Advocaat omgangsregeling nodig?
Een echtscheiding is niet alleen voor u, maar ook voor uw kinderen erg ingrijpend. Daarom is het van belang om een stabiele en regelmatige omgangsregeling te treffen. Dus wilt u een regeling omtrent de omgang laten vastleggen, wijzigen of beëindigen? Een advocaat familierecht van Omnius kan u bij het opstellen van deze omgangsregeling helpen en voorzien van het beste advies.
Wat is een omgangsregeling?
In een omgangsregeling wordt vastgelegd of een ouder, grootouder, familielid of derde contact mag onderhouden met een minderjarig kind. In de meeste gevallen zal een kind bijvoorbeeld bij de vader of de moeder gaan wonen, met de andere ouder wordt dan een afspraken gemaakt.
Wat staat er in een omgangsregeling?
Bij een echtscheiding moeten er altijd afspraken worden gemaakt over de omgang met de kinderen. Een advocaat kan de omgangsregeling in een ouderschapsplan opnemen. In zo’n regeling wordt bijvoorbeeld bepaald dat uw kind een bepaald aantal dagen in de week bij één van de ouders verblijft. Over deze regeling kunt u met hulp van een advocaat afspraken maken. Hulp nodig? Omnius kan u hierbij helpen! Bel meteen voor een gratis intake.
Een omgangsregeling wijzigen
De afspraken in een omgangsregeling zijn bindend voor beide ouders. Het kan gebeuren dat u de regeling wilt wijzigen. Een aantal voorbeeldsituaties zijn:
- Eén van de ouders houdt zich niet aan de afspraken.
- Eén van de ouders verhuist naar een ander deel van het land.
- De kinderen zijn niet tevreden over de omgangsregeling.
- De kinderen hebben, naarmate zij ouder worden, behoefte aan een nieuwe regeling.
Een omgangsregeling kunt u op verschillende manieren wijzigen. U kunt er ten eerste met uw ex-partner gezamenlijk uitkomen of met de hulp van een mediator, waardoor de rechter de nieuwe regeling alleen dient te bekrachtigen.
Vaak doet de situatie zich echter voor dat een van de ouders de regeling wilt wijzigen en de ander niet. In zo’n situatie kunt u een advocaat familierecht inschakelen om de wijziging middels de rechter af te dwingen. Zit u in een dergelijke situatie? Neem dan contact op met een Omnius familierechtadvocaat.
Niet nakomen regeling strafbaar?
Doordat de uitspraak door de rechter is vastgesteld is strafbaar als de regeling niet wordt nagekomen. Komt uw ex-partner de afspraken niet na? Schakel dan de hulp in van een advocaat familierecht van Omnius.
Houdt een ouder zich niet aan de omgangsregeling, dan kan de rechter een dwangsom opleggen of lijfsdwang toepassen. De rechter zal dit niet snel doen, daarvoor zal de ouder toch wel eerder uitspraken van de rechter moeten hebben geschonden.
Regeling met een ouder weigeren
Is het in het belang van een kind, dan kan de rechter de omgang met een ouder weigeren. Het weigeren kan zijn doordat:
- De ontwikkeling van uw kind komt in het geding.
- De ouder is niet geschikt of in staat tot omgang.
- Het kind heeft ernstige bezwaren tegen de omgang.
- De omgang is op een bepaalde manier in strijd met zwaarwegende belangen.
Wilt u de omgangsregeling van een ouder weigeren of wordt u de omgang geweigerd? De familierecht advocaten van Omnius kunnen u bijstaan met het beste advies en juridische ondersteuning.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.