij de rechtbank. Dit geldt voor alle kinderen jonger dan 18 jaar. Er zijn echter ook situaties waarbij conflicten ontstaan over het ouderlijk gezag, of waarbij het ouderlijk gezag ontnomen wordt van een van de ouders. Bij deze juridische procedures is het noodzakelijk een familierecht advocaat in de arm te nemen.

Erkenning

Buiten een huwelijk kunnen vaders ervoor kiezen hun kind aan te geven bij de burgerlijke stand en hiermee het vaderschap erkennen. De biologische vader staat dan op de geboorteakte van het kind vermeld. Dit bepaalt echter niet automatisch het ouderlijk gezag van de vader. Erkenning bevestigt de juridische band tussen vader en kind, maar ouderlijk gezag vereist toestemming van de moeder. Ontstaan er op het gebied van erkenning problemen tussen de biologische ouders? Een familierecht advocaat staat u bij als het gaat om wettelijke erkenning in complexe situaties.

Niet getrouwd, maar wel samen een kind?

Bent u niet getrouwd, maar hebt u wel een kind en gaat u uit elkaar? Er is misschien wel minder op papier geregeld dan in het geval van een huwelijk, maar de situatie is vergelijkbaar met die van een echtscheiding. U komt voor dezelfde lastige vragen te staan en u moet een ouderschapsplan opstellen. Ook in deze situatie helpt een advocaat u in de rechtelijke processen, zoals het bepalen van ouderlijk gezag, erkenning en alimentatie of het bezwaar maken tegen deze besluiten binnen het familierecht.

Ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing

Wanneer de ouderlijke capaciteiten tekortschieten en de opvoeding van het kind in gevaar gebracht worden, grijpt de Raad van de Kinderbescherming in met ondertoezichtstelling of zelfs uithuisplaatsing. Een gezinsvoogd neemt hierbij de verantwoordelijkheden van de ouders op zich en heeft op dat moment het ouderlijk gezag over het kind. Ouders kunnen bezwaar maken tegen ondertoezichtstelling met behulp van een familierecht advocaat.

In uitzonderlijke gevallen worden kinderen uit huis geplaatst door de gezinsvoogd. Dit wordt gepaald door de kinderrechter. Hoewel kinderen meestal thuis blijven wonen tijdens een ondertoezichtstelling, is het wenselijk een familierecht advocaat in te schakelen om uithuisplaatsing te voorkomen.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 161 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
    Hidden
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    Zo kan het dus ook

    Waarom Omnius?

    Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

    Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Omnius Keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 322 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
      8.1

    Over ons

    Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

    Met 322 advocaten en meer dan 161 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

    Er zijn advocaten gevonden.

    Klik hier voor de resultaten.