Kunnen we je helpen met zoeken
Ieder werk waar personen herkenbaar op staan afgebeeld is een portret en valt dus onder het portretrecht. Sta je op een portret, dan mag deze vaak niet worden gepubliceerd zonder jouw toestemming. Wil je publicatie verbieden of wordt er inbreuk gemaakt op jouw portretrecht? Een advocaat portrecht staat je bij en zorgt er bij inbreuk bijvoorbeeld voor dat je een schadevergoeding krijgt.
Kunnen we je helpen met zoeken
Een portret is een werk, denk bijvoorbeeld aan een tekening, schilderij, foto of filmopname. Ook minder gelijkende portretten, zoals een karikatuur of een afgebalkte foto (bijvoorbeeld bij verdachten), kunnen hier onder vallen. Een vereiste is herkenbaarheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat een foto van een groep mensen op grote afstand geen portret is.
Een portret in opdracht betekent dat iemand een portret van zichzelf laat maken door een ander. Vaak tegen betaling. In zo’n situatie ligt het auteursrecht op het portret bij de maker. Het portretrecht behoort tot de geportretteerde, die bijvoorbeeld mag bepalen hoeven kopieën hij van het portret wil maken. Wanneer er sprake is van meerdere geportretteerden binnen één portret, dan hebben de geportretteerden elkaars toestemming nodig voor het maken van kopieën.
De geportretteerde mag het portret niet zomaar publiceren. De publicatie valt namelijk onder het auteursrecht en blijft voorbehouden aan de maker. Heb je vragen over een portret of is een werk bijvoorbeeld zonder toestemming van de maker gepubliceerd? Neem dan contact op met een portretrecht advocaat uit het Omnius Platform.
Het portret anders dan in opdracht roept vaak vragen op. Van een portret anders dan in opdracht is bijvoorbeeld sprake wanneer iemand op straat door een cameraploeg wordt geïnterviewd of wanneer er foto’s van die persoon worden gemaakt. Voor het portret anders dan in opdracht geldt dat publicatie door de auteur in principe is toegestaan.
Veel mensen zijn niet gediend van het ongewild poseren in een foto- of filmopname en zeker niet van een opvolgende publicatie. Krijg je met zo’n situatie te maken dan sta je niet geheel machteloos. Een geportretteerde kan zich namelijk tegen publicatie verzetten als hij of zij een redelijk belang heeft, bijvoorbeeld als er privacy of financiële belangen in het spel zijn.
Privacybelang
De meeste ongewilde portretten worden gemaakt op de openbare weg of in openbare gelegenheden. Denk aan een interview op straat, een foto genomen door een (paparazzi)fotograaf of filmopnames door het journaal. Maar ook wanneer iemand zich begeeft in de publieke ruimte is er recht op privacy. Het feit dat iemand zich begeeft in het openbaar is geen vrijbrief om zonder toestemming een foto of filmopname van iemand te maken en vervolgens te publiceren.
Dit kan anders zijn wanneer de foto nieuwswaarde heeft, in dat geval kan de nieuwswaarde zwaarder wegen dan het privacybelang. Nieuwsgaring valt onder het recht op meningsuiting en het portretrecht moet soms wijken voor het recht op nieuwsgaring. Voor bekende mensen geldt zelfs dat zij minder snel een privacybelang hebben dan onbekende mensen.
Is jouw privacy geschonden met een ongewenste publicatie? Neem dan contact op met een advocaat uit het Omnius Platform. De advocaat kan de publicatie aanvechten en een eventuele schadevergoeding voor je eisen.
Financieel belang
Ook financiële belangen spelen een rol bij het niet mogen publiceren van portretten. Deze belangen spelen vooral bij bekende mensen, die geld verdienen aan publieke optreden. Foto’s van hen vertegenwoordigen dus een bepaalde waarde. Publicatie kan om die reden worden tegengehouden. Voor toevallige passanten, als ze bijvoorbeeld in het openbaar langs een cameraploeg lopen, geldt in het algemeen dat zij geen belang hebben bij het tegenhouden van publicatie.
Is er ongewild een portret gepubliceerd en spelen er financiële belangen? Neem dan contact op met een portretrecht advocaat uit het Omnius Platform.
Na het maken van een portret wordt er vaak toestemming gevraagd voor publicatie. Onderteken je een dergelijk contract, dan doe je afstand van het portretrecht. De maker van het portret mag dan het portret gebruiken en publiceren. Dit wordt een quitclaim genoemd en wordt vaak gebruikt bij acteurs, figuranten en personen die op straat voor de camera worden geïnterviewd.
Bedenk goed wat de gevolgen voor jou kunnen zijn voordat je een dergelijke quitclaim ondertekent. Het ongedaan maken van een contract is vaak niet meer mogelijk. Vragen? Een advocaat portretrecht uit het Omnius Platform adviseert je graag.
Een conflict omtrent portretrechten kent meestal twee partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan: de inbreukmaker en de rechthebbende. Als inbreukmaker kan je meestal niets anders dan een advocaat inschakelen. Op die manier kan je verweer voeren tegen een (schade)claim. Meestal is er ruimte voor een schikking of is de claim ongegrond.
Wil je jouw portretrecht beschermen, dan is het aan te raden om een advocaat portretrecht in te schakelen. De inbreukmaker wordt door deze advocaat aangesproken op het inbreuk makende gedrag en kan een schadevergoeding voor je eisen. Neem vandaag nog contact op met het Omnius Platform.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp