Gelijk werk, gelijk loon!

21.11.2018

Afgelopen week was het weer in het nieuws: Uitzendkrachten hebben na een jarenlange rechtszaak alsnog recht op achterstallig loon.

Uitzendkracht goedkoper dan eigen werknemer?

In verschillende branches in Nederland wordt veel met uitzendkrachten gewerkt. Met name de branches met grote pieken in werkdruk schakelen graag een uitzendbureau in. Je zit dan als werkgever niet vast aan eigen werknemers en hoeft geen kostbare sollicitatieprocedures te voeren. Werkgevers kunnen hierdoor snel schakelen. Daarbij wil de werkgever de loonkosten zo laag mogelijk houden. Maar is een uitzendkracht ook daadwerkelijk qua uurloon goedkoper dan een eigen werknemer? Het antwoord is: Nee.

Een uitzendkracht is formeel in dienst van het uitzendbureau, het uitzendbureau moet ook het loon van de uitzendkracht betalen. De uitzendkracht en de inlener gaan er daarom vaak van uit dat de regels van het uitzendbureau gelden in plaats van die van de inlener. Maar dit is niet altijd het geval.

Wanneer iemand via een uitzendbureau bij een onderneming komt werken heeft diegene net zoveel rechten en plichten als een reguliere werknemer van dat bedrijf. Dit geldt dus ook voor wat betreft het loon. In de uitzend-cao is namelijk geregeld dat uitzendkrachten vanaf de eerste dag recht hebben op gelijk loon (waaronder ook veel aanvullende vergoedingen zoals een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag) als de eigen werknemers van de onderneming. Hierbij moet wel bedacht worden dat het moet gaan om het loon van werknemers die werkzaam zijn in gelijkwaardige functies. Ook dit laatste punt wil nog wel eens tot discussie leiden.

Als inlener moet u dus goed in de gaten houden dat een uitzendkracht net zo veel en misschien wel meer kost dan een eigen werknemer. Als uitzendwerknemer moet u zich goed realiseren dat u ook als uitzendkracht rechten hebt. Er kan zelfs tot vijf jaar na dato nog een procedure gestart worden om de lonen gelijk te trekken en eventueel achterstallig loon te vorderen. Wilt u meer weten omtrent het arbeidsrecht? Bekijk dan de pagina.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 309 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 309 advocaten en meer dan 159 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.