Kunnen we je helpen met zoeken
Start jij een onderneming, dan is een goede bedrijfsnaam (handelsnaam) verzinnen één van de eerste dingen die je doet. Met een handelsnaam kan je deelnemen aan het handelsverkeer en ben jij herkenbaar voor (nieuwe) klanten.
Maar wat als je erachter komt dat de door jou gekozen bedrijfsnaam, al door een andere onderneming wordt gebruikt? Mag je deze dan alsnog gebruiken of moet je een andere kiezen? Een advocaat intellectueel eigendom kan vertellen hoe je met de situatie moet omgaan.
Neem vandaag nog contact op met Omnius voor het beste advies.
Kunnen we je helpen met zoeken
Een bedrijfsnaam is een feit als je de naam officieel gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld op visitekaartjes, briefpapier, de website of de bedrijfsauto. De onderneming moet je altijd inschrijven in het handelsregister, maar de handelsnaam hoef je daar niet vast te leggen. Het kan natuurlijk wel.
Gebruiken ondernemingen dezelfde handelsnaam, dan ontstaat het risico van verwarring en misleiding. In principe mogen bedrijven dus niet dezelfde naam gebruiken. Dat is anders wanneer de ene onderneming is gevestigd in Groningen en de ander bijvoorbeeld in Limburg. De afstand maakt de kans op verwarring kleiner, daarom is het gebruik van dezelfde naam vaak toegestaan.
Bij misleiding kan je denken aan een eenmanszaak die de letters B.V. toevoegt aan de handelsnaam. Een ander voorbeeld is het opnemen van een bekende naam aan de handelsnaam: bijv. Johan Cruijff sportwinkel. Dit is verboden, tenzij die persoon ook daadwerkelijk toestemming heeft gegeven. Vermoed jij dat er sprake is van verwarring en misleiding of heb je een andere vraag over bedrijfsnamen? Neem dan contact op met een advocaat intellectueel eigendom uit het Omnius Platform.
Het komt regelmatig voor dat er een conflict ontstaat over bedrijfsnamen. In principe geldt dat de oudere bedrijfsnaam voorrang krijgt op een nieuwe en dus mag blijven bestaan.
Rust er op een bedrijfsnaam ook merkrecht, dan moet degene die de handelsnaam ook wil gebruiken zijn plannen staken. Daarnaast is het kiezen van een handelsnaam die lijkt op een productnaam met merkrecht verboden. Merkrecht is in die zin ‘sterker’ dan een handelsnaam. Een merk biedt namelijk ook bescherming voor producten en inbreuken buiten de regio.
Een zuiver beschrijvende naam is geen handelsnaam. Zo kan een supermarkt de naam ‘Supermarkt’ niet monopoliseren. Dit is anders dan bij een merk. Een merk kan juist wel beschrijvend zijn. Heb jij een handelsnaamgeschil? Laat je dan helpen door een advocaat intellectueel eigendom uit het Omnius Platform.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp