Bij de beëindiging van uw relatie komt u voor dezelfde vragen te staan als bij de echtscheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Zeker wanneer u samen kinderen heeft is de beëindiging van de samenwoning of relatie een lastige situatie. Gelukkig voor u is er een advocaat. Deze advocaat kan u bijstaan gedurende de afhandeling van de juridische aspecten en het zekerstellen van de belangen van uw kinderen.

Wel of geen sprake van gezamenlijk gezag?

Van belang is vast te stellen of beide ouders ouderlijk gezag hebben. Zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt de vader namelijk niet automatisch ouderlijk gezag over het kind. Dit kan alleen door een verzoek en aantekening in het gezagsregister. Dit verzoek moet bij de rechtbank worden ingediend. Is dit niet gebeurd tijdens uw relatie met de moeder? Dan heeft u geen gezag over kind. Ook al heeft u het kind erkend, het ouderlijk gezag komt dan alleen toe aan de moeder. De vader is geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Hij mag geen beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging. Ook na de verbreking van de relatie met de moeder blijft dit zo.

Wanneer wel gezamenlijk gezag bestaat rijst de vraag hoe de zorg- en opvoedingstaken verdeeld moeten worden na het verbreken van de relatie. U moet zaken regelen als:

Bij alle aspecten van de relatiebreuk kan een familierechtadvocaat u optimaal bijstaan. Alle kwesties die te maken hebben met de kinderen vragen om een daadkrachtige en zorgvuldige aanpak. Een advocaat zorgt daarvoor.

Welke afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan?

Het ouderschapsplan is een plan dat de vader en moeder van de kinderen moeten opstellen wanneer zij gezamenlijk gezag hebben. Het plan bevat alle afspraken die te maken hebben met de opvoeding en verzorging van de kinderen. Denk hierbij aan: een omgangsregeling, alimentatieafspraken en de uitwisseling van informatie over de kinderen. Deze afspraken moet u in goed overleg maken. Als u er samen niet uitkomt kan een bemiddelaar of mediator uitkomst bieden. Bij Omnius zijn verschillende mediators aangesloten die u kunnen bijstaan en eveneens alle juridische aspecten vast kan leggen. 
 
Indien alleen de moeder het ouderlijk gezag heeft, is het alsnog mogelijk dat beide ouders gezag krijgen over de kinderen. De vader zal het kind moeten erkennen en beide ouders moeten de rechtbank verzoeken het gezamenlijk gezag vast te stellen. Een advocaat kan u precies adviseren welke handelingen u moet verrichten voor het aanvragen van gezamenlijk gezag.

Wanneer moet er kinderalimentatie betaald worden?

Bij de opvoeding en verzorging van de kinderen komen kosten kijken. De niet-verzorgende ouder moet bijdragen in de kosten die de verzorgende ouder maakt. U bent immers beide verantwoordelijk voor het welzijn van uw kind of kinderen. Tot het 21ste levensjaar moet kinderalimentatie betaald worden of tot het achttiende wanneer het kind zelf in zijn levensonderhoud kan voorzien. De hoogte van de alimentatie kunt u in overleg met de andere ouder vaststellen.

Voor een omgangsregeling of co-ouderschap kiezen?

Vaak gaat het kind bij één van de ouders wonen. Meestal is dit de moeder. De vader heeft ook het recht zijn kinderen te zien. Om dat te realiseren wordt vaak een omgangsregeling vastgesteld. De vader heeft dan het recht eens in de zoveel tijd zijn kind op bezoek te krijgen of met het kind op vakantie te mogen gaan. De ouders zijn vrij te bepalen hoe zij de omgang regelen. Bij een conflict kan een bemiddelaar of mediator uitkomst bieden. Als ook dat geen soelaas biedt kan de rechter een oordeel vormen over de omgang. 
 
Naast een omgangsregeling kunt u ook kiezen voor co-ouderschap. Het kind of de kinderen verblijven dan een x-aantal dagen per week bij beide ouders. Een voorbeeld is maandag tot woensdag bij de vader en woensdag tot zondag bij de moeder. U mag zelf bepalen hoe u de dagen verdeelt. Alle afspraken over de omgangsregeling en het co-ouderschap legt u vast in het ouderschapsplan.

 

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag t/m vrijdag: 08.00 – 20.00 uur
Zaterdag en zondag: 12.00 – 16.00 uur

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe


verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1784 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Naarden, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.