Bij de beëindiging van uw relatie komt u voor dezelfde vragen te staan als bij een echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Zeker wanneer u uit elkaar gaat met kinderen is de beëindiging van de samenwoning of relatie een lastige situatie, ook als u niet getrouwd bent. Gelukkig voor u is er een advocaat. Deze advocaat kan u bijstaan gedurende de afhandeling van de juridische aspecten en het zeker stellen van de belangen van uw kinderen. Ongehuwd uit elkaar gaan met een kind blijft moeilijk, maar een advocaat familierecht van Omnius staat u bij om de zaken goed te regelen.

 • 7 dagen per week bereikbaar voor juridische vragen
 • Gratis intakegesprek met een jurist
 • Vooraf helder inzicht in de kosten

Omnius helpt u met het regelen van de juridische zaken wanneer u uit elkaar gaat. Onze specialisten weten wat u moet regelen wanneer u niet getrouwd bent, maar wel kinderen heeft. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Niet getrouwd, maar wel een kind

Het komt steeds vaker voor dat stellen niet getrouwd zijn als ze kinderen krijgen. Misschien woont u samen met uw partner of heeft u een geregistreerd partnerschap. Bij een geregistreerd partnerschap gelden grotendeels dezelfde regels als wanneer u getrouwd bent. In dit geval raden we u aan om een echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Als u ongehuwd samenwoont, dan gelden er andere regels. Onze juristen en advocaten staan u bij om de beëindiging van uw relatie goed af te handelen.

Uit elkaar gaan na samenwonen met kind

Woont u samen met de vader of moeder van uw kind, heeft u een samenlevingscontract en gezamenlijk gezag over het kind? Dan bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen na de beëindiging van de relatie. Let op: als u een samenlevingscontract heeft, heeft de vader niet automatisch gezag. Dit kunt u – met toestemming van de moeder – aanvragen bij de rechtbank. Onze juristen en advocaten adviseren u graag over wat u moet regelen na het uit elkaar gaan met een kind.

Geen samenlevingscontract

Het is ook mogelijk dat u en uw partner niet getrouwd zijn en geen samenlevingscontract hebben. U kunt in deze situatie samenwonen of elk een eigen woning hebben. De relatie is niet wettelijk vastgelegd. Daarom bent u na het uit elkaar gaan niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wel raden we u aan om duidelijke afspraken te maken met de andere ouder van het kind. Voor advies neemt u contact op met Omnius.

Wel of geen sprake van gezamenlijk gezag?

Van belang is vast te stellen of beide ouders ouderlijk gezag hebben. Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt de vader namelijk niet automatisch ouderlijk gezag over het kind. Dit kan alleen door een verzoek en aantekening in het gezagsregister. Dit verzoek moet bij de rechtbank worden ingediend. Is dit niet gebeurd tijdens uw relatie met de moeder? Dan heeft u geen gezag over het kind. Ook al heeft u het kind erkend, het ouderlijk gezag komt als u niet getrouwd bent alleen toe aan de moeder. De vader is geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Hij mag geen beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging. Ook na de verbreking van de relatie met de moeder blijft dit zo.

Zorg en opvoeding na beëindiging relatie

Wanneer wel gezamenlijk gezag bestaat, rijst de vraag hoe de zorg- en opvoedingstaken verdeeld moeten worden na het verbreken van de relatie. U moet zaken regelen als:

Bij alle aspecten van de relatiebreuk kan een familierecht advocaat u optimaal bijstaan. Alle kwesties die te maken hebben met het uit elkaar gaan met een kind vragen om een daadkrachtige en zorgvuldige aanpak. Een advocaat familierecht zorgt daarvoor.

Welke afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een plan dat de vader en moeder van de kinderen moeten opstellen wanneer zij uit elkaar gaan en gezamenlijk gezag hebben. Het plan bevat alle afspraken die te maken hebben met de opvoeding en verzorging van de kinderen. Denk hierbij aan: een omgangsregeling, alimentatieafspraken en de uitwisseling van informatie over de kinderen. Deze afspraken moet u in goed overleg maken. Als u er samen niet uitkomt, kan een bemiddelaar of mediator uitkomst bieden. Bij Omnius zijn verschillende mediators aangesloten die u kunnen bijstaan als u uit elkaar gaat met kinderen. Ze kunnen eveneens alle juridische aspecten vastleggen.

Indien alleen de moeder het ouderlijk gezag heeft, is het alsnog mogelijk dat beide ouders gezag krijgen over de kinderen. De vader zal het kind moeten erkennen en beide ouders moeten de rechtbank verzoeken het gezamenlijk gezag vast te stellen. Een advocaat kan u precies adviseren welke handelingen u moet verrichten voor het aanvragen van gezamenlijk gezag wanneer u uit elkaar gaat met een kind.

Kinderalimentatie na uit elkaar gaan

Bij de opvoeding en verzorging van de kinderen komen kosten kijken. De niet-verzorgende ouder moet bijdragen in de kosten die de verzorgende ouder maakt. Ondanks dat u niet getrouwd was, bent u namelijk wel samen ouders. U bent daarom beiden verantwoordelijk voor het welzijn van uw kind of kinderen. Tot het 21ste levensjaar moet er kinderalimentatie betaald worden. Wanneer het kind zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien, betaalt u of uw ex-partner alimentatie tot het 18de levensjaar. De hoogte van de alimentatie kunt u in overleg met de andere ouder vaststellen. Een advocaat van Omnius helpt u een goede regeling te treffen als het gaat om de kinderalimentatie.

Voor een omgangsregeling of co-ouderschap kiezen?

Vaak gaat het kind bij één van de ouders wonen. Meestal is dit de moeder. De vader heeft ook het recht zijn kinderen te zien. Om dat te realiseren wordt vaak een omgangsregeling vastgesteld. De vader heeft dan het recht eens in de zoveel tijd zijn kind op bezoek te krijgen of met het kind op vakantie te gaan. De ouders zijn vrij te bepalen hoe zij de omgang regelen. Bij een conflict als u uit elkaar gaat met een kind kan een bemiddelaar of mediator uitkomst bieden. Als ook dat geen soelaas biedt, kan de rechter een oordeel vormen over de omgang.

Naast een omgangsregeling kunt u ook kiezen voor co-ouderschap. Het kind of de kinderen verblijven dan een x-aantal dagen per week bij beide ouders. Een voorbeeld is van maandag tot woensdag bij de vader en van donderdag tot zondag bij de moeder. U mag zelf bepalen hoe u de dagen verdeelt. Alle afspraken over de omgangsregeling en het co-ouderschap legt u vast in het ouderschapsplan. Uit elkaar gaan is een gebeurtenis waarbij u de expertise van een familierecht advocaat kunt gebruiken.

Verschil co-ouderschap en omgangsregeling

In de wet wordt verschil gemaakt tussen verzorgend ouderschap en niet-verzorgend ouderschap. Bij een co-ouderschap gaat men ervan uit dat er twee verzorgende ouders zijn. Het is echter zo dat een co-ouderschap niet afgedwongen kan worden, het is dus een keuze. Het is belangrijk dat er goed overleg tussen de ouders mogelijk is. Een omgangsregeling gaat ervan uit dat er een verzorgende ouder is en een niet-verzorgende ouder. Daarmee wordt ook direct het verschil tussen de twee regelingen duidelijk. Natuurlijk kunt u bij een omgangregeling zoveel verzorgende taken uitvoeren als u wilt, deze regeling kunt u zelf invullen. Uit elkaar gaan met een goed plan helpt de situatie altijd aanzienlijk te verbeteren.

Uit elkaar met kind en het niet eens worden

Het uit elkaar gaan met kinderen zorgt vaak voor een moeilijke situatie, zeker als u het niet eens kunt worden over het gezag, ouderschapsplan, de alimentatie of een eventueel co-ouderschap. Een omgangsregeling opstellen, wijzigen of uitvoeren kan een lastige opgave zijn. Daarom adviseert Omnius u in dit geval contact op te nemen met een van onze advocaten op het gebied van familierecht. Een advocaat van Omnius kan u helpen een omgangsregeling of omgangsbegeleiding af te spreken nadat u uit elkaar gegaan bent. In sommige gevallen is het mogelijk om een bijdrage in de kosten voor de hulp te ontvangen. Onze specialisten helpen u graag om deze bijdrage te krijgen als u ongehuwd uit elkaar gaat met kinderen.

Lukt het niet om het eens te worden en een omgangsregeling te treffen, ondanks de hulp van een bemiddelaar, dan is het zaak dat u de rechter vraagt een regeling vast te stellen.

Direct contact opnemen

We staan voor u klaar als u uit elkaar gaat met kinderen om de noodzakelijke dingen te regelen. Is het u nog niet helemaal duidelijk wat u moet doen als u niet getrouwd of samenwonend bent? Bel ons dan of stuur een bericht via WhatsApp.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.